Ακολουθούν συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να υιοθετήσεις ένα οικονομικό πρόγραμμα που θα ζήλευε ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση.

Φτιάξε έναν προϋπολογισμό

Φτιάξε καφέ, πάρε μολύβι και χαρτί και ξεκίνα. Φτιάξε μια λίστα με τα πάγια έξοδά σου, όπως το ενοίκιο, κοινόχρηστα, super market, ρεύμα, τηλέφωνο, μετακινήσεις, βάζοντας δίπλα στο καθένα τα χρήματα που απαιτεί. Φτιάξε άλλη μια λίστα με τις δευτερεύουσες ανάγκες σου όπως το γυμναστήριο, οι έξοδοι, ψώνια (ρούχα, παπούτσια κλπ). Αφαίρεσε από το εισόδημά σου τα έξοδα για τις πάγιες ανάγκες σου και όσα περισσεύουν μπορείς να τα ξοδέψεις στις δευτερεύουσες. Ωστόσο το σωστό θα ήταν μερικά χρήματα να τα αποταμιεύσεις.

Σχεδίασε ώστε να προλάβεις κάτι έκτακτο

Είναι δύσκολο να μπορέσεις να προβλέψεις πότε θα σου τύχει μια στραβή ή κάτι απρόσμενο. Από τη ζημιά στο αυτοκίνητο ή ένα πρόβλημα υγείας μέχρι ένα ταξίδι της τελευταίας στιγμής με την παρέα σου για το μπάτσελορ της φίλης σου, καλό είναι να έχεις κάποια χρήματα στην άκρη για παν ενδεχόμενο. Και φρόντισε να ξεχάσεις ότι υπάρχουν εκεί παρά μόνο για να σε βοηθήσουν. Εννοείται όταν τα χρησιμοποιήσεις φρόντισε να τα αντικαταστήσεις το συντομότερο.

Βάλε ρεαλιστικούς οικονομικούς στόχους

Είτε κάνεις οικονομία για να πας διακοπές το καλοκαίρι είτε για να πάρεις κινητό ή για να συμμετέχεις σε ένα μεταπτυχιακό, κοίταξε οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί και μην παρασύρεσαι από το γεγονός ότι μπορεί να φαντάζουν ιδανικοί και εύκολοι, γιατί υπάρχει κίνδυνος να αποτύχεις. Με ρεαλιστικούς στόχους, ακόμη και αν ξεφύγεις κάποιο μήνα είναι εύκολο να μπορέσεις να επανακάμψεις.

Κράτησε ένα ημερήσιο όριο εξόδων

Αν πολλές φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να αναρωτιέται που πάνε τα λεφτά σου, ξεκίνησε να κρατάς ένα ημερολόγιο εξόδων για μια εβδομάδα ή ακόμη καλύτερα για έναν μήνα. Θα δεις ότι ο καφές απ’ έξω, η τυρόπιτα, το συχνό delivery ή τα παρορμητικά ψώνια στο σούπερ μάρκετ μπορεί να επηρεάζουν πολύ περισσότερο την οικονομική σου ισορροπία από όσο νομίζεις. Έτσι θα μπορέσεις να εντοπίσεις τι πρέπει να προσέξεις και να υπολογίσεις πόσα χρήματα μπορείς να ξοδεύεις κάθε μέρα.

Γίνε πιο υπεύθυνη και συγκρατημένη στα έξοδά σου

Προσπάθησε να σκεφτείς αν πολλά από τα έξοδα που κάνεις επηρεάζονται από τρίτους και θα μπορέσεις εύκολα να καταλήξεις αν αξίζει κάπου να ξοδέψεις τα χρήματά σου ή όχι. Μην επηρεάζεσαι από τα social media που όλοι μοιάζουν να ζουν τη ζωή των ονείρων τους (ίσως και των δικών σου). Το να είσαι οικονομικά «υγιής» είναι πολύ καλύτερο αξεσουάρ από ένα ζευγάρι παπούτσια που δανείστηκες χρήματα για να αποκτήσεις ώστε να νιώσεις «on trend». Μια βραδιά στη βεράντα με φίλους ίσως είναι καλύτερη από το opening ενός hyped restaurant-bar όπου θα γίνεται χαμός, δεν θα υπάρχει εξυπηρέτηση και τελικά δεν θα περάσεις καλά.

Κάνε παρεμβάσεις στον προϋπολογισμό σου αν χρειαστεί

Μπορεί να μειωθεί ο μισθός σου ή να αυξηθούν οι τιμές σε κάποια από τα αγαθά ή το ενοίκιο σου. Εκεί απαιτούνται κάποιες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να μη χαθεί η ισορροπία. Αντίθετα αν πάρεις προαγωγή και ο μισθός σου αυξηθεί (σου το ευχόμαστε από καρδιάς) μπορείς να αυξήσεις το ποσό που αποταμιεύεις.

Βάλε σε πρόγραμμα τις οικονομικές σου εκκρεμότητες

Αν τρέμεις στο τέλος κάθε μήνα, λίγο πριν έρθει ο μηνιαίος λογαριασμός της κάρτας ή του κινητού σου, φρόντισε να το πολεμήσεις βάζοντας σε ένα πρόγραμμα τα χρέη σου. Κάνε ένα διακανονισμό με την τράπεζα (και εννοείται μην ξαναχρησιμοποιήσεις την/τις κάρτες), εξόφλησε τους λογαριασμούς του κινητού, κόψε τη σύνδεση και πάρε ένα καρτοκινητό. Περιόρισε τα έξοδα για τις όποιες δευτερεύουσες ανάγκες μέχρι τα χρέη σου να εξαφανιστούν και μετά θα νιώσεις πολύ πιο ελεύθερη.

Διάβασε ακόμα: 7 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου για τα οικονομικά σου
featured image: purewow.com