Συχνά μιλάμε για τη σημασία της σωστής διατροφής όχι μόνο για τη σωματική υγεία αλλά και για το δέρμα μας. Είναι αλήθεια ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα καλά λιπαρά βελτιώνουν άμεσα την εμφάνιση του δέρματος. Για παράδειγμα, μεταξύ στις καλύτερες τροφές για καθαρό δέρμα είναι ο σολομός και τα φυλλώδη λαχανικά. Τα πλεονεκτήματα τους είναι γνωστά, γι’ αυτό και σήμερα θα επικεντρωθούμε σε μια άλλη μαγική τροφή.

Αυτή η τροφή δεν είναι άλλη από τις ντομάτες!

Δεν εννοούμε όμως τις κλασικές ντομάτες που τρως στη σαλάτα, αλλά τις μαγειρεμένες. Και όμως! Μελέτες δείχνουν ότι οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι πιο ωφέλιμες για το δέρμα. Παρόλο που συνήθως ακούμε ότι το μαγείρεμα μειώνει τη θρεπτική αξία των τροφών, το παραπάνω εύρημα ισχύει.

Η εξήγηση είναι απλή. Αρχικά, ας κάνουμε ένα βήμα πίσω για να δούμε το πώς οι ντομάτες ωφελούν το δέρμα μας.

Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και, συγκεκριμένα, βιταμίνης C, κερκετίνης και λυκοπένιου. Το τελευταίο είναι και αυτό που επωφελεί τρομερά την επιδερμίδα. Μάλιστα, έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο παρέχει φωτοπροστασία ενώ μειώνει την ευαισθησία του δέρματος σε ηλιακά εγκαύματα. Παράλληλα, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας κάνοντας τη να φαίνεται πιο λεία. Και το καλύτερο; Για να “ξεκλειδώσεις” τα παραπάνω φανταστικά ωφέλη του λυκοπένιου χρειάζεται να μαγειρέψεις τις ντομάτες, αφού το μαγείρεμα αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητα του συστατικού.

Έτσι, όχι μόνο παίρνεις όλα τα αντιοξειδωτικά οφέλη από τη ντομάτα και τα extra οφέλη του λυκοπένιου αλλά απολαμβάνεις και ένα πεντανόστιμο γεύμα!

Και τα καλά νέα δεν τελειώνουν εδώ.

Δεν υπάρχει ακριβής χρόνος για τον οποίο πρέπει να μαγειρέψεις τις ντομάτες σου, αλλά οποιοδήποτε διάστημα μεταξύ 15-30’ αρκεί. Είτε επιλέξεις να φτιάξεις την αγαπημένη σου σάλτσα ντομάτας, είτε τις σερβίρεις σαν συνοδευτικό με κρέας, ψάρι ή αυγά, ακόμα και αν τις φας με λίγο λαδάκι, το δέρμα σου θα σε ευγνωμονεί. Ειδικά, ο συνδυασμός με ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος αφού το λάδι ενισχύει την απορρόφηση του λυκοπένιου από τον οργανισμό.

Εν κατακλείδι, όποια και αν είναι η προτίμηση σου, οι ντομάτες αξίζουν μια περίοπτη θέση τόσο στα φαγητά όσο και στη σαλάτα σου.