Οι μουσικες επιλογες του Quentin Tarantino

Quentin Tarantino Savoir Ville

Ο Quentin Tarantino είναι μια μεγαλοφυΐα. Οι μη γραμμικές ιστορίες του, η ασυνήθιστη μορφή διαλόγων και η ωμή βία που χρησιμοποιεί σε κάθε του ταινία, είναι μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά του ως ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης. Σκεπτόμενος λίγο πιο μπροστά από τους υπόλοιπους του χώρου (χωρίς να υποβιβάζω κανέναν, υπάρχουν εξίσου καταπληκτικοί) είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει αλλάξει δραματικά τον κινηματογράφο μετά τη δεκαετία του 1990.

Εκείνο που πάντα μου κέντριζε το ενδιαφέρον στις ταινίες του Tarantino είναι το πώς υπάρχει μέσα σε αυτές. Το πώς βάζει τον εαυτό του στο πλατό, σε έναν ρόλο αδιάφορο (για να μη πω κομπάρσου) δίνει μια αίσθηση στον θεατή πως είναι πάντα εκεί. Ακόμη και όταν δεν είναι. Επειδή όμως, ανάθεμα αν κατάλαβες τι θέλω να πω και ανάθεμα αν βρήκα λέξεις για να συντάξω το μεγαλείο ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες του αμερικάνικου κινηματογράφου, δεν θα σταθώ πολύ στον τρόπο που περνάει την φιλοσοφία και τα αντίστοιχα μηνύματα που θέλει να δώσει μέσα από τις ταινίες του. Θα προσεγγίσω τις ταινίες του, μουσικά.

Μάζεψα λοιπόν, μερικές από τις αγαπημένες μου ταινίες του, βρήκα το πιο «Tarantino Stamped» τραγούδι τους και θα προσπαθήσω να σου ανοίξω νέους ορίζοντες, με εντελώς κλασικά κομμάτια στην ιστορία της μουσικής.

Chick Habit- An April March

Ίσως και να είναι το ιδανικό soundtrack για να κλείσει το Death Proof μετά το τελικό τρακάρισμα των κοριτσιών και του Mike, το ξύλο που έφαγε (από τρία κορίτσια, ο γλυκούλης) και η αγαπημένη επιγραφή «Written by Quentin Tarantino».

Putting Out Fire (Cat People)- David Bowie

Το πέμπτο κεφάλαιο των Inglourious Basterds βρίσκει την Shoshanna δίπλα στην σημαία των Ναζί, να παίρνει μια απόφαση, να γεμίζει το όπλο της και να φεύγει κυρία.

100 Black Coffins- Rick Ross

Σε μια από τις κλασικές καλτίλες του Tarantino δένει υπέροχα το σύγχρονο hip hop κομμάτι του Rick Ross. Θέλεις τα χρόνια σκλαβιάς; Θέλεις η συγκεκριμένη σκηνή στο Django που είναι δεμένοι ο ένας πίσω από τον άλλον; Θέλεις να είναι εκατό;

Twisted Nerve- Bernard Herrmann

Δεν είναι τυχαίο πως αυτή η μελωδία το 1968 ήταν στην ομώνυμη ταινία του Hitchcock. Όπως δεν είναι και τυχαίο ότι επιλέχθηκε να συνοδεύσει την σκηνή του Kill Bill που βρίσκεται η Elle στο νοσοκομείο και πάει να σκοτώσει την «νύφη».

Stuck in the Middle With You- Stealers Wheel

Πριν την ταινία σταθμό για την καριέρα του Tarantino, Reservoir Dogs, το τραγούδι αυτό ήταν απλώς ένα πιασάρικο άκουσμα στην δεκαετία του 1970. Τώρα, είναι το τραγούδι που συνοδεύει την λεπίδα του Michael Madsen δίπλα στο αυτί ενός μπάτσου.

Girl You’ll be a Woman Soon- Urge Overkill

Και φυσικά, σιγά μην έλειπε το Pulp Fiction. Από τις βασικές ταινίες του Tarantino που έχουν μουσικάρες μαζεμένες μέσα σε δύο ώρες ταινία. Βέβαια, όσο αξέχαστη είναι η ταινία σε γενικές γραμμές, τόσο είναι και σε ειδικές, αφού το τραγούδι υποστηρίζει ακόμη μια γαμάτη σκηνή της ταινίας όπου χορεύει η Uma.

0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.