Η τήρηση λογικών μεγεθών μερίδων είναι ένας σημαντικός τρόπος για να ελέγξουμε το βάρος μας. You knew this.

Αυτό που ίσως δεν σου περνάει αρκετά συχνά από το μυαλό, είναι το ότι είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστείς και να νομίσεις ότι δεν πειράζει να φας και μερικές μπουκιές παραπάνω από το “ελαφρύ” σου γεύμα.

Τα στοιχεία

Στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, επιστήμονες έδωσαν σε 37 άτομα πανομοιότυπες μερίδες σαλάτας ζυμαρικών σε δύο διαφορετικές εκδοχές. Στην πρώτη, το γεύμα έφερε την ένδειξη “ελαφρύ”, ενώ στη δεύτερη έφερε την ένδειξη “χορταστικό”. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν το “ελαφρύ” γεύμα έφαγαν λίγο περισσότερο (και δήλωσαν ότι ένιωθαν λιγότερο χορτάτοι) από τους ανθρώπους που έτρωγαν το “χορταστικό” γεύμα.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι οι προσδοκίες σχετικά με το πόσο χορτάτος θα αισθάνεται κανείς μετά το φαγητό μπορεί να επηρεάσουν την πραγματική πρόσληψη τροφής. Συνεπώς, όταν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος ή έστω να μην φάμε πολύ, θα πρέπει να είμαστε να είμαστε προσεκτικοί με τα τρόφιμα που φέρουν την επιγραφή “ελαφρύ”.

Άλλες παγίδες που κρύβει ένα “ελαφρύ” γεύμα

1. Τεχνητά γλυκαντικά

Ναι, τα τεχνητά γλυκαντικά είναι άλλη μία παγίδα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αν είσαι σε πλάνο απώλειας βάρους ή θέλεις να προσέξεις τη διατροφή σου, τότε προτίμησε μη επεξεργασμένες και πιο αγνές τροφές όπως το μέλι ή τα αποξηραμένα φρούτα αντί για μπάρες διαίτης όπου έχουν προστεθεί τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

2. 0% λιπαρά

Είναι κάτι που γενικές γραμμές αφορά περισσότερο τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγα αυτών. Και ενώ το 0% ακούγεται πολλά υποσχόμενος τίτλος, η αλήθεια είναι ότι ενώ τα λιπαρά αφαιρούνται ώστε να μειωθούν οι θερμίδες, προστίθεται περισσότερη ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση.

3. Προστιθέμενο dressing

Ακόμη και στη light εκδοχή τους, οι σως που προστίθενται σε σαλάτες, σάντουιτς ή έτοιμα γεύματα, είναι κρυφές πηγές ζάχαρης. Καλό είναι λοιπόν, να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι ακόμη και η σαλάτα που αγόρασες για να φας κάτι “ελαφρύ” μπορεί τελικά να μην είναι τόσο light όσο υπόσχεται.

4. Ο πειρασμός του light

Ή αλλιώς ό,τι λάμπει (πες “ό,τι καλείται light“) δεν είναι χρυσός (πες “δεν είναι light“).

Βασικός κανόνας: αν δεν θα το έτρωγες έτσι κι αλλιώς, μην το επιλέξεις μόνο και μόνο επειδή γράφει πάνω “light” ή “ελαφρύ”. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το να μειώσεις τα συνολικά λιπαρά που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα επιλέγοντας την κρέμα γάλακτος των χαμηλών λιπαρών αντί της πλήρους, είναι μια έξυπνη τακτική. Αν ωστόσο δεν μαγειρεύεις με κρέμα γάλακτος και προτιμάς το λάδι, τότε μην μπεις στη διαδικασία να αγοράσεις ένα προϊόν απλά και μόνο επειδή φέρει την επιγραφή light.

Υγιεινό δεν σημαίνει calorie free

Συμφωνούμε όλοι στο ότι οι σαλάτες, τα λαχανικά, το κοτόπουλο, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο κτλ. είναι εξαιρετικά τρόφιμα είτε είσαι σε διατροφή είτε δεν είσαι. Ωστόσο, όπως ισχύει στην περίπτωση όλων ανεξαιρέτως των τροφίμων, είτε έχουν καθιερωθεί στη συνείδησή μας ως υγιεινά είτε όχι, η ποσότητα στην οποία θα τα καταναλώσουμε, καθορίζει τελικά και τις θερμίδες που θα λάβουμε. Συμπερασματικά, όσο επωφελές και να είναι ένα τρόφιμο για την υγεία σου, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείς να καταναλώσεις άφθονη ποσότητα. 

Παράλληλα, μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη θρεπτική αξία του σπιτικού guac με αυτή του αγοραστού. Το ίδιο ισχύει και για το θερμιδικό φορτίο. Συνεπώς, ναι η σαλάτα είναι υγιεινή αλλά, αφενός άλλη η θρεπτική αξία και οι θερμίδες της σαλάτας που έφτιαξες με τα χεράκια σου και άλλη εκείνης που αγόρασες απ’ έξω. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σαλάτα του Καίσαρα, η οποία ακόμη κι αν είναι… σαλάτα, δεν αποτελεί την καλύτερη εναλλακτική γεύματος για κάποιον που επιδιώκει να χάσει βάρος.

Που βρίσκεται τελικά η ισορροπία

Ανακεφαλαιωτικά, πέρα από το ενδεχόμενο να μην ικανοποιηθεί η βιολογική σου πείνα, δύο είναι οι βασικές παγίδες που μπορεί να κρύβει ένα “ελαφρύ” γεύμα: το να μην συνειδητοποιήσεις ότι έφαγες και το να μην συνειδητοποιήσεις τι έφαγες.

Ίσως είναι τελικά καλύτερο, όταν έρχεται η ώρα του μεσημεριανού, να φας ένα κανονικό γεύμα που θα σε πείσει ότι κατανάλωσες τροφή, παρά ένα “ελαφρύ” γεύμα, που ίσως ξεχάσεις ότι μεσολάβησε.

Φυσικά έχει σημασία κάθε γεύμα σου να είναι παρασκευασμένο στο σπίτι, με τα πιο αγνά και απλά υλικά. Μην ξεγελιέσαι λοιπόν από διαφημιστικά τρικ (το “ελαφρύ” είναι ένα από αυτά) που πιο πολύ προσανατολίζουν παρά εξυπηρετούν. Kαι φυσικά μην καταφεύγεις σε λύσεις που δεν θα επέλεγες υπό κανονικές συνθήκες απλά και μόνο επειδή φέρουν την επιγραφή light.

Και γενικώς, πριν εμπιστευτείς οποιοδήποτε fad, θυμήσου ότι το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να το πας παραδοσιακά, να ακούσεις το σώμα σου και τη διαίσθησή σου. Και bon appétit!