Δεκάδες έρευνες δημοσιοποιούνται καθημερινά σχετικά με την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου κι ιδιαίτερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα αποτελέσματα αυτών αποδεικνύουν περίτρανα πως τα γνωστά σε όλους μας social media ασκούν αρνητική επιρροή στην προσωπική μας ζωή και στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Τείνουμε να απομονωνόμαστε, να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα likes και τους followers παρά να περνάμε ουσιαστικό και ποιοτικό χρόνο τόσο με τους δικούς μας ανθρώπους όσο και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Υπάρχει, όμως, ένα κομμάτι του «κόσμου των social media» που μπορεί να βελτιώσει αυτήν την αρνητική εικόνα της αγαπημένης μας συνήθειας.

Αυτό το κομμάτι δεν είναι άλλο από τις «selfies». Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως το γεγονός ότι όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητούν μία φωτογραφία προφίλ του κάθε χρήστη, έχει αυξήσει την συνήθεια μας να φωτογραφίζουμε τον εαυτό μας.

Μία έρευνα, λοιπόν, που διεξήχθη από την ιστοσελίδα FitRated αποδεικνύει πως οι εν λόγω φωτογραφίες έχουν θετικό αντίκτυπο στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αυτο-εικόνα μας και συνεπώς στην αυτοεκτίμηση μας. Αναλυτικότερα, ένα δείγμα περίπου 1.000 Αμερικανών απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αφού πρώτα τα άτομα αυτά κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις ομάδες.

Η πρώτη ομάδα αποτελούταν από άτομα που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν καθόλου τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι επομένως δεν βγάζουν selfies, η δεύτερη από άτομα που αφιερώνουν μία με δύο ώρες της ημέρας τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τραβούν τουλάχιστον μία με δύο selfies τον μήνα κι η τελευταία από άτομα που αφιερώνουν τρεις με τέσσερις ώρες της ημέρας τους στα social media και τραβούν, αντίστοιχα, τουλάχιστον τρεις με τέσσερις selfies τον μήνα.
Κι όμως οι selfies μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθησή σου
giphy.com

Τα τελικά αποτελέσματα των απαντήσεων τους αφενός κατέδειξαν την συνολική αρνητική επιρροή των social media, αφετέρου επεσήμαναν για πρώτη φορά έως σήμερα την ευεργετική επίδραση των selfies στη ζωή μας. Συγκεκριμένα, τονίσθηκε από τους ειδικούς πως οι εν λόγω φωτογραφίες κάνουν τα άτομα που τις τραβούν να βλέπουν τον εαυτό τους πιο όμορφο και με λιγότερες ατέλειες. Αυτό έχεις ως άμεση συνέπεια να αυξάνεται η αυτοπεποίθηση κι η αυτοεκτίμηση τους.

Η παγίδα, ωστόσο, που υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις έγκειται στον λόγο για τον οποίο ένα άτομο βγάζει μια selfie. Αν, για παράδειγμα, βγάζει μία τέτοιου είδους φωτογραφία επειδή νιώθει καλά με τον εαυτό του και θέλει να δείξει στους διαδικτυακούς του φίλους την χαρά του, τότε τα αποτελέσματα είναι θετικά. Αν, όμως, προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να εντυπωσιάσει τους γύρω του και να κυριαρχήσει στο εικονικό παιχνίδι επικράτησης που δημιουργείται στον κόσμο των social media, τότε εκεί τα πράγματα αλλάζουν και τα ευεργετικά αποτελέσματα των selfies αναιρούνται πλήρως.

Με λίγα λόγια, οι selfies μπορούν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση σου αρκεί να τις “εκμεταλλεύεσαι” με τον σωστό τρόπο.

Δες ακόμαΑυτή είναι η πιο κολακευτική γωνία για selfie
featured photo: thoughtcatalog.com