Πρόκειται για το θρυλικό άλμπουμ των Massive Attack, Μezzanine, το οποίο γιορτάζει τα 20 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία.  Έτσι επανεκδίδεται με σε ένα νέο format: Σε μορφή spray. Κάθε μπουκάλι περιέχει 1 εκατομμύριο αντίγραφα του άλμπουμ, κωδικοποιημένα ως DNA και ενσωματωμένα σε μαύρη ματ μπογιά.

Την είδηση ότι προχώρησαν στην κωδικοποίηση του θρυλικού άλμπουμ σε DNA την είχαν ανακοινώσει οι Massive Attack από την αρχή της χρονιάς. Τώρα, όμως, το άλμπουμ πωλείται σε μορφή spray και δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Οι αντιδράσεις για την τόσο πρωτότυπη κίνηση ποικίλουν από το WTF μέχρι το «είναι ένα απλό σπρέι μπογιάς – καμία κωδικοποίηση DNA». Ο καθηγητής Ρόμπερτ Γκλας του Εργαστηρίου Λειτουργικών Υλικών της Ζυρίχης εξήγησε τη διαδικασία: «Είναι μια δυφιορευματική ψηφιοποίηση του άλμπουμ που περιέχει μοναδικές αλληλουχίες που συντέθηκαν χημικά σε ένα συνθετικό δείγμα DNA. Η ενσωμάτωση του DNA στην μπογιά έγινε για τη σταθεροποίηση της πληροφορίας».

Η μπογιά έρχεται σε ένα μαύρο μπουκάλι με τις λέξεις MEZZANINE DNA και την εξήγηση: «Ένα εκατομμύριο αντίτυπα του Mezzanine κωδικοποιημένα σε 901.065 αλληλουχίες DNA, καθεμία μήκους 146 βασικών ζευγών, και ενσωματωμένη σε μόρια σιλικόνης για την εξασφάλιση ασφαλούς μακροχρόνιας αποθήκευσης».

Το συγκρότημα ανέβασε στο Instagram και μια δεύτερη εκδοχή του μπουκαλιού.

Ο Robert Del Naja, συνιδρυτής των Massive Attack, με αυτό τον τρόπο αποτίει φόρο τιμής στην εποχή που ήταν βασικό μέλος της σκηνής του γκραφίτι στο Bristol της δεκαετίας του ’90. Ο ίδιος πιστεύει ότι αυτή η καινοτομία είναι «ένας δημιουργικός τρόπος να αποθηκεύσεις το αρχείο σου». Αντί να το αποθηκεύσεις σε στικάκι ας πούμε…

Με το Mezzanine, οι Massive Attack του μακρινού 1998 είχαν προκαλέσει πανικό. Το τρίτο άλμπουμ της μπάντας ήταν αυτό που δεν περίμενε κανείς να ακούσει. Αυτό που άλλαξε τη ροή της μουσικής τους καριέρας. Εν μέσω trip hop ήχων και ηλεκτρονικής μουσικής, κυκλοφόρησαν αυτόν τον ένα δίσκο με καθαρό αν και σκοτεινό ήχο. Τα samples περιορίστηκαν και η απλή κλασική απαλή κιθάρα δυνάμωσε, δίνοντας έναν σχεδόν ροκ ήχο. Επίσης, αν θέλουμε να μιλήσουμε για πρωτοπορία, αρκεί να αναφέρουμε πως το Mezzanine ήταν το πρώτο άλμπουμ που ανέβηκε για δωρεάν streaming στο διαδίκτυο όταν πρωτοκυκλοφόρησε. Σε μια εποχή που, ας το παραδεχτούμε, οι περισσότεροι από εμάς δεν είχαμε υπολογιστές στα σπίτια μας.


featured image: dazeddigital.com