Το 2020 οι αλλαγές στην καθημερινότητά μας ήταν τεράστιες. Τα γραφεία έκλεισαν, τα σχολεία επίσης, οι καθημερινές μετακινήσεις τελείωσαν και προσπαθήσαμε να τα κάνουμε όλα στo σπίτι.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, 36,2 εκατομμύρια Αμερικανοί (δηλαδή περίπου το 22% του εργατικού δυναμικού) θα εργάζονται εξ αποστάσεως έως το 2025. Αυτό σημαίνει αύξηση 87% από τον αριθμό των εργαζομένων που δούλευαν απομακρυσμένα πριν από την πανδημία. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόμαστε έχει αλλάξει από τα προηγούμενα χρόνια.

Παρακάτω θα δούμε τι πιστεύουν οι ειδικοί σχετικά με τις μεγαλύτερες τάσεις στη διακόσμηση και στις ανακαινίσεις που θα γίνουν το 2021.

Τα δωμάτια θα πάρουν νέα ζωή

Οι τάσεις ανακαίνισης που πρέπει να ξέρεις αυτήν την χρονιά
housebeautiful.com/Suzanna Scott

”Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για να μεταμορφωθούν τα οικογενειακά δωμάτια σε χώρους ψυχαγωγίας” λέει ο Devin Shaffer, επικεφαλής σχεδιαστής εσωτερικών χώρων στο Decorilla Online Interior Design. «Η πανδημία συνεχίζει να μας διδάσκει νέους τρόπους για να μεγιστοποιήσουμε τις χρήσεις των χώρων στον οποίο ξοδεύουμε χρόνο. Εξαιτίας αυτού, πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών έχουν μεγιστοποιήσει τις ευκαιρίες σχεδιασμού για τα πιο χρησιμοποιούμενα δωμάτια στα σπίτια τους. Τώρα αναζητούν συμβουλές από τους ειδικούς για το ποια δωμάτια στο σπίτι τους μπορούν να πάρουν μια νέα ζωή. Τα έργα ανακαίνισης υπογείων είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δημιουργηθεί για παράδειγμα μια αίθουσα ψυχαγωγίας και είχαν μεγάλη ζήτηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αναμένουμε ότι αυτό θα αυξάνεται όλο και περισσότερο το 2021. “

Τα πιο διασκεδαστικά αιτήματα που βλέπει ο Devin; Θέατρα στο σπίτι, εσωτερικές αίθουσες μπόουλινγκ, πλήρως εξοπλισμένο μπαρ, προσομοιωτές γκολφ και τοίχοι αναρρίχησης. ”Ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπουμε σχεδιαστές και πελάτες να δημιουργούν εναλλακτικές λύσεις εκτός από τα υπόγεια που κάποτε μετέτρεπαν σε γκαράζ, γυμναστήριο, ξενώνα ή βιβλιοθήκη.”

Εστίαση στη δουλειά από το σπίτι

Courtesy of Fredericia

«Καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν απομακρυσμένα ανά τον κόσμο, νομίζω ότι θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για ανακαίνιση των εργασιακών χώρων, είτε πρόκειται για τη μετατροπή των τρεχόντων υπνοδωματίων σε γραφεία ή την προσθήκη γραφείων σε άδειους χώρους», λέει ο Christian Adams, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Repair Pricer. «Θα δοθεί έμφαση στη δημιουργία λειτουργικών χώρων που μπορούν να διπλασιαστούν και για τους δύο σκοπούς (ζωή/εργασία), όπως τα έπιπλα που μπορούν να κρυφτούν ή να χρησιμοποιηθούν για αποθήκευση ή τη βελτίωση της ηχομόνωσης σε υπάρχοντες τοίχους και περιοχές για δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος για να εργαστείς.”

Επέκταση των εσωτερικών χώρων και εκτός

www.romseyconservatory.com

“Η δημιουργία ενός άνετου εξωτερικού χώρου που αποτελεί επέκταση των εσωτερικών χώρων θα συνεχίσει να είναι δημοφιλής τάση με τις ανακαινίσεις σπιτιών του 2021 και όχι μόνο στις θερμότερες χώρες”, λέει η Blythe Yost, επικεφαλής σχεδιάστρια και συν ιδρύτρια της εταιρείας Tilly. ”Σχεδιασμός έτσι ώστε να υπάρχει φυσική ροή μεταξύ εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με χαρακτηριστικά όπως μεγάλες συρόμενες ή αναδιπλούμενες γυάλινες πόρτες. Οι λαμπτήρες θέρμανσης εξωτερικού χώρου, τα εξωτερικά τζάκια που δημιουργούν ζεστασιά και οι άνετοι καναπέδες θα επεκτείνουν τη χαλάρωση ακόμα και τους πιο κρύους μήνες.”

Η δημιουργία πιο άνετων μπάνιων

Οι τάσεις ανακαίνισης που πρέπει να ξέρεις αυτήν την χρονιά
architecturaldigest.com/Margaret Wright Photography

Πόσο συχνά έχεις δραπετεύσει στο μπάνιο σου φέτος με μοναδικό σκοπό τον ήσυχο και προσωπικό χρόνο; Οι ειδικοί στο Houzz έχουν την ίδια ιδέα, λέγοντας ότι με τα σωστά στοιχεία, ένα μπάνιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους. Σύμφωνα με μια μελέτη από το Houzz Bathroom Trends 2020, δύο στους πέντε ιδιοκτήτες σπιτιού (41%) που ανακαινίσαν το μπάνιο τους λένε ότι βασίζονται στον νέο τους χώρο για ξεκούραση και χαλάρωση.

featured photo:  architecturaldigest.com/Margaret Wright Photography