Κι όμως πιστεύω πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο

Κι όμως πιστεύω πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο

Η ζωή έχει τους λόγους της κι εγώ την εμπιστεύομαι

Αν ξεκινήσω να γράφω για τις φορές που τα γεγονότα με προλαβαίνουν ή ακυρώνουν τις επιθυμίες μου, θα βαρεθείς. Ίσως στην αρχή στρίψεις κανα δυο τσιγάρα και βάλεις λίγο κρασί για την ταύτιση, για την ιστορία. Γιατί όπως και να το δεις όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πράγματα που συμβαίνουν χωρίς να έχουν  κάποιο λόγο.

Στραβώνεις, θυμώνεις, νιώθεις αδικημένη και πως σ@τά, η ζωή σε μισεί. Κάποιος στην καλύτερη περίπτωση σε έχει μουντζώσει ή πρέπει να αρχίσεις να πιστεύεις στο ξεμάτιασμα. Ίσως και να κοιτάς ποιος σου κάνει ποδαρικό κάθε αρχή του χρόνου.

Ναι άσχημα πράγματα συμβαίνουν παρά τις επιθυμίες ή τις προσπάθειές σου. Μπορεί να σε χωρίσει στα γενέθλιά σου –όπως εμένα ο Φώτης πρόπερσι- να χάσεις τη δουλειά σου χωρίς να φταις ή η σπιτονοικοκυρά σου να αποφασίσει πως θέλει το σπίτι για ιδιοκατοίκηση.

Επίσης μπορεί όλα τα παραπάνω να συμβούν μαζί. Και όχι δεν είμαι –κι ούτε πρόκειται να γίνω- από αυτούς που πιστεύουν πως όλα τα άσχημα στη ζωή είναι μάθημα. Μάθημα που πρέπει να πάρεις για γίνεις δυνατότερη και σοφότερη. Με την ίδια λογική θα μπορούσαμε να πούμε πως η ζωή είναι ωραία και δίκαιη και γεμάτη χαρές. Πως οι άνθρωποι όταν πηγαίνουν στα νοσοκομεία σώζονται, γίνονται καλά. Πως δεν υπάρχουν άδικα αφεντικά ή σύντροφοι που σε παρατάνε μόλις δουν ότι το πράγμα σοβαρεύει.

Αυτό που θα σου πω με πλήρη βεβαιότητα είναι πως η ζωή είναι ένα μισοτελειωμένο σενάριο που ανατρέπεται διαρκώς.

Δεν μας νοιάζει η απήχηση, τα νούμερα και οι θεατές. Απλά κάνουμε focus στο που ταιριάζει καλύτερα ο πρωταγωνιστής, δηλαδή εσύ. Αν δε δένεις με το σκηνικό, αν δεν είναι αυτό που επέλεξες φτιαγμένο στα μέτρα σου. Τότε η ζωή θα σε μετακινήσει παρά τη θέλησή σου. Θα αλλάξει την πλοκή στο σενάριο και θα σε χωρίσει, θα σε απολύσει, θα σου αλλάξει σπίτι κλπ. Και όσο εσύ θα αναρωτιέσαι γιατί όλα σου πάνε στραβά εκεί ψηλά θα κάνουν πάρτι που δεν καταλαβαίνεις πως η αλλαγή αυτή είναι για καλό.

Τίποτα μα τίποτα δε γίνεται χωρίς λόγο στη ζωή σου. Δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Όσα συμπίπτουν είναι γιατί ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους για όσο συμβαίνουν. Χωρίς κανείς να σου εγγυάται ότι όλες αυτές τις επεμβάσεις στο σενάριο οφείλεις να τις δέχεσαι αβίαστα. Εννοείται πως θα στενοχωρηθείς αν χωρίσεις στα καλά καθούμενα ή χάσεις τη δουλειά σου ή αλλάξεις φίλους/σπίτι. Όμως κάποια στιγμή θα επέλθει εξαγνισμός. Θα έρθει η ζωή μόνη της και θα ξαναφέρει αυτά τα πρόσωπα ή τις καταστάσεις στη ζωή σου μόνο και μόνο για σιγουρευτείς ότι γλίτωσες ή ότι απλά η ευτυχία σου δεν ήταν εκεί.

Όπως συνέβη και σε μένα όταν είδα το Δημήτρη να προχωράει προς τα πίσω και έμεινα να αναρωτιέμαι γιατί να χάνουμε απότομα κάτι που μας δένει τόσο πολύ. Και όσο μου έλεγαν να δεχτώ πως η ζωή μου δίνει ένα μάθημα άλλο τόσο έκλαιγα με λυγμούς. Δεν ήταν το μάθημα που πήρα αλλά η απάντηση στο γιατί μου πέντε χρόνια μετά που ο Δημήτρης χωρίζει ακόμα κάθε μήνα με την Κωνσταντίνα. Ενώ αλλάζει τις δουλειές με ταχύτητα φωτός.

Από τις καταστάσεις και τα πρόσωπα που επιλέγεις η ζωή θα σε χωρίσει/μετακινήσει είτε λόγω λανθασμένης επιλογής είτε λόγω ημερομηνίας λήξης. Και αυτή είναι μια αλήθεια που δεν μπορείς παρά να τη δεχτείς.

Γι' αυτό σταμάτα να φωνάζεις πως η ζωή σε μισεί ή πως η τύχη σου είναι ανύπαρκτη και σε κυνηγάει η δυστυχία

*Αξιολόγησε τις επιλογές με γνώμονα το τι σου πρόσφεραν τον τελευταίο χρόνο.

*Σκέψου αν όσες φορές έφυγες από κάπου που ήθελες πολύ, στο τέλος κατέληξες κάπου που θέλεις να μείνεις περισσότερο.

*Αν οι θυσίες που έπρεπε να κάνεις για να κρατήσεις όσα έχασες ή άλλαξαν άξιζαν πραγματικά τον κόπο.

*Τέλος, κλείσε τα μάτια και σκέψου –ειλικρινά- αν θα μπορούσες να φανταστείς σήμερα τον εαυτό σου δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, στις ίδιες καταστάσεις/μέρη/ δουλειές κλπ.

Αν η απάντησή σου είναι όχι, τότε ξέρεις πως η ευτυχία είναι οι αλλαγές που θα έρθουν μέχρι την υλοποίησή της. Αν πάλι όχι, ίσως έχεις ακόμη ερωτηματικά που δεν βρήκαν απάντηση και κάποια απωθημένα. Δεν υπάρχει ερώτηση χωρίς απάντηση και απωθημένα που δε βρήκαν πότε την ώθηση που χρειάζονταν.

Το μόνο που μας διδάσκουν τα αναπάντεχα στη ζωή είναι πως ο χρόνος ξέρει καλύτερα να παίρνει και να φέρνει. Πως η αντίσταση στην αλλαγή θα είναι μόνιμος εχθρός και πως όχι, αν δεν είχαν συμβεί δεν θα είχες φτάσει εδώ που είσαι σήμερα. Έστω μέσα από δρόμο με στροφές, μετωπικές και ξόφαλτσες συγκρούσεις.

Όσα έγιναν, όσα δεν έγιναν και όσα θα γίνουν είναι αυτά που σου ταιριάζουν απόλυτα. Γιατί η ζωή ξέρει τι κάνεις και πρέπει να την εμπιστεύεσαι απόλυτα.

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<
featured image: thoughtcatalog.tumblr.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.