Ίσως το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα, οι αρχαιοελληνικοί ναοί ή το μαγευτικό Παλέρμο ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου. Άλλωστε πρόκειται για μία χώρα που έχει στεγάσει την ιστορία και τις παραδόσεις διαφόρων πολιτισμών μέσα στους αιώνες.

Στη Σικελιά διαδραματίζεται και το βιβλίο Οι Λέοντες της Σικελίας

Αυτή είναι η ιστορία των Φλόριο της Σικελίας. Από τη στιγμή που ο Πάολο και ο Ινιάτσιο Φλόριο, φιλόδοξοι και με πνεύμα ανήσυχο, αποβιβάζονται στο Παλέρμο από την Καλαβρία το 1799, κοιτάζουν μπροστά, αποφασισμένοι να φτάσουν πιο ψηλά απ’ όλους. Να γίνουν οι πιο πλούσιοι, οι πιο ισχυροί. Και τα καταφέρνουν: Mέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα δύο αδέλφια μετατρέπουν το κατάστημα μπαχαρικών τους στο καλύτερο της πόλης και στη συνέχεια εμπορεύονται θειάφι, αγοράζουν τα σπίτια και τη γη χρεοκοπημένων ευγενών του Παλέρμο, ιδρύουν τη δική τους ναυτιλιακή εταιρεία.

Το Παλέρμο παρατηρεί έκπληκτο την εξάπλωση των Φλόριο, όμως τα συναισθήματα των κατοίκων της πόλης χάνονται μέσα στον φθόνο και την περιφρόνηση: Aυτοί οι επιτυχημένοι άντρες παραμένουν, όπως και να ’χει, «ξένοι». Το Παλέρμο δεν ξέρει πως αυτό που υποδαυλίζει τις φιλοδοξίες των Φλόριο και σημαδεύει τη ζωή τους είναι ο φλογερός πόθος για κοινωνική λύτρωση· δεν ξέρει ότι οι άντρες της οικογένειας είναι αξιόλογα μα και ευαίσθητα πλάσματα, που χρειάζονται στο πλευρό τους εξίσου δυνατές γυναίκες.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γραμμένο από την πένα της Stefania Auci με γραφή κομψή και ζωντανή

Η θαυμάσια ιστορία της οικογένειας που αποδείχθηκε αναπόσπαστο κομμάτι της Σικελικής ιστορίας και πραγματικότητας. Το βιβλίο εκτείνεται σε δύο αιώνες και περιγράφει την άνοδο των Φλόριο από ένα μικρό φτωχό χωριό της Καλαβρίας στα υψηλότερα στρώματα της κοινωνίας της Σικελίας. Ως αναγνώστες ίσως να μην συμπαθήσετε τις φυσιογνωμίες του Πάολο, του Ινιάτσιο ή του Βιτσέντσο όμως σίγουρα θα θαυμάσετε τη φιλοδοξία, την οξυδέρκεια, το όραμα και τις ικανότητές τους. Παράλληλα θα μαγευτείτε από την αξιαγάπητη Τζούλια και την ανιδιοτελή αγάπη της για τον Βιτσέντζο, που προσδίδει έντονο ρομαντισμό στο μυθιστόρημα.

Μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές της συγγραφέως αναδεικνύονται τα πανέμορφα τοπία του νησιού, αλλά και η έντονη ιστορία της Σικελίας. Ταυτόχρονα η συγγραφέας θέτει στο επίκεντρο ζητήματα όπως η προκατάληψη προς το ξένο και διαφορετικό, η προσπάθεια για κοινωνική άνοδο και απεικονίζει έντονα τον αγώνα του ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον.

Τελικά το βιβλίο Οι Λέοντες της Σικελίας πρόκειται για ένα ευχάριστο ιστορικό μυθιστόρημα που μελετά μια οικογένεια ορόσημο της Σικελικής ιστορίας. Μια οικογενειακή σάγκα απίστευτης δύναμης, τόσο ζωντανή και πάλλουσα, που μοιάζει σημερινή.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: “Φιορ ντ’ Αμόρε”: Μία αληθινή ιστορία αγάπης και εξουσίας του 19ου αιώνα, αφιερωμένη στην αυτονομία της γυναίκας