Το 90% του πληθυσμού της γης αυτήν την στιγμή χρειάζεται περισσότερη ενέργεια απ’ ότι ήδη διαθέτει για να σηκωθεί το πρωί και να πάρει τον δρόμο για τη δουλειά. Όταν δε, φτάσει εκεί, η παραγωγικότητά του μπορεί να μειωθεί κατά ένα 5% ημερισίως. Κοινώς, όλοι μας θέλουμε λίγη παραπάνω ενέργεια απ’ ότι έχουμε.

Δεν θα αρχίσω λοιπόν, να δείχνω με το δάχτυλο ανθρώπους “ρουφήχτρες” ενέργειας (αν και θα ήθελα να ξέρεις ότι υπάρχουν και ζουν ανάμεσά μας) αλλά υπάρχουν συνήθειες, που αν τις ελαττώσεις (ή κόψεις τελείως) θα δεις τρομερή διαφορά στην καθημερινότητά σου.

Το να τσεκάρεις το Instagram σου παραπάνω από μια φορά την ημέρα

Τα social media στα οποία εμπλέκονται πολλές φωτογραφίες και βίντεο σου παίρνουν αντικειμενικά, περισσότερο χρόνο να τσεκάρεις. Και είναι οκ να τα ανοίγεις για να δεις τι “παίζει” μια φορά την ημέρα, αλλά “μέτρον άριστον”. Όταν καταλαβαίνεις ότι το Instagram δίνει τροφή στην ανάγκη που έχεις για ανταγωνισμό (η οποία είναι φυσιολογική, δεν αντιλέγω) και σε κάνει να σκέφτεσαι πως μπορείς να ανεβάσεις τα likes σου ή του followers που μπορεί να έχεις, τότε πρέπει να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα και να το σκεφτείς λίγο πιο ξεκάθαρα. Άσε το τηλέφωνό σου μακριά ή προσπάθησε να δαμάσεις την ανάγκη σου για να δεις αν ο Χ. ανέβασε φωτογραφία και από που.

Το να μην έχεις στο αθόρυβο το κινητό σου 

Το δικό μου κινητό χτυπάει κατά μέσο όρο 927328642375 φορές την ημέρα. Είτε αυτό θα είναι κλήση, μήνυμα, mail, instagram post, facebook post, tweet, swarm και πάει λέγοντας. Και αυτό κατά πολύ μέσο όρο.

Ωστόσο, οι ειδοποιήσεις σκοτώνουν την συγκέντρωση. Είτε είναι καλές, είτε είναι κακές. Οπότε, ή βγάζεις όλες τις ειδοποιήσεις από τα άχρηστα apps και συνεχίζεις, ή κοιτάς το κινητό σου κάθε μια ώρα πολύ κλεφτά.

Το να μην κάνεις διαλείμματα 

Υπάρχουν ψυχολόγοι οι οποίοι πιστεύουν πως για να φτάσεις στο μέγιστο παραγωγικό σου σημείο, πρέπει κάθε 1 ώρα να κάνεις 15 λεπτά διάλειμμα. Το να δουλεύεις 8 ώρες χωρίς κανένα διάλειμμα είναι απλώς λάθος. Πήγαινε στην κουζίνα του γραφείου σου να πάρεις το μεσημεριανό σου, μην το φας γρήγορα, μπροστά στον υπολογιστή.

Το να τρως delivery κάθε μέρα στη δουλειά

Άσε τα doughnuts που έχουν ανοίξει ακριβώς στον δρόμο για τη δουλειά και σταμάτα να παραγγέλνεις επειδή δεν πρόλαβες να μαγειρέψεις. Προτίμησε μια σαλάτα (και ας μη χορτάσεις) ή μια μπάρα δημητριακών. Αν χρειαστείς ενέργεια (ακα σοκολάτα) δοκίμασε μια σοκολάτα. Δίαιτα θα κάνουμε τώρα;

Η τρύπα του YouTube 

Γι’ αυτό υπάρχει και το Spotify. Το να μπαίνεις στο Youtube για να ακούσεις τραγούδια είναι σαν να προκαλείς την τύχη σου να πέσεις πάνω σε εκείνο το παραπαραπολυ αστείο βίντεο με την γάτα που τραγουδάει και μετά να σε στείλει σε μια συνταγή του Μαμαλάκη από την περίοδο χάριτος με τα ταξίδια και τα φαγητά και μετά ποιος ξέρει που. Μια μέρα που θα έχεις χρόνο λοιπόν, κάνε μια Playlist δουλειάς στο Spotify ή απλώς μπες στο Κασετόφωνο.