8 πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση να ξεχωρίζουν

8 πράγματα που κάνουν τους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση να ξεχωρίζουν

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι συχνά αποπνέουν αυτοπεποίθηση - είναι προφανές ότι πιστεύουν στον εαυτό τους και ξέρουν τι κάνουν. Δεν είναι όμως η επιτυχία τους που τους καθιστά γεμάτους αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση προηγείτο της επιτυχίας.

Σκέψου το:

Η αμφιβολία δημιουργεί αμφιβολία. Γιατί θα πίστευε κανείς σε σένα, στις ιδέες σου ή στις ικανότητές σου, εάν δεν πιστεύεις εσύ πρώτα ο ίδιος;

Χρειάζεται αυτοπεποίθηση για την επίτευξη νέων προκλήσεων. Οι άνθρωποι που είναι φοβισμένοι ή ανασφαλείς τείνουν να παραμένουν στην comfort zone τους. Αλλά αυτό το όριο ασφαλείας σπάνια διευρύνεται από μόνο του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που στερούνται εμπιστοσύνης στον εαυτό τους έχουν κολλήσει στις αδιέξοδες θέσεις εργασίας και αφήνουν τις πολύτιμες ευκαιρίες να χάνονται.

Οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση συχνά αισθάνονται έρμαια των εξωτερικών περιστάσεων. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι δεν αποθαρρύνονται από τα εμπόδια, αφού είναι ο τρόπος με τον οποίο κατέκτησαν την κορυφή.

Κανείς δε σε σταματά από αυτό που θέλεις να πετύχεις εκτός από τον εαυτό σου. Ήρθε η ώρα να απομακρύνεις τους όποιους ενδοιασμούς. Με σωστή καθοδήγηση και σκληρή δουλειά, ο καθένας μπορεί να γίνει πιο σίγουρος για τον εαυτό του.

Ασπαζόμενος τις ακόλουθες συμπεριφορές των γεμάτων αυτοπεποίθηση ανθρώπων θα βοηθηθείς να φτάσεις εκεί.

Κοιτούν με ειλικρίνεια τον εαυτό τους

Ο Johnny Unitas είπε: «Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στην αλαζονεία και την αυτοπεποίθηση. Η αλαζονεία είναι να καυχιέσαι για τον εαυτό σου. Η εμπιστοσύνη σημαίνει ότι πιστεύεις ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά». Με άλλα λόγια, η αυτοπεποίθηση κερδίζεται μέσα από τη σκληρή δουλειά και οι άνθρωποι που την διαθέτουν έχουν αυτεπίγνωση. Όταν η αυτοπεποίθησή σου είναι μεγαλύτερη από τις ικανότητές σου, έχεις περάσει τη γραμμή της αλαζονείας. Πρέπει να γνωρίζεις τη διαφορά.

Η αληθινή εμπιστοσύνη στον εαυτό εκφύεται σταθερά από την πραγματικότητα. Για να την αυξήσεις, είναι σημαντικό να κάνεις μια ειλικρινή και ακριβή αξιολόγηση των ικανοτήτων σου. Εάν υπάρχουν αδυναμίες στις ικανότητές σου, κάνε σχέδια για την ενίσχυση αυτών των δεξιοτήτων και βρες τρόπους, για να ελαχιστοποιήσεις τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Αγνοώντας τις αδυναμίες σου ή προσποιούμενος ότι είναι τα δυνατά σου σημεία, δε θα τις εξαλείψεις. Ομοίως, έχοντας μια σαφή κατανόηση των δυνατοτήτων σου μπορείς να αποφύγεις αβάσιμα feedback και κριτική που ίσως δεχθείς σε ένα πολυάσχολο, ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας - και αυτό «γεννά» αυτοπεποίθηση.

Δεν επιδιώκουν την προσοχή των άλλων

Πολλοί άνθρωποι περνούν απαρατήρητοι από εκείνους που είναι απελπισμένοι για την προσοχή. Οι γεμάτοι αυτοπεποίθηση ξέρουν ότι το να είσαι ο εαυτός σου είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το να προσπαθείς να αποδείξεις ότι είσαι σημαντικός. Η σωστή συμπεριφορά είναι πιο ελκυστική από τις γνωριμίες που έχουν κάποιοι. Και το να έχει κάποιος αυτοπεποίθηση φαίνεται να συνδέεται με τη σωστή συμπεριφορά.

Οι γεμάτοι σιγουριά άνθρωποι δεν αφήνουν την προσοχή των άλλων να εστιάζει πάνω τους. Όταν την λαμβάνουν για ένα επίτευγμα, τη γενικεύουν σε όλους τους ανθρώπους που εργάστηκαν σκληρά, για να τους βοηθήσουν να φτάσουν εκεί. Δεν επιθυμούν την αποδοχή ή τον έπαινο, επειδή αντλούν το ότι αξίζουν από μέσα τους.

Επιζητούν μικρές νίκες

Επιπλέον, τείνουν να προκαλούν τον εαυτό τους και να ανταγωνίζονται, ακόμα και όταν οι προσπάθειές τους αποφέρουν μικρές νίκες. Οι μικρές νίκες δημιουργούν νέους υποδοχείς ανδρογόνων στους τομείς του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνοι για την ανταμοιβή και τα κίνητρα. Αυτή η αύξηση στους υποδοχείς ανδρογόνων αυξάνει την επιρροή της τεστοστερόνης, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και την προθυμία σου να αντιμετωπίσεις τις μελλοντικές προκλήσεις. Όταν έχεις μια σειρά από μικρές νίκες, το boost στην εμπιστοσύνη σου μπορεί να διαρκέσει μερικούς μήνες.

Μιλούν με βεβαιότητα

Είναι σπάνιο να τους ακούει κανείς να λένε τις φράσεις «Εμμ», «Δεν είμαι σίγουρος» και «Νομίζω». Οι γεμάτοι με αυτοπεποίθηση άνθρωποι μιλάνε με δυναμισμό, γιατί ξέρουν ότι είναι δύσκολο να κάνεις τους ανθρώπους να σε ακούσουν, αν δε μεταδώσεις τις ιδέες σου με αυτοπεποίθηση.

Γυμνάζονται

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Ινστιτούτο Ερευνών του Ανατολικού Οντάριο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έκαναν γυμναστική δύο φορές την εβδομάδα για δέκα εβδομάδες αισθάνθηκαν πιο ικανοί από κοινωνική, ακαδημαϊκή και αθλητική άποψη. Αξιολόγησαν επίσης την εικόνα του σώματος και την αυτοεκτίμησή τους υψηλότερα. Το καλύτερο από όλα, εκτός από τις φυσικές αλλαγές στο σώμα τους που ήταν υπεύθυνες για την αύξηση της αυτοπεποίθησης, ήταν η άμεση θετική διάθεση από τις ενδορφίνες εξαιτίας της άσκησης που έκανε όλη τη διαφορά. Προγραμμάτισε την άσκησή σου και η αυτοπεποίθησή σου θα ανέβει.

Ντύνονται για να πετύχουν

Είτε σου αρέσει, είτε όχι, το πώς ντύνεσαι έχει τεράστιο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι σε βλέπουν. Πράγματα όπως το χρώμα, το κόψιμο και το ύφος των ρούχων που φοράς - ακόμη και τα αξεσουάρ σου – «μιλάνε» για σένα δυνατά. Αλλά ο τρόπος που ντύνεσαι επηρεάζει επίσης και τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικά, όταν είναι ντυμένοι καλά σε σύγκριση με όταν ντυθούν casual. Για να ενισχύσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, πρόσεξε το ντύσιμό σου. Να επιλέγεις ρούχα που αντικατοπτρίζουν ποιος είσαι και την εικόνα που θέλεις να προβάλλεις, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι ξοδεύεις περισσότερο χρόνο στο εμπορικό κέντρο και το πρωί που ετοιμάζεσαι.

Λειτουργούν με αποφασιστικότητα, δεν είναι επιθετικοί

Η επιθετικότητα δεν είναι ένδειξη αυτοπεποίθησης, αλλά εκφοβισμός. Και όταν είσαι ανασφαλής, είναι εύκολο να γλιστρήσεις στην επιθετικότητα χωρίς να έχεις αυτή την πρόθεση. Κάνε εξάσκηση στην αποφασιστικότητα χωρίς να γίνεσαι επιθετικός (και καταπατώντας κάποιον άλλο στη διαδικασία). Δε θα μπορέσεις να το επιτύχεις μέχρι να μάθεις πώς να κρατάς τις ανασφάλειες σου. Αυτό θα μεγαλώσει την αυτοπεποίθησή σου.

Έχουν αρμονική σχέση με τον εργοδότη τους

Μια ταραγμένη σχέση με το αφεντικό μπορεί να καταστρέψει ακόμη και την αυτοπεποίθηση του πιο ταλαντούχου ατόμου. Είναι δύσκολο να είσαι σίγουρος για σένα, όταν το αφεντικό σου σε επικρίνει συνεχώς ή υπονομεύει τις προσπάθειές σου. Προσπαθήστε να προσδιορίσεις πού χάλασε η σχέση και αν υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις, για να διορθώσεις τα πράγματα. Εάν δε διορθώνεται με τίποτα, ίσως είναι καιρός να προχωρήσεις σε κάτι άλλο.

Η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου είναι δική σου υπόθεση να την αναπτύξεις ή να την υπονομεύσεις. Είναι η σταθερή γνώση που ξεπερνά απλά την «ελπίδα για το καλύτερο». Εξασφαλίζει ότι θα τα καταφέρεις-αυτή είναι η δύναμη της αληθινής αυτοπεποίθησης!

Δες ακόμα:

Πώς να νιώσεις αυτοπεποίθηση για το σώμα σου χωρίς να κάνεις ούτε ένα squat

Τόνωσε την αυτοπεποίθησή σου σε 4 απλά βήματα

Σε αυτή την ηλικία η αυτοπεποίθησή σου θα φτάσει στο top της


featured image: StyleCaster
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.