It's official: Οι τηγανιτές πατάτες είναι εθιστικές

It’s official: Οι τηγανητές πατάτες είναι εθιστικές

Όπως και το Mac n’ Cheese

Σε ποιον δεν αρέσουν το Mac n'Cheese και οι τηγανητές πατάτες; Δύσκολο να βρεις κάποιον να μην του αρέσουν  αυτά τα φαγητά που οι διατροφολόγοι διατείνονται ότι δεν πρέπει να τρώμε και τόσο συχνά. Ή τουλάχιστον αυτό ίσχυε μέχρι τώρα.

Πρόσφατα, δημοσιεύτηκε έρευνα βασισμένη σε τρόφιμα που συνδυάζουν λιπαρά και υδατάνθρακες (όπως το δημοφιλές στην Αμερική Mac N'Cheese) , τα οποία χαρακτηρίζει μάλιστα τα «τέλεια φαγητά».

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, αναφέρεται ότι όταν λίπος και υδατάνθρακες συνδυάζονται σε ένα φαγητό, η τροφή αυτή είναι πιο ικανοποιητική σε σχέση με τροφές που περιέχουν μόνο το ένα από τα δύο. Σύμφωνα με τη μελέτη, τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το τυρί, ενεργοποιούν ένα «μονοπάτι» που στέλνει σήματα ικανοποίησης στον εγκέφαλο, ενώ τα τρόφιμα της ομάδας των υδατανθράκων, όπως τα ζυμαρικά, έχουν άλλη πορεία. Έτσι όταν συνδυάζονται, ο εγκέφαλος παίρνει φωτιά. «Η μελέτη μας δείχνει ότι όταν συνδυάζονται τα σήματα, τα τρόφιμα αποκτούν μεγαλύτερη δύναμη», δήλωσε η Dana Small, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Yale και συγγραφέας της μελέτης.

Στα πλαίσια της έρευνας, 56 συμμετέχοντες βαθμολόγησαν ως προς τη γεύση, την εξοικείωση, την ενέργεια που δίνουν και τις συνολικές θερμίδες, μια συλλογή εικόνων με σνακ - τα οποία άνηκαν σε μία από τις κατηγορίες: λίπος, υδατάνθρακες ή συνδυασμός των δύο. Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια ντύθηκαν και κατανάλωσαν πρωινό. Μετά από τρεις ώρες, τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν για ακόμη μια φορά τα σνακ (όλο αυτό το διάστημα ήταν συνδεδεμένοι με έναν σαρωτή fMRI, ο οποίος έδειχνε τι συμβαίνει στον εγκέφαλό τους). Στο τέλος, διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλος ζητούσε περισσότερα σνακ από την 3η κατηγορία και οι συμμετέχοντες ήταν πρόθυμοι να πληρώσουν ακόμα και περισσότερα χρήματα για να τα αποκτήσουν.

Αν και η συγκεκριμένη η μελέτη δεν εστίασε ειδικά στο Mac n' Cheese, το περιοδικό Popular Science πρώτο είχε αναφέρει (αυτό που αυτή η μελέτη έρχεται να ενισχύσει) ότι το συγκεκριμένο δημοφιλές γεύμα -όπως και το παγωτό και οι τηγανητές πατάτες- ταιριάζουν στον χαρακτηρισμό "ιδανικό γεύμα". Το τυρί είναι χαμηλό σε υδατάνθρακες, αλλά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ενώ τα ζυμαρικά είναι ένας υδατάνθρακας, αλλά είναι χαμηλός σε λιπαρά. Όπως καταλαβαίνεις, όταν συνδυάζονται, προκύπτει το ιδανικό γεύμα!

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί σχετικά με αυτή τη μελέτη, όμως, είναι ότι τα τρόφιμα με λίπος και υδατάνθρακες δεν υπάρχουν στη φύση - εκτός από ένα: το μητρικό γάλα, το οποίο περιέχει πολλά λίπη και υδατάνθρακες, πράγμα πολύ λογικό για την επιβίωση των βρεφών.

Κλείνοντας να τονιστεί ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς αυτή τη μελέτη σαν δικαιολογία για να καταναλώνεις καθημερινά μακαρόνια με τυρί και τηγανητές πατάτες.

«Το σύγχρονο περιβάλλον τροφίμων είναι γεμάτο με επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν λιπαρά και υδατάνθρακες όπως ντόνατς, πατάτες τηγανητές, σοκολάτες και αλμυρά σνακ και μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα και να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και παχυσαρκία», τόνισε η Dana Small.

Ωστόσο, οφείλουμε να δώσουμε στην επιστήμη ένα μεγάλο χειροκρότημα για το γεγονός ότι μας επιβεβαίωσε αυτό που πάντα γνωρίζαμε: τα μακαρόνια με το τυρί και οι τηγανιτές πατάτες είναι πραγματικά τέλεια είναι ένα sneak-peek του παραδείσου. 

Δες ακόμα: Η πίτσα αυξάνει την παραγωγικότητα
featured photo: SheKnows
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.