Συνήθως συσχετίζουμε την αϋπνία με το μυαλό και τις πνευματικές μας ικανότητες. Στις άμεσες επιδράσεις της βάζουμε την έλλειψη συγκέντρωσης, τους πονοκεφάλους και την αίσθηση κόπωσης. Ωστόσο, όταν ο οργανισμός σου δεν παίρνει τον ύπνο που χρειάζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορεί να εκδηλώσει άλλα θέματα υγείας που πιθανότατα δεν γνώριζες.

Φυσικά, αυτά δεν ισχύουν για όλους όσους αντιμετωπίζουν αϋπνίες, αλλά αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων, θα ήταν καλό να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.

Αύξηση βάρους

To να μην κοιμάσαι αρκετά, δίνει περισσότερες πιθανότητες στον οργανισμό σου να πάρει βάρος απότομα. Αυτό συμβαίνει επειδή η αϋπνία διαταράσσει την ομαλή παραγωγή δύο ορμονών που ρυθμίζουν το αίσθημα πείνας. Έτσι, εσύ μετά θες διαρκώς όχι μόνο να τρως, αλλά να τρως λιπαρά και γλυκά φαγητά με πολύ περισσότερες θερμίδες. Αυτό αργά ή γρήγορα, αν δεν το αντιμετωπίσεις, θα φέρει μερικά έξτρα κιλά.

Διαβήτης

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από 5 ώρες την ημέρα για έναν χρόνο ή περισσότερο έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2. Αυτό πάλι έχει να κάνει με την ανισορροπία των ορμονών στον οργανισμό που προκαλεί η έλλειψη ύπνου. Είναι καλό λοιπόν να κάνεις συχνά τις εξετάσεις σου ώστε να δεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και το πόσο φυσιολογικές είναι οι τιμές τους.

Άνοια/Αλτσχάιμερ

Για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια αϋπνία λέγεται ότι είναι πιο επιρρεπείς στα ζητήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ο εγκέφαλος. Η άνοια και το Αλτσχάιμερ είναι τα πιο σύνηθη. Θα έχεις παρατηρήσει ότι η έλλειψη ύπνου εξασθενεί τη μνήμη σου και επηρεάζει κατά πολύ τις πνευματικές σου ικανότητες. Σκέψου απλά ότι μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερα προβλήματα στον οργανισμό σου.

Χαμηλό ανοσοποιητικό

Η έλλειψη ύπνου κάνει το σώμα σου πιο επιρρεπές στις ασθένειες και τις μολύνσεις. Η κόπωση που αισθάνεσαι συνήθως συνδέεται και με τις χαμηλές άμυνες του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Με πολύ απλά λόγια, αν κοιμάσαι λιγότερες από 5 ή 6 ώρες κάθε βράδυ, τότε ίσως ο οργανισμός σου είναι πιο εύκολο να κολλήσει κάποια γρίπη ή κρύωμα.