Είτε ανήκεις σε ένα box group στο γυμναστήριο σου είτε έχεις έναν προπονητή να σε βοηθάει να «ξεσπάς» πάνω σ’ ένα σάκο του box, το μόνο σίγουρο είναι ότι γυμνάζεις πολλούς μυς ταυτόχρονα.

Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν το box για να εκτονώσουν τα έντονα συναισθήματα που βιώνουν στην καθημερινότητα, και όχι για τη γυμναστική που πραγματικά προσφέρει. Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως ακριβώς μας γυμνάζει αυτό το είδος άσκησης. Το box λοιπόν δεν γυμνάζει 1 αλλά 10 μυς στο σώμα.

Ποιοι είναι αυτοί;

Tρικέφαλος

Οι τρικέφαλοι είναι οι βασικοί μυς που παίρνουν «φωτιά» όταν χτυπάς με τη γροθιά σου το σάκο του box, ή ακόμα και όταν χτυπάς τα γάντια που φοράει ο προπονητής σου. Το κάψιμο το νιώθεις από μπροστά έως και πίσω στα χέρια σου.

Δικέφαλος

Αρκετά γυμνάζονται και οι δικέφαλοι κατά τη διάρκεια των uppercuts. Αυτό γίνεται διότι βοηθούν και στην ταχεία ανάκληση του χεριού όταν θα εκτελέσεις μια γροθιά.

Πήχης

Όταν χτυπάς κατά τη διάρκεια του box, οι μυς που έχει ο πήχης σου βοηθούν να τεντώσει το χέρι σου, και να σταθεροποιηθεί ο καρπός σου. Οι δυνατοί πήχεις θα σε βοηθήσουν με τον καιρό να αποφεύγεις και τους τραυματισμούς στις αρθρώσεις σου.

Δελτοειδής

Ο μυς αυτός βρίσκεται στους ώμους, και γυμνάζεται αρκετά. Θα νιώσεις σίγουρα το μυ αυτόν να καίει, καθώς στο box κρατάς για μεγάλο χρονικό διάστημα τις γροθιές σου στο ύψος των ματιών σου. Ακόμα, η κίνηση που κάνεις για να χτυπήσεις το σάκο ή τον προπονητή σου, παίρνει δύναμη από τους ώμους σου.

Tετρακέφαλος

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι στο box γυμνάζονται μόνο τα χέρια. Ενδεχομένως να μην ισχύει αυτή τη θεωρία καθώς για να κινηθείς μέσα στο ring ή γύρω από το σάκο σου, χρειάζεσαι δύναμη στα πόδια και στον κορμό σου. Επίσης, τα πόδια και ο κορμός σου είναι αυτά που θα στηρίξουν τις γροθιές σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Μυς της γάμπας

Το box απαιτεί μια συνεχόμενη κίνηση στα πόδια, που ονομάζεται box shuffle. Είναι η κίνηση που κάνει το σώμα σου όταν περιμένεις την αντίδραση του αντιπάλου σου, και τονώνει τα πόδια σου, αλλά πιο πολύ το μυ που έχεις στη γάμπα σου.

Γοφός

Οι γοφοί σου γυμνάζονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο κατά τη διάρκεια του box. Αυτό γίνεται διότι οι γοφοί είναι αυτοί που στηρίζουν τον κορμό σου για να εκτελέσεις τις κινήσεις σου.

Πλάγιοι κοιλιακοί

Οι πλάγιοι κοιλιακοί επίσης γυμνάζονται αρκετά καλά με ένα box session. Οι πλάγιοι κοιλιακοί γυμνάζονται κάθε φορά που προσπαθείς να αποφύγεις ένα χτύπημα από τον αντίπαλό σου, και κάθε φορά που στρίβεις τον κορμό σου για να ελλοχεύσεις όλο το βάρος σου σε μια γροθιά.

Κοιλιακοί

Οι κοιλιακοί είναι το σήμα κατατεθέν ενός boxer. Η αλήθεια είναι ότι μόνο με δυνατούς κοιλιακούς μπορεί ένας boxer να αποδώσει στο έπακρο, και να εκτελέσει τις τέλειες γροθιές.

Kαμπτήρες δακτύλων

Οι μυς που υπάρχουν στους καμπτήρες των δακτύλων σου ενεργοποιούνται κάθε φορά που σφίγγεις τη γροθιά σου. Έτσι όχι μόνο τους γυμνάζεις, αλλά σταθεροποιηθείς και τη γροθιά που θα εκτελέσεις.