Ό,τι σπέρνεις, θερίζεις.

#Έρευνα

Για να θεωρηθείς καλός κηπουρός, πρέπει πρώτα να ερευνήσεις το έδαφος στο οποίο πρόκειται να καλλιεργήσεις. Ειδικότερα το κλίμα σε αυτή την περιοχή, η έκθεση στον ήλιο και ούτω καθεξής. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρέπει να βεβαιωθείς ότι το έδαφος είναι υγιές και οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να ανθίσει το οτιδήποτε.

Αν θέλετε να έχετε καλές σχέσεις και οι προσπάθειές σας να πιάνουν τόπο, από μόνες τους οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Κατ’αρχάς θα πρέπει να διαχειριστείτε τον χρόνο σας, την ενέργειά σας, τους ανθρώπους και πάνω από όλα τον εαυτό σας.

#Πλάνο

Στην συνέχεια, ήρθε η ώρα να συνθέσουμε ένα όραμα για τον κήπο. Πώς θέλουμε να μοιάζει; Πώς τον έχουμε φανταστεί; Για παράδειγμα, αφού έχουμε αποφασίσει ποια είδη φυτών θέλουμε να έχουμε, θα πρέπει να μάθουμε με τι σειρά θα τα φυτέψουμε. Ορισμένα φυτά ευδοκιμούν καλύτερα δίπλα σε άλλα. Στην συνέχεια, θα χρειαστεί να δούμε τι λίπασμα θα χρησιμοποιήσουμε ή πόσο συχνά πρέπει να τα ποτίζουμε. Με λίγα λόγια, είναι επιτακτική ανάγκη να προσδιοριστούν όλοι οι παράγοντες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ή ακόμα και να εμποδίσουν την επιτυχία του κήπου.

Για το “χτίσιμο” μιας γόνιμης σχέσης, πρέπει να σκεφτούμε τι είδους σχέση θέλουμε. Μια σχέση λίγων μηνών έτσι απλά για να αποκτήσουμε μερικές εμπειρίες; Μια σχέση μακράς διάρκειας; Γνωρίζοντας από την αρχή το είδος της σχέσης, δημιουργούμε σταθερές αρχές και θεμέλια.

#Δρόμος

Η κηπουρική απαιτεί σκληρή δουλειά. Έναν συνδιασμό ψυχικής και σωματικής δουλειάς. Χρειάζεται να έχεις υπομονή για να δεις τους κόπους σου να ανταμείβονται. Η κηπουρική είναι μια σταγόνα έμπνευσης και ένας χείμαρρος με ιδρώτα και κόπο. H διαδρομή αυτή απαιτεί να μοχθείς εντατικά για το καλύτερο αποτέλεσμα, να κάνεις συνεχή έρευνα για το καλό των φυτών σου.

Το να “καλλιεργήσεις” μια υγιή σχέση δεν είναι εύκολο, όμως δεν είναι και ακατόρθωτο. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα έρθεις αντιμέτωπος με καταστάσεις που θα πρέπει να τις αντιμετωπίσεις ήρεμα, με σύνεση και λογική. 

#Συγκομιδή

Κάποιος θα βρεθεί στον δρόμο σου και θα σε ρωτήσει: “Γιατί με την κηπουρική; Είναι μια κοπιαστική ενασχόληση.”. Και μπορεί εκείνη την ώρα να πεις ότι έχει δίκιο. Όμως, μερικές φορές παρ’όλες τις προσπάθειές σου, βλέπεις ότι τα πράγματα δεν λειτουργούν σωστά. Τότε, πρέπει να σκεφτείς πως δεν υπάρχει ανταμοιβή αν δεν δουλέψεις σκληρά. Πρέπει να δώσεις, για να πάρεις. Αν δεν σπείρεις δεν θα θερίσεις. Άλλωστε, η γεύση του δικού σου φρούτου είναι πιο γλυκιά από αυτό που σου προσφέρουν έτοιμο.

Οι βαθιές και πλούσιες σχέσεις είναι σαν τα ώριμα δέντρα. Είναι σταθερά και ξέρεις σίγουρα ότι θα ανθίσουν. Άμα όντως θες να δεις τους καρπούς τους, πρέπει πρώτα να τα φυτεύσεις. Και η σωστή ερώτηση εδώ είναι: “Γιατί όχι μια καρποφόρα σχέση;”.