Οι χαμενες στη μεταφραση διαιτες savoirville.gr  

Συχνά υπάρχουν ας πούμε… παρανοήσεις σε σχέση με τη διατροφή, τις οποίες ο κόσμος πιστεύει και ακολουθεί με πάθος. Πρόκειται για οδηγίες μεταφρασμένες με λάθος τρόπο, που οδηγούν σε διατροφικά εγκλήματα (μικρά αλλά εγκλήματα):

  • «εγώ τηγανίζω μόνο με ελαφρύ λάδι, όχι με ελαιόλαδο» το ελαφρύ είναι μόνο στη γεύση! Όλα τα λάδια έχουν τις ίδιες θερμίδες, δηλαδή 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Καλό είναι να μην τηγανίζουμε καθόλου, αλλά αν είναι να το κάνουμε ας το κάνουμε με ελαιόλαδο.
  • «φτιάχνω κάτι κουλουράκια που ουσιαστικά δεν έχουν τίποτα μέσα, μόνο λάδι, αλεύρι και χυμό και τα τρώω όποτε έχω λιγουρίτσες εφόσον είναι τόσο light” τι εννοούμε τίποτα;;; το γεγονός ότι κάτι δεν έχει βούτυρο ή ζάχαρη δε σημαίνει ότι δεν έχει και θερμίδες. Επίσης, το αλεύρι από μόνο του, μας δίνει 3.500 θερμίδες για το ένα κιλό.
  • «μου είπε η γειτόνισσα/ξαδέρφη/κουμπάρα να πίνω το πρωί νερό με λεμόνι (ή μαϊντανό ή φασκόμηλο) και θα αδυνατίσω» αν υπήρχε ένας τόσο απλός τρόπος αδυνατίσματος, δε θα υπήρχε ούτε ένας υπέρβαρος σε ολόκληρο τον πλανήτη.
  • «δε βάζω ζάχαρη, μόνο μέλι» και το μέλι και η καστανή ζάχαρη έχουν θερμίδες. Σίγουρα το μέλι έχει και θρεπτικά συστατικά, αλλά από άποψη καθαρά αθροίσματος θερμίδων, όλα μετράνε.
  • «πίνω μπύρα γιατί είναι διουρητική και δε θα μου μείνουν οι θερμίδες» οι θερμίδες δεν είναι πραγματάκια που διαλύονται και φεύγουν με τα ούρα. Μπορεί πράγματι η μπύρα να είναι διουρητική αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι μας δίνει 150 θερμίδες ανά κουτάκι, όσες φορές και αν πάμε στην τουαλέτα.
  • «δεν πίνω αναψυκτικά ποτέ! Μόνο μπόλικους χυμούς για να ξεδιψάω! Τι και αυτοί έχουν θερμίδες;;;» (κάπου εδώ έχει αρχίσει να ανασηκώνεται το φρύδι του διαιτολόγου) ε ναι λοιπόν και αυτοί έχουν θερμίδες και συχνά έχουν και ζάχαρη. Ειδικά για τις υγρές θερμίδες χρειάζεται προσοχή γιατί δε μας χορταίνουν.
  • «δεν τρώω καθόλου ψωμί, το έχω κόψει!» (στο μεταξύ στην περιγραφή μιας ημέρας υπάρχουν σίγουρα 2 τοστάκια και ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης ή κάποια παξιμαδάκια) δεν είπαμε να κόψουμε το ψωμί, μόνο να ξέρουμε τι τρώμε.
  • «…μα αφού ήταν μαύρο» (το ψωμί, η σοκολάτα, η ζάχαρη, οι αδικίες της ζωής κλπ) τα είπαμε ξανά, άλλο η ποιότητα και άλλο οι θερμίδες.
  • «αν είναι light να φάω όσο θέλω;» λυπάμαι αλλά όχι, το fatfree δε σημαίνει απαραίτητα και sugarfree και το αντίστροφο και όπως και να έχει σε όλα χρειάζεται ένα μέτρο.

www.facebook.com/grafeiodiatrofis

Pic source: empowher.com