Μερικές φορές συμβαίνει να έχουμε έντονη δυσοσμία στην ευαίσθητη περιοχή και να μην μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό. Μία βασική αιτία που μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα και ίσως να μη τη γνωρίζεις είναι η βακτηριακή κολπίτιδα.

Επειδή μία τέτοια κατάσταση δεν είναι και τόσο διαδεδομένη, εμείς ρωτήσαμε τον γυναικολόγο Χρήστο Μάντζιο να μας πει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την βακτηριακή κολπίτιδα.

Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι μια φλεγμονή του κόλπου η οποία μπορεί να προκαλέσει δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις

Ο όρος “κολπικές εκκρίσεις” χρησιμοποιείται από τους γυναικολόγους για να περιγράψει τα υγρά που εξέρχονται από τον κόλπο μιας γυναίκας. Φυσιολογικά, οι γυναίκες παράγουν μια μικρή ποσότητα κολπικών εκκρίσεων καθημερινά. Ωστόσο, υπό τη μόλυνση μίας βακτηριακής κολπίτιδας, μπορεί να έχουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις ή αυτές να είναι δύσοσμες.

Ο κόλπος φυσιολογικά αποικίζεται από διάφορα είδη βακτηρίων. Όταν η αναλογία ή τα είδη των βακτηρίων αλλάξουν τότε μπορεί να υπάρξει φλεγμονή, άλλωστε η βακτηριακή κολπίτιδα προκαλείται από συγκεκριμένα βακτήρια (μικρόβια).

Πολλές γυναίκες με βακτηριακή κολπίτιδα δεν έχουν κανένα σύμπτωμα

Όταν υπάρχουν συμπτώματα, συνήθως οι γυναίκες παραπονιούνται για δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις τις οποίες παρατηρούν περισσότερο μετά από τη σεξουαλική επαφή. Οι εκκρίσεις είναι υδαρείς και υπόλευκες ή γκρι. Μπορεί να υπάρχει επίσης ένα αίσθημα θερμότητας – καψίματος στον κόλπο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, οι συνυπάρχουσες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις το κάπνισμα και οι κολπικές πλύσεις (douching) θεωρούνται παράγοντες κινδύνου για πρόκληση βακτηριακής κολπίτιδας.

Η βακτηριακή κολπίτιδα θεραπεύεται με αντιβιοτικά

Τα 2 πιο συχνά χρησιμοποιούμενα είναι η μετρονιδαζόλη και η κλινδαμυκίνη. Υπάρχουν θεραπείες από το στόμα αλλά και τοπικά με τζελ ή κρέμα από τον κόλπο. Οι περισσότερες γυναίκες έχουν λιγότερες παρενέργειες με την τοπική θεραπεία. Η τελική απόφαση, για το ποια θεραπεία είναι καλύτερη για την κάθε μία, θα ληφθεί σε συνεργασία με γιατρό.

Είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται όλες οι δόσεις της θεραπείας που θα συστήσει ο γιατρός, ακόμα και αν περάσουν τα συμπτώματά αμέσως. Αυτό βοηθά στη μείωση της πιθανότητας επανεμφάνισης των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν λανθασμένες πρακτικές που οι γυναίκες χρησιμοποιούν καθημερινά και επιβαρύνουν την κατάσταση

Τα πιο σημαντικά λάθη είναι ο λανθασμένος καθαρισμός. Ο κόλπος έχει δικό του σύστημα φυσικού αυτοκαθαρισμού και πέρα από τη διαταραχή της μικροβιακής ισορροπίας, τα μικρόβια μπορεί να μεταφερθούν στο ανώτερο γεννητικό σύστημα.

Το κάπνισμα επίσης μπορεί να θεωρηθεί λάθος πρακτική. Τέλος η μη πλήρης συμμόρφωση στην αγωγή που προτείνει ο γιατρός. Πολλές γυναίκες νιώθοντας καλύτερα από τις πρώτες ημέρες διακόπτουν λανθασμένα την αγωγή μόνες τους. Η ύπαρξη πολλαπλών ερωτικών συντρόφων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί λάθος αλλά η μείωση τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας αλλά και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων.

Η σεξουαλική επαφή μπορεί να το μεταδώσει ή να επιβαρύνει μία ήδη υπάρχουσα βακτηριακή κολπίτιδα;

Η βακτηριακή κολπίτιδα δεν μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή με άντρες. Οι γυναίκες όμως που πάσχουν από βακτηριακή κολπίτιδα, έχουν αυξημένη πιθανότητα να τους μεταδοθεί κάποια άλλη σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη. Οι γυναίκες που έχουν σεξουαλικές επαφές με γυναίκες μπορεί να μεταδώσουν τη λοίμωξη στις συντρόφους τους. Συνεπώς καλό είναι να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της θεραπείας ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, να χρησιμοποιείται πάντοτε προφυλακτικό.

Ευχαριστούμε για τις συμβουλές τον κ. Χρήστο Μάντζιο, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο – Στρατιωτικό Ιατρό, Επιμελητή Γυναικολογική Κλινικής 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, Συνεργάτης Ιασώ – Λητώ – Μητέρα / Ιδιωτικό Ιατρείο: Φειδιππίδου 8 – 2ος όροφος – 211 18 39 180 – 693696756666

featured photo: Twenty20.com/lelia_milaya