Μερικά από τα πλέον δημοφιλή τρόφιμα έχουν προκύψει κατά λάθος. Τα πατατάκια τα χρωστάμε στον Cornelius Vanderbilt -μυστήριο πελάτη εστιατορίου της Αμερικής- και στον George Crum -σεφ του εστιατορίου αυτού-. Ο κύριος Vanderbilt ζητούσε πάντα τις τηγανητές του πατάτες έξτρα λεπτές και τραγανές, το αποτέλεσμα δεν τον κάλυπτε και συνεχώς τις γυρνούσε πίσω. Τότε ο κύριος Crum πήρε την απόφαση να τις κόψει σε ροδέλες όσο πιο λεπτά μπορούσε το ανθρώπινο χέρι και να τις αφήσει να παρατηγανιστούν. Και ιδού το σνακ που κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα.

Και η πραλίνα. Στη μεταπολεμική Ιταλία του 1946, ο ζαχαροπλάστης Pietro Ferrero είχε ονειρευτεί ένα γλυκό από γκανάζ σοκολάτας. Πού να βρει όμως κακάο σε μια χώρα που μόλις προσπαθούσε να ορθοποδήσει; Πιστεύοντας πολύ στην ιδέα του, σκέφτηκε να αντικαταστήσει τη μισή ποσότητα κακάο με θρυμματισμένα φουντούκια, που τότε είχαν άφθονα. Το έκανε, αλλά το αποτέλεσμα ήταν πολύ σκληρό για να φαγωθεί. Το άφησε, το ξέχασε και τρία χρόνια πέρασαν. Και ήρθε ένα καλοκαίρι σκέτος καύσωνας και η γκανάζ του έλιωσε κι έγινε κρέμα. Στα βαζάκια με το αποτέλεσμα του λάθους αυτού, όλοι μας έχουμε βουτήξει.

Και το πολύτιμο ξύδι, κι αυτό από λάθος προέκυψε

Σε βαρέλια με κρασί, μπύρα ή μηλίτη που έμειναν για καιρό ανέγγιχτα, όταν τελικά ανοίχτηκαν, οι παραγωγοί παρατήρησαν τη χαρακτηριστική όξινη γεύση. Δοκίμασαν και εγένετο το ξύδι. Γνωστό για τις πολύτιμες αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές του ιδιότητες και την ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητά του σε θερμίδες, αποτέλεσε και αποτελεί πυλώνα της μεσογειακής διατροφής.

Ωφέλιμο για τον διαβήτη τύπου 2, όπλο κατά της χοληστερόλης, της υπέρτασης και της αδυναμίας του οργανισμού να απορροφήσει σίδηρο και ασβέστιο, το βάλαμε παντού. Σε σάλτσες, dressing σαλάτας, μαρινάδες, μέσα στις φακές, ως φυσικό συντηρητικό στα σπιτικά μας τουρσιά.

Έχει και παραέχει

Αυτά, στην κουζίνα. Αλλά το ξύδι είναι πολλά παραπάνω. Λούζοντας τα μαλλιά μας με νερόξυδο θα τα κάνουμε πιο απαλά, πιο λαμπερά και χωρίς πιτυρίδα. Πλένοντας το πρόσωπό μας με αραιωμένο ξύδι, θα βοηθήσουμε την ακμή. Επάλειψη εγκαυμάτων με ξύδι, θα ανακουφίσει τον πόνο και το τσούξιμο και θα αποτρέψει τη δημιουργία φουσκών. Βρεγμένο πανί με ξύδι κάνει την τέλεια κομπρέσα για τον πονοκέφαλο και γαργάρες διαλύματος ζεστού νερού με ξύδι θα απαλύνουν τον πονόλαιμο.

Ως τώρα θα το φαντάστηκες κι από μόνος σου. Δε γίνεται να έχει το ξύδι τόσο πολλά οφέλη για τον πολυσύνθετο οργανισμό μας και να μη μπορεί να βοηθήσει στην καθαριότητα του σπιτιού. Και έχεις δίκιο, πατ-πατ στην πλάτη και βλέμμα επιδοκιμασίας. Το ξύδι έχει και παραέχει θέση στα καθαριστικά του σπιτιού σου.

Από το Α ως το Ω, τη λες και πρώτη-μούρη-πίστα τη θέση του ξυδιού στο σπίτι

Ατμόσφαιρα

Θες που ξέχασες το φαγητό και κάηκε –βγήκε κι ο νέος κύκλος της αγαπημένης σου σειράς, τι να κάνουμε τώρα;- θες που έχεις κατοικίδιο, θες που υπάρχει καπνιστής μέσα στο σπίτι, οι δυσάρεστες μυρωδιές είναι αναπόφευκτες. Χρησιμοποιώντας χημικά αποσμητικά, απλά καλύπτεις τις μυρωδιές αυτές. Η ατμόσφαιρα, έτσι, βαραίνει κι άλλο. Το ξύδι όμως, με το οξικό του οξύ, μπορεί να απορροφήσει τις μυρωδιές είτε το χρησιμοποιήσεις για να καθαρίσεις επιφάνειες, είτε φτιάξεις ένα σπρέι και ψεκάσεις το χώρο σου.

Βάζα

Τα άλατα από το νερό δημιουργούν μια κρούστα εσωτερικά του βάζου σου, που αν είναι και γυάλινο χτυπάει στο μάτι επί τόπου. Καθώς το ξύδι διασπά τα μεταλλικά άλατα, μουλιάζοντας το βάζο σου σε διάλυμα νερού με ξύδι, η κρούστα θα πάει περίπατο. Κι αν ήρθε η ώρα να βάλεις και νέο μπουκέτο στο καθαρό σου βάζο, προσέθεσε και 2 κουταλιές ξύδι στο νερό και θα μπορέσεις να διατηρήσεις τα λουλούδια σου φρέσκα για λίγο περισσότερο.

Βούρτσες

Από πινέλα κουζίνας που χρησιμοποιείς για το αβγούλιασμα των κουλουριών ή το μουστάρδωμα του κοτόπουλου, ως πινέλα μακιγιάζ ή βούρτσες βαψίματος τοίχων, ό,τι κι αν μετά από καιρό βαστάει το υλικό πάνω ή ξεχάστηκες και στέγνωσε κι άντε τώρα να το καθαρίσεις, βούτα τις βούρτσες σου σε ξύδι που έχεις ελαφρώς ζεστάνει. Στη χειρότερη ό,τι ξεραμένο θα μαλακώσει, στην καλύτερη θα διαλυθεί.

Κάδος σκουπιδιών

Βάζεις μέσα σακούλα καλώς εχόντων. Και αυτό είναι οκ για να μεταφέρεις τα σκουπίδια σου στον κάδο απορριμμάτων του δρόμου όταν η σακούλα γεμίσει. Αυτά για τη μεταφορά. Δεν εξασφαλίζεις όμως ότι δε θα αναπτυχθούν βακτήρια εντός του κάδου σου, ούτε προλαμβάνεις τις μυρωδιές. Που με τον καιρό μάλιστα χειροτερεύουν. Σπρέι με ίση ποσότητα νερού και ξυδιού κι αμέσως μετά ελαφρύ τρίψιμο με πανάκι, θα σε απαλλάξει από όλα αυτά.

Καφετιέρα

Όπως με τα βάζα, έτσι κι εδώ. Όπου υπάρχει στάσιμο νερό, τα άλατα κολλούν στις επιφάνειες. Αυτό, συν τοις άλλοις, επηρεάζει και τη γεύση του καφέ. Και η κακή γεύση του καφέ με τη σειρά της, επηρεάζει τη διάθεσή σου. Κρίμα. Οπότε γέμισε τον κάδο νερού της καφετιέρας σου με νερό και ξύδι, ένα μέρος προς ένα, και βάλε την καφετιέρα να λειτουργεί -χωρίς καφέ προφανώς- μέχρι να αδειάσει ο κάδος. Από όπου περνάει το διάλυμα, θα εξαφανίζει τα άλατα. Μετά πλύνε ελαφρώς τον κάδο για να μην αφήσει γεύση το ξύδι και έτοιμη η καφετιέρα. Κάνοντας αυτή την αφαλάτωση μία φορά το μήνα, θα προλαμβάνεις τελείως και τη δημιουργία αλάτων.

Κοσμήματα

Χάρη στην όξινη φύση του, το αποσταγμένο λευκό ξύδι είναι το τέλειο φυσικό καθαριστικό των χρυσών σου κοσμημάτων, δίνοντάς τους πίσω τη χαμένη τους λάμψη. Μπορείς να τα αφήσεις 10-15 λεπτά σε ένα μικρό μπολ με ξύδι, έπειτα να τα ξεπλύνεις με ζεστό νερό και στο τέλος να τα σκουπίσεις απαλά με ένα μαλακό πανάκι.

Λαχανικά

Σκοτώνοντας τα ζιζάνια αλλά και τα βακτήρια -μέχρι και το E.Coli-, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να πλύνεις τα λαχανικά και τα φρούτα σου. Ειδικά αν πρόκειται να τα καταναλώσεις ωμά. Το ξύδι από μηλίτη είναι ιδανικό εδώ.

Μπλέντερ

Οι γονείς με τις φρουτόκρεμες και οι αθλητές με τα smoothies το ξέρουν καλύτερα από όλους. Ξεραμένο φρούτο μέσα στο μπλέντερ, καθαρίζει μόλις λίγο πιο εύκολα από καμένο λίπος σε ταψί φούρνου. Και η αλήθεια είναι πως κατασκευαστικά, το ταψί πλένεται πιο εύκολα από το πολύπλοκο μπλέντερ. Γεμίζοντάς το μισό με νερό και μισό με ξύδι και αφήνοντάς το να μουλιάσει, ό,τι έχει ξεμείνει θα μαλακώσει. Μετά θα χρειάζεται ένα απλό τρίψιμο.

Νεροχύτης

Όλο και κάτι σου ξεφεύγει στο νεροχύτη και με τον καιρό δημιουργούνται οσμές. Και σούπερ τέλειος να είσαι και τίποτα να μη σου πέσει, ακόμη και το ίδιο το σαπούνι πιάτων, με τον καιρό δημιουργεί γλίτσα μέσα στους σωλήνες του νεροχύτη. Και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα έχουμε. Ή και χειρότερα, βουλώνει. Και καταφεύγεις στο γνωστό καυστικό και επικίνδυνο καθαριστικό. Την επόμενη φορά δοκίμασε να ρίξεις τρεις κουταλιές μαγειρική σόδα και τρεις λευκό ξύδι, άφησέ τα για 30 λεπτά και έπειτα ξέπλυνε με ζεστό νερό. Θα εκπλαγείς με το αποτέλεσμα και ο πλανήτης θα σου χαμογελάσει.

Πατώματα

Ένα φλυτζάνι ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αιθέριο έλαιο λεβάντας σε έναν κουβά με νερό και έχεις το ιδανικό και τελείως φυσικό καθαριστικό για αστραφτερά πατώματα και όχι μόνο. Κάνει και για κάθε είδους επιφάνεια, πάγκους κουζίνας, κομοδίνα, τραπεζάκι σαλονιού. Οπουδήποτε, αρκεί να μην είναι από μάρμαρο ή γρανίτη. Δεν είναι φίλοι με το ξύδι.

Στρωματάκι yoga

Εδώ ιδρώνουν τα χέρια σου, εδώ πατάνε οι πατούσες σου, εδώ ξαπλώνεις στη shavasana και εδώ ακουμπάει το πηγούνι και το μέτωπό σου στην anahatasana. Για να ανοίγεις την καρδιά σου χωρίς να γεμίζεις σπυράκια, να διαλογίζεσαι χωρίς ενοχλητικές μυρωδιές και να ανεβαίνεις στα handstands και τα headstands σου χωρίς να γλιστράς, η καθαριότητα στο στρωματάκι σου είναι αν μη τι άλλο απαραίτητη. Για στρωματάκια κατασκευασμένα από φυσικό καουτσούκ δέντρου, ένα διάλυμα νερού με ξύδι σε ίσες ποσότητες μέσα σε ένα μπουκαλάκι σπρέι και ένα πανάκι με μικροΐνες, είναι όλα όσα θα χρειαστείς.

Ψυγείο

Ένας σκασμός βακτήρια των διαφόρων τροφών κάνουν πάρτι στο ψυγείο σου κάθε φορά που κλείνεις την πόρτα. Σταματούν όταν ανοίγεις, μόνο για να μην τα πάρεις χαμπάρι και τους χαλάσεις τη διασκέδαση. Αλλά χαλάς την υγεία σου. Μία φορά την εβδομάδα, τη μέρα που θα καθαρίσεις το ψυγείο σου από ό,τι παλιό πριν φέρεις τα νέα ψώνια, πέρασε τις εσωτερικές του επιφάνειες με ένα πανάκι ψεκασμένο με ξύδι και νερό σε ίσες ποσότητες, για ασφαλή και φυσική απολύμανση.

Ωρολόι

Εντάξει, ρολόι το λέμε συνήθως, αλλά έπρεπε κάπως να γίνει η δουλειά με την αλφάβητο, μη λέμε άλλα και άλλα κάνουμε μετά. Όπως και να ΄χει, το ρολόι σου το φοράς σχεδόν όλη μέρα. Και δεδομένου ότι ακουμπάει σχεδόν όπου κι εσύ, συν ποτίζεται με τον ιδρώτα σου, τα βακτήρια το αγαπούν. Ειδικά την πίσω του πλευρά. Ταμπονάρεις ένα πανάκι με ξύδι και νερό και το περνάς από την εσωτερική και έτοιμο ξανά για χρήση.