Τα έχουμε διαβάσει πλέον σχεδόν όλα για τη διατροφή, και αρκετοί από εμάς τα έχουμε δοκιμάσει κιόλας! Πολλά από τα tips που δίνονται στο διαδίκτυο (και άλλα που κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα) δεν έχουν κανένα νόημα και σίγουρα καμία επιστημονική βάση. Το κυριότερο όμως, είναι πως δεν έχουν αποτέλεσμα…

  • gluten free δίαιτα. Κατ’ αρχάς αν κάποιος δεν έχει δυσανεξία στη γλουτένη δεν έχει και λόγο να την ακολουθήσει. Σαφώς κόβοντας ό,τι περιέχει αλεύρι θα ξεπρηστούμε, όχι όμως επειδή θα λείπει η γλουτένη από το φαγητό μας, αλλά γιατί τα τρόφιμα που την περιέχουν είναι συνήθως παχυντικά πχ. ψωμί, μακαρόνια, κρουασάν, κέικ (και τα περισσότερα γλυκά). Σε πρώτη φάση δηλαδή, είναι πιθανό να χαθεί βάρος, μέχρι να ανακαλύψει κανείς τις άπειρες εναλλακτικές πχ. προϊόντα gluten free, διάφορες σοκολάτες, πατατάκια κλπ
  • αποφυγή οποιασδήποτε «κακιάς» τροφής. Πόσο μπορεί να ζήσει κανείς χωρίς ζάχαρη, junk food, λιπαρά κλπ; Αν δεν είσαι ο Δαλάι Λάμα, ο τόσο έντονος περιορισμός δε θα σου βγει σε καλό. Όποια αλλαγή κάνουμε στο διαιτολόγιό μας, θα πρέπει να τη βλέπουμε μακροπρόθεσμα να έχει διάρκεια, γιατί αλλιώς τα αποτελέσματα θα είναι στιγμιαία και η καταστροφή που θα ακολουθήσει βέβαιη.
  • αποκλειστικά σπιτικό φαγητό. Αυτό πραγματικά θα ήταν το ιδανικό σενάριο. Από την άλλη όμως, το φαγητό περιλαμβάνει και την κοινωνική συναναστροφή και είναι πραγματικά κρίμα να απομονωθεί κανείς μόνο και μόνο για να κάνει δίαιτα. Υπάρχουν και επιλογές για γεύματα εκτός σπιτιού που σίγουρα δε θα χαλάσουν την προσπάθεια των άλλων ημερών.
  • οι δίαιτες 5-2 ή με μια μέρα free κλπ. Το να τρώμε λίγο κάποιες μέρες (ελάχιστα για την ακρίβεια) ώστε να ξεκοιλιαζόμαστε την άλλη ή τις άλλες, δεν περιέχει καμία διατροφική εκπαίδευση! Επίσης, είναι πολύ πιθανό να μην έχει κανένα αποτέλεσμα αυτή η μεθοδολογία (ο θεός να την κάνει) εφόσον μπορεί κάποιος τις καλές μέρες να χάνει για παράδειγμα μισό κιλό και τις free να παίρνει ένα…
  • όλα έχει πραγματική διαφορά να φάμε κάτι που έχει μειωμένα λιπαρά ή που δεν έχει ζάχαρη σε σχέση με το αρχικό τρόφιμο. Αυτό δε σημαίνει ότι τα τρόφιμα αυτά δεν έχουν θερμίδες και μπορούμε να τα καταναλώνουμε απεριόριστα. Ακόμα και τα light αναψυκτικά που δεν έχουν θερμίδες (θα θεωρήσω τον μονοψήφιο αριθμό θερμίδων μηδενικό), έχει βρεθεί πως αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες δε βοηθούν τελικά στην απώλεια βάρους.

Μακάρι να υπήρχε το μαγικό κουμπί ή το μαγικό ραβδί που θα μας έκανε να αδυνατίζουμε χωρίς καμία προσπάθεια. Μέχρι να βρεθεί (η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία) ας κάνουμε το πιο φυσιολογικό που μπορούμε για τον οργανισμό μας!

www.facebook.com/grafeiodiatrofis | www.instagram.com/kliodim