οι σκέψεις που κάνεις πριν κοιμηθείς

Άλλη μια δύσκολη μέρα έφτασε στο τέλος της κι εσύ επιτέλους έφτασες σπίτι σου. Και λέω δύσκολη, γιατί ξύπνησες στις 7 το πρωί νιώθοντας σαν παιδάκι του δημοτικού που ξυπνάει πρωί-πρωί για να πάει στο σχολείο, πήρες το αστικό και προφανώς και τσακώθηκες με τον μπροστινό σου που δε σε πρόσεξε και σκόνταψε πάνω στα βιβλία σου με αποτέλεσμα να πέσουν κάτω, πήγες στη σχολή ή στη δουλειά σου και γύρω στις 8 το βράδυ συνειδητοποίησες πως είσαι νηστική όλη μέρα. Το μόνο που θες τώρα είναι να φορέσεις τις πυτζάμες σου και να φας μια ολόκληρη πίτσα μόνη σου. Έρχεται η ώρα του ύπνου και ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου

Πίστεψέ με μόλις ξαπλώσεις η πρώτη σκέψη που θα φέρεις στο μυαλό σου δε θα είναι ούτε η δύσκολη μέρα που είχες ούτε η μελανιά που απέκτησες στο πόδι σου, αλλά ούτε η πίτσα που έφαγες. Ολόκληρη. Μόνη σου. Όχι τίποτε άλλο, αλλά πλησιάζει και το καλοκαίρι σε 3 μήνες.

Έπειτα, θα σκεφτείς το καλοκαίρι και ό,τι σχετίζεται με αυτό. Μαγιώ, φυσικό μαύρισμα ή σολάριουμ, διατροφές, προορισμοί, όλα περνούν από το μυαλό σου σαν άλλες σκηνές από το Baywatch. Πριν προλάβεις, όμως, να αγχωθείς θα καταφέρεις να πείσεις τον εαυτό σου ότι οι ανασφάλειες δεν είναι για σενα και «σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δε θα μπορέσουμε». Και το επόμενο βράδυ πάλι από την αρχή.

Αν είσαι ψυχαναγκαστική φύση εννοείται πως θα ρωτήσεις εκατοντάδες φορές τον εαυτό σου αν κλείδωσες, αν έκλεισες το μάτι της κουζίνας και το φυσικό αέριο. Γι’ αυτό και θα σηκωθείς από το κρεβάτι σου ακόμη κι αν έχεις βολευτεί και ζεσταθεί για να (ξανά)τσεκάρεις το σπίτι.

Αν πάλι είσαι οργανωτική φύση εννοείται πως θα σκεφτείς την αυριανή μέρα και τα όσα προγραμμάτισες. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, θα μισήσεις τον εαυτό σου που δε σκέφτηκες τι θα φορέσεις γι’ αυτό και προετοιμάζεσαι για το πρωινό παραλήρημα μόδας.

Οφείλω να σου πω ότι όλα τα παραπάνω είναι απλώς τα προκαταρκτικά κόλπα που κάνει ο εγκέφαλός σου πριν κοιμηθεί. Δες το σαν διατάσεις που σε προετοιμάζουν για την κύρια άσκηση που θα ακολουθήσει. Με λίγα λόγια, υπήρχε περίπτωση να κοιμηθείς τόσο γρήγορα και χωρίς να κάνεις έστω και μια κακή σκέψη;

Κάπου εδώ θα αρχίσεις τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Θα περάσουν από το μυαλό σου όλες οι πρώην σχέσεις σου, γιατί χωρίσατε, πως, τι έφταιξε και χίλια δυο ερωτήματα που πρέπει οπωσδήποτε να λύσεις τώρα. Ειδάλλως, θα βρεθείς με άλλη μία πίτσα αγκαλιά. Ταυτόχρονα, θα αρχίσεις να αναρωτιέσαι για το τωρινό σου φλερτ, γιατί δε σου ζητάει να βγείτε ή γιατί δε σου έστειλε ακόμη μήνυμα.

Επειδή κατακλύζεσαι που και που από τάσεις φυγής θα περάσει από το μυαλό σου να τα παρατήσεις όλα και όλους και να πάρεις την πρώτη πτήση για Παρίσι. Φοβάσαι, όμως, τα αεροπλάνα και θα το βγάλεις επιτόπου από το μυαλό σου, γιατί τρέμεις και μόνο στην ιδέα πως θα ταξιδέψεις μόνη σου.

«Το φόρεμα που αγόρασα σήμερα με παχαίνει» θα σκεφτείς και θα αγχώσεις τον εαυτό σου για το πότε θα βρεις κενό να πας να το αλλάξεις. Τελικά, θα αποφασίσεις να κοιμηθείς και θα έχεις πείσει τον εαυτό σου για το εξής: ότι την επόμενη φορά δε θα παραγγείλεις πίτσα, αλλά σουβλάκια.