Όσο και αν δε δίνεις σημασία στο παλιό σου αθλητικό μπουστάκι ή σε εκείνη τη φόρμα που ούτε θυμάσαι από πότε την έχεις, όσα φοράς μπορούν να σαμποτάρουν την προπόνησή σου, αλλά και να προξενήσουν ζημιά στο σώμα σου.

Ακολούθησε, λοιπόν, τις συμβουλές μας και δες τι θα πετάξεις από την αθλητική σου γκαρνταρόμπα.

1. 100% βαμβακερά ρούχα

Είναι γνωστό ότι τα φυσικά υφάσματα εν αντιθέσει με τα συνθετικά, απορροφούν όλο τον ιδρώτα και χωρίς την αρνητική συνέπεια των δυσοσμιών. Ωστόσο, τα βαμβακερά δεν στεγνώνουν εύκολα. Έτσι, έχεις συνεχώς την αίσθηση ότι φοράς βρεγμένα ρούχα. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια, όταν για παράδειγμα, φοράς αυτό το ιδρωμένο μπλουζάκι σου για ένα εύλογο χρονικό διάστημα-όσο, δηλαδή, διαρκεί η προπόνησή σου. Στην περίπτωση που εκτεθούν ανοιχτές περιοχές του δέρματος στα γεμάτα βακτήρια αθλητικά σου ρούχα, μπορεί να μεταφερθούν στον χώρο και να τον μολύνουν. Για τον λόγο αυτόν, προτίμησε ειδικά υφάσματα υψηλής τεχνολογίας σχεδιασμένα να μην παγιδεύουν τον ιδρώτα.

2. Φθαρμένα, πολυφορεμένα αθλητικά παπούτσια

Αν τα αθλητικά σου παπούτσια έχουν φθαρμένα πέλματα ή τα σχέδια στο κάτω μέρος αρχίζουν να ξεφτίζουν, τότε έχει έρθει η ώρα να τα αντικαταστήσεις. Για να μην αναφέρουμε την εκδοχή του να υπάρχουν τρύπες εκεί στα δάκτυλα των ποδιών ή άλλα εμφανή σημάδια φθοράς.

Ποιό είναι το πρόβλημα με τα παλιά παπούτσια;

Απορροφούν λιγότερο τους κραδασμούς, ενώ μπορεί να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση των ποδιών σου και κατά συνέπεια, να έχεις θέμα με τις φτέρνες, τα γόνατα και τους γοφούς σου.

3. Κανονικά σουτιέν ή ξεχειλωμένα αθλητικά μπουστάκια

Βασικός κανόνας: δεν φοράμε κανονικό στηθόδεσμο όταν κάνουμε γυμναστική!

Κακή ιδέα είναι και τα παλιά ξεχειλωμένα αθλητικά εσώρουχα. Αυξάνονται οι πιθανότητες μελλοντικής χαλάρωσης, αφού ο ιστός του μαστού μπορεί να τεντωθεί και να καταστραφεί. Ακόμη και να προκληθούν πόνοι ψηλά στον ώμο και πίσω στην πλάτη μετά από κάθε προπόνηση. Εξαιτίας των έντονων κινήσεων και αναπηδήσεων, όσο πιο βαρύ και μεγάλο είναι το στήθος, τόσο πιο ενισχυμένο πρέπει να είναι το αθλητικό σουτιέν, προκειμένου να το στηρίξει σωστά.

Ένας ενισχυμένος αθλητικός στηθόδεσμος θα πρέπει να πληροί ορισμένες προδιαγραφές, όπως ειδικά υφάσματα και πρόσθετες ραφές, χωρίς μπανέλες και μεταλλικά στοιχεία, που να εφαρμόζουν σωστά στο γυναικείο στήθος, κρατώντας το σταθερό κατά την άσκηση.

4. Μπλούζα ή ζακέτα τυλιγμένη στη μέση

Αν σε πιάνουν οι ντροπές και θες να καλύψεις την κυτταριτιδούλα, μη δένεις έτσι τη μπλούζα σου. Μη το κάνεις ακόμη και αν είναι λόγοι ευκολίας, επειδή δεν έχεις πού να την αφήσεις ή γιατί νιώθεις ότι τραβάς τα βλέμματα. Δυσκολεύεις τις κινήσεις σου και την σωστή εκτέλεση των ασκήσεων, συν ότι η προσοχή σου βρίσκεται στο πώς να μη λυθεί ο κόμπος στην μέση σου. Επιπλέον, όλοι θα σε κοιτούν στο σημείο που επιθυμείς να κρύψεις. Δοκίμασε ένα κολάν με ενσωματωμένη φούστα skort, που προσφέρει κάλυψη και στυλ!

5. Πολύ φαρδιά ρούχα

Στην ίδια λογική του καμουφλάζ ή της άνεσης προτιμάς αρκετά φαρδιά ρούχα; Ή επηρεάζεσαι από την μόδα που προτάσσει baggy παντελόνι; Όποια και αν είναι η αιτία, δυσκολεύεις τον γυμναστή να εκτιμήσει το σώμα σου και να καταλάβει αν κάνεις σωστά κάποια άσκηση. Επίσης, μπορεί να σε δυσκολεύει ή ακόμα και να μπλεχτεί πουθενά κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Τα αθλητικά ρούχα έχουν κατασκευαστεί έτσι, ώστε να επιτρέπουν στο σώμα να κινείται άνετα, ενώ μπορείς να βρεις πολλές καλαίσθητες επιλογές, που συγχρόνως είναι και πρακτικές. Κράτα, λοιπόν, αυτό το παντελόνι για τις βόλτες σου!

6. Πολύ στενά ρούχα

Από την άλλη πλευρά, μην προτιμήσεις ρούχα που είναι πολύ στενά ή σφιχτά, πόσο μάλλον εσώρουχα. Μπορεί να περιορίσουν την ευλυγισία σου, όταν θα θες, για παράδειγμα, να κάνεις ένα βαθύ κάθισμα ή να σηκώσεις τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι. Συν τοις άλλοις, περιορίζουν και την κυκλοφορία του αίματος, ενώ τα βακτήρια που αναπτύσσονται εξαιτίας του ιδρώτα, είναι πιο εύκολο να εισέλθουν στον οργανισμό σου και να σου προκαλέσουν ερεθισμούς αλλά και λοιμώξεις από την πολύ μεγάλη και συνεχή τριβή με την επιδερμίδα. Ένα πολύ στενό παντελόνι ενδέχεται να προκαλέσει κράμπες στα πόδια και ερεθισμό εσωτερικά στους μηρούς από την φθορά του υφάσματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Επίσης, ένας πολύ στενός αθλητικός στηθόδεσμος μπορεί να εμποδίζει την σωστή αναπνοή σου. Σοβαροί λόγοι, για να πάρεις ρούχα με σωστή εφαρμογή χωρίς πολλές εγκοπές και ραφές σε σημεία που τρίβονται διαρκώς από την προπόνηση.

7. Κοσμήματα

Με τα κοσμήματα τα πράγματα περιπλέκονται, αφού κι εσύ κινδυνεύεις με τραυματισμούς και αυτά μπορεί να γδαρθούν και να χαλάσουν. Ένα μενταγιόν μπορεί να σε χτυπήσει στο στήθος ή στο πρόσωπο, ενώ τα δαχτυλίδια σε δυσκολεύουν να κρατήσεις σωστά βαράκια και kettlebells, προκαλώντας σου πληγές. Καλύτερα άφησέ τα στο σπίτι, όταν κάνεις γυμναστική.

8. Makeup

Μια βλαβερή για το δέρμα συνήθεια πολλών από εμάς. Όταν ιδρώνεις, η βρωμιά και η λιπαρότητα μπορούν να συσσωρευτούν κάτω από το makeup, κάτι που οδηγεί σε ερεθισμό και επιδεινώνει την ακμή. Για να καλύψεις τις ατέλειες που προκαλεί το μακιγιάζ, φοράς μετά περισσότερο και ξεκινά ένας φαύλος κύκλος που ζημιώνει την επιδερμίδα σου. Μόνη εξαίρεση η άσκηση έξω, όπου είσαι εκτεθειμένη στις συνθήκες του περιβάλλοντος, οπότε επιβάλλεται να βάλεις ένα ελαφρύ αντηλιακό.