what-you-might-be-saying-to-your-single-friend-that-isnt-helpful-darling-2

Λατρεύω το να είμαι η κολλητή σου. Ήμουν εκεί όταν ξεκίνησες να βγαίνεις ραντεβού, βοήθησα το σύντροφο σου να διαλέξει το ιδανικό δαχτυλίδι αρραβώνων για σένα, ήπιαμε μαζί στο bachelor πάρτι σου και χόρεψα στο γάμο σου.

Τώρα που έχεις παντρευτεί, συνεχίζει να μ’ αρέσει το οτι είμαστε φίλες αλλά μερικές φορές λες κάποια πράγματα για τις σχέσεις που δεν με βοηθούν ως μια single γυναίκα. Για αυτό, καθώς συνεχίζω την πορεία μου στον κόσμο των ραντεβού, των σχέσεων και των χωρισμών, ορίστε μερικές ‘συμβουλές’ που θα ήθελα να αποφεύγεις:

  1. “Θα συμβεί όταν δεν το περιμένεις.”

Καταλαβαίνω οτι οι άνθρωποι προσπαθούν να σου πουν οτι ‘δεν μπορείς να ελέγξεις το πότε θα γνωρίσεις κάποιον’, ή ‘είναι όμορφο να γνωρίσεις κάποιον τυχαία’, ή ‘προσπάθησε να μη δείχνεις απελπισμένη, απωθεί τους άλλους’. Αλλά, υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτές οι φράσεις είναι ‘άχρηστες’:

  • Πώς γίνεται να ‘μην περιμένεις’ κάτι; Όσο πιο πολύ προσπαθείς να μη το σκέφτεσαι, τόσο πιο πολύ το περιμένεις. Οι άνθρωποι προσπαθούν να πείσουν τους εαυτούς τους οτι δεν χρειάζονται κάτι που στην ουσία θέλουν.
  • Σε οποιαδήποτε άλλη πτυχή της ζωής μας, εργαζόμαστε για τα όνειρα μας. Θα συμβούλευες κάποιον ‘θα βρεις χιλιάδες ευρώ όταν δεν το περιμένεις’ ή ‘θα αποφοιτήσεις απο το πανεπιστήμιο όταν δεν το περιμένεις’; Οχι. Σχεδιάζουμε το μέλλον και τα όνειρα μας, γνωρίζοντας οτι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά για να τα πραγματοποιήσουμε.
  • Οι περισσότεροι single πιθανότατα πέρασαν ενα διάστημα στη ζωη τους όπου δεν ενδιαφέρονταν να βγουν με κάποιον… Και δεν το έκαναν. Αν αυτή η φράση είναι πράγματι αληθινή, δεν θα είχαν γνωρίσει ‘τον άνθρωπο τους’ κατά την περίοδο που συνειδητά είχαν επιλέξει να μείνουν single;
  • Για κάθε ένα άτομο που βρίσκει την αγάπη εκεί που δεν την περίμενε, υπάρχει ένα άλλο άτομο που βρήκε την αγάπη ψάχνοντας ενεργά, περιμένοντας να βρει το άλλο του μισό.

Τι θα βοηθούσε περισσότερο:Έμοιαζε με αιωνιότητα να βρω ‘τον άνθρωπο μου’ , και μερικές φορές η εργένικη ζωή με στεναχωρούσε. Αλλά μια μέρα, μια απλή καθημερινή μέρα, όλα άλλαξαν. Κυριολεκτικά, κάθε μέρα μπορεί να είναι η ημέρα που θα αλλάξει τη ζωή σου για πάντα’.

  1. “Δεν χρειάζεται να παντρευτείς. Είναι τόσο δύσκολο.”

Είναι αλήθεια, δεν ξέρω πόσο δύσκολος είναι ο γάμος σου… ή όχι. Κάθε ζευγάρι έχει να αντιμετωπίσει τα δικά του ζητήματα. Και κάποια είναι περισσότερο δύσκολα απο κάποια άλλα.

Ως φίλη σου, αν αντιμετωπίζεις κάποια δυσκολία με το γάμο σου, θέλω να ξέρεις οτι είμαι δίπλα σου. Σε παρακαλώ, πάρε με τηλέφωνο όποτε με χρειαστείς.

Αλλά, όπως ακριβώς θέλω να έχεις μια όμορφη σχέση, το ίδιο επιθυμώ και για εμένα. Περιμένω εδώ και πολύ καιρό για να τη βρω. Για αυτό σε παρακαλώ να μην υποβιβάζεις τα θέλω μου, επειδή ο γάμος είναι δύσκολος.

Τι θα βοηθούσε περισσότερο:Ο γάμος είναι πραγματικά δύσκολος’. Αυτό είναι μόνο. Μην μου λες τι πρέπει να θέλω.

  1. “Θυμάμαι πώς ήταν οι σχέσεις στα χρόνια του πανεπιστημίου, οπότε ξέρω ακριβώς πώς νιώθεις.” 

Το να κάνεις σχέση στα 22 είναι πολύ διαφορετικό απο οτι στα 32 ή τα 42. Όταν είσαι στο πανεπιστήμιο νιώθεις πως έχεις όλο το χρόνο στη διάθεση σου. Το να παντρεύεσαι νέα είναι πολύ διαφορετικό απο το να παντρεύεσαι σε μεγαλύτερη ηλικία επίσης. Αν παντρεύτηκες σε μικρή ηλικία, ας αναγνωρίσουμε οτι τα 20s μας ήταν πολύ διαφορετικά.

Αλλά, αν είχες 10 ή 20 χρόνια σχέσεων που δεν λειτούργησαν νιώθεις την κάθε αποτυχημένη σχέση να επιδεινώνει τον πόνο. Οι σχέσεις στο πανεπιστήμιο είναι εύκολες. Μοιάζουν σαν να είσαι ένα πάρτι μακριά απο το να γνωρίσεις το επόμενο άτομο. Είναι γεμάτο ορμόνες και πεταλούδες στο στομάχι.

Το να κάνεις σχέση σε μεγαλύτερη ηλικία έχει να κάνει λιγότερο με τις ορμόνες και είναι πιο ώριμο. Έρχεσαι αντιμέτωπη με ερωτήματα όπως ‘θα μπορούσα να γίνω θετή μητέρα;’ ή ‘πρέπει να βιαστούμε να παντρευτούμε επειδή φοβόμαστε πως ο χρόνος περνά για να κάνουμε παιδιά;’

Τι θα βοηθούσε περισσότερο: Σε τι διαφέρουν οι σχέσεις τώρα απο οτι στο πανεπιστήμιο;’

  1. “Σκέφτεστε να παντρευτείτε σύντομα;”

Το να είσαι single μερικές φορές σημαίνει οτι έχεις σχέση, αλλά δεν είστε παντρεμένοι. Μετά απο κάποια ηλικία, είναι λογικό να σε ρωτούν αν εσύ και ο σύντροφος σου σκέφτεστε να παντρευτείτε.

Μερικές φορές τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν δυσκολίες και αυτή η ερώτηση κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. ΄Η ίσως δεν θέλουν να παντρευτούν. Ή απλά δεν ξέρουν ακόμη. Μπορεί να φαίνεται μια πολύ χαρούμενη ερώτηση αλλά μπορεί να αποτελέσει λόγο πίεσης για ένα ζευγάρι που ίσως χρειάζεται ακόμη χρόνο για να το αποφασίσει.

Θα βοηθούσε περισσότερο να πεις: ‘Πώς πηγαίνουν τα πράγματα στη σχέση σου;’ 

  1. “Παντρεύτηκα πριν το Tinder. Φαίνεται διασκεδαστικό. Να δοκιμάσω;”

Όχι, είναι δική μου η εφαρμογή. Φύγε μακριά. Σίγουρα, μερικοί μπορεί να μην έχουν θέμα με το να ‘παίξεις’ με κάποιο dating app τους αλλά είναι αγενές να ρωτήσεις. Θα έλεγα ποτέ ‘το να κάνεις λίστα γάμου φαίνεται τόσο διασκεδαστικό! Μπορώ να διαλέξω τα δώρα σου;’

Εαν σου επιτρέπω να κάνεις swipe στα αριστερά καν το, αλλά αυτοί είναι πραγματικοί άνθρωποι και όχι κάποιο παιχνίδι, οπότε καλύτερα να δανειστείς το κινητό μου για να παίξεις Pokemon Go.

Θα ήταν καλύτερο να πεις: ‘Δεν μπορώ να πιστέψω πόσο έχουν αλλάξει οι σχέσεις τα τελευταία χρόνια. Πιστεύεις οτι τα dating apps κάνουν καλύτερα τα πράγματα ή όχι;’ 

Οι δεσμοί της φιλίας είναι τόσο δυνατοί που μπορούν να διαρκέσουν σε όλες τις περιόδους της ερωτικής ζωής, επειδή μου προσφέρεις στήριξη με έναν μοναδικό τρόπο που καμία σχέση δεν μπορεί. Σε χρειάζομαι και σ’αγαπώ. 

darling.com

images via Cacá Santoro

μετάφραση: Δήμητρα Καρατζά