Μικρά τεστ που έχουν φτιαχτεί για να δοκιμάζουν μια σχέση. Από την αρχή με το πρώτο φιλί μέχρι το τέλος με το μεγάλο τεστ αντοχής. Κανείς δε ξέρει που θα πάει αυτό που ξεκινάει οπότε τίποτα δεν καθορίζει τίποτα. Οφείλεις να είσαι χαλαρός σ αυτό που πας να ξεκινήσεις, ειλικρινής πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τον άλλον, παίρνεις βαθιά ανάσα και περνάς τις πίστες μια μια.

Το τέλειο πρώτο φιλί

Photo by Ian Schneider

Η πιο ωραία αγωνία. Οι πεταλούδες στο στομάχι. Κάθε πρώτο φιλί είναι διαφορετικό και κάθε πρώτο φιλί δεν θα είναι ποτέ ίδιο με τα επόμενα. Είναι καθοριστικό γιατί ξέρεις πως θέλεις να το θυμάσαι για ώρες. Θέλεις να είναι όπως το θες γιατί είναι η πρώτη σου εικόνα της σχέσης σας. Όμως όντως είναι; Θα μπορούσαν πολλοί παράγοντες να παίξουν άτυχους ρόλους για μικρές καταστροφές που δε σημαίνουν τίποτα. Ίσως κάποιες φορές το πρώτο φιλί να είναι φαντασμαγορικό όμως αυτό δεν προμηνύει ότι σε όλα τα άλλα θα συμφωνείτε. Η ιστορία δεν έχει αποδείξει τίποτα τέτοιο.

H πρώτη φορά που θα κοιμηθείτε μαζί

photo-1475253668274-cf9d6832865c-custom

Είναι οι κάπως άβολες στιγμές που πρέπει να σταθείς γυμνός απέναντι σε κάποιον που δεν ξέρεις πάρα πολύ καλά. Ακόμα και αν οι συνθήκες δεν είναι άβολες, όλα όσα περιλαμβάνει το να ξαπλώσεις με κάποιον δημιουργούν μια αμηχανία. Μη προσπαθήσεις να ερμηνεύσεις τα πάντα, στάσου στη σκέψη ότι είσαι μαζί του επειδή σου αρέσει ή σε κάνει να γελάς και μη βιαστείς για αυτό το βήμα εάν δεν νιώσεις σιγουριά. Κάποια στιγμή θα ξυπνήσετε μαζί και θα είναι μια ωραία ανάμνηση που θα κρατήσεις για καιρό.

Όταν θα συναντήσεις τους φίλους

rob-bye-custom

Από τις πιο αγχογόνες στιγμές ενός ζευγαριού είναι η γνωριμία με τους φίλους. Υποσυνείδητα διεκδικείς τη συμπάθειά του και ίσως μια θέση στη παρέα. Έχεις αγωνία εάν κάποιος έχει κοιμηθεί με κάποια για να αποφύγεις κάποιο άτσαλο σχόλιο και προσπαθείς να νιώσεις άνετα με τα αρχαία inside jokes τους. Ο σύντροφος σου πιθανόν να έχει την ίδια αγωνία αποδοχής όσο και εσύ αλλά να θυμάστε ότι εσείς οι δύο προσπαθείτε να χτίσετε κάτι μεταξύ σας, όχι με τους φίλους σας. Οι φίλοι του τον αγαπούν και εσύ ενδιαφέρεσαι για εκείνον, οπότε μην είσαι νευρική είστε στο ίδιο γήπεδο, με την ίδια ομάδα.

Οι πρώτες διακοπές

tord-sollie-custom

Γιγάντιο crash test. Το μέρος, η διάρκεια, τα έξοδα, η κοινή διάθεση. Τα μουσεία, τα γήπεδα, η παραλία, το βουνό. Ίσως να πρόκειται για το πρώτο πραγματικό τεστ της σχέσης σας. Θα περάσετε μερικές μέρες μαζί, στο ίδιο δωμάτιο, σχεδόν όλες τις ώρες της μέρας μαζί, σε μια αποστολή υψηλών απαιτήσεων. Όχι μόνο όλα τα παραπάνω αλλά πρέπει να περάσετε και καλά. Στην ιστορία υποθέτω ότι οι πετυχημένες σχέσεις έδειξαν το μέλλον τους από τις πρώτες τους διακοπές μαζί. Αν τα καταφέρεις σ αυτό τότε έχεις αρκετά κανονάκια για την επόμενη πίστα.

Όταν κάποιος πει ”σ αγαπώ”

toa-heftiba-custom

Τρέμουν ακόμα και οι πιο δυνατοί σ αυτή τη σκέψη. Πότε πρέπει να το πω; Κι αν είναι νωρίς; Κι αν δεν νιώθει το ίδιο; Κι αν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή; Τόσα ερωτήματα για κάτι τόσο απλό. Εαν νιώθεις ότι αγαπάς κάποιον απλά πες το. Δε θα κρεμαστείς από το λαιμό του, ούτε θα περιμένεις κάποια απάντηση. Απλά εξέφρασε το φυσικά όποια στιγμή κρίνεις πως το νιώθεις. Μη το κλωθογυρίζεις στο κεφάλι σου. Δεν αγοράζεις σπίτι. Απλά εξηγείς σε κάποιον τα συναισθήματά σου.

Ο πρώτος καυγάς 

dahiana-candelo-custom

Εαν κάτι  σε ενοχλεί μπορείς να το συζητήσεις, εάν κάτι προτιμάς μπορείς να το ζητήσεις. Εαν έκανες λάθος μπορείς να ζητήσεις συγνώμη και αν θες εξηγήσεις μια κατάσταση μπορείς να την εξηγήσεις. Οι κανόνες είναι απλοί και να θυμάσαι πάντα να μη πηγαίνεις για ύπνο θυμωμένη. Όσο ιδανική και αν είναι η σχέση σας κάποια στιγμή θα μαλώσετε. Από τον πρώτο καυγά θα καταλάβετε ο ένας για τον άλλον πόσο υποχωρητικοί είστε, πόσο κατανόηση έχετε και πως διαχειρίζεστε αυτές τις μίνι κρίσεις της σχέσης σας.

Όταν μείνετε μαζί

photo-1444807016527-23eae0a4b246-custom

Αφού έχετε ξεπεράσει όλα τα παραπάνω το επόμενο βήμα είναι να μείνετε μαζί. Πρέπει να οργανώσετε μαζί μια μετακόμιση ή τη κοινή διαχείριση ενός σπιτιού. Είναι σχεδόν ένας μικρός ”γάμος”. Ποιος θα κατεβάσει τα σκουπίδια, ποιος θα κάνει δουλειές, τα ελαττώματά σας όλα στη φόρα, αχτένιστα πρωινά, άρρωστα βράδια με σούπες και τσάι, όλα εδώ κρίνονται. Στη περίοδο της συγκατοίκησης. Όχι, δεν είναι αφού φτάσατε εδώ όλα καλά. Τώρα ξεκινούν όλα. Τα θέματα που σας αφορούν αλλάζουν διάσταση και προστίθενται και κάποια καινούργια. Θα έρχονται οι φίλοι του το ίδιο συχνά να βλέπουν μπάλα; Μπορείς να γυρίζεις ότι ώρα θέλεις.

Η πρώτη επέτειος

photo-1452789379775-73cdd7b93319-custom

Δεν είναι αυτό ακριβώς που θα έλεγες καθοριστική στιγμή αλλά είναι από εκείνες τις στιγμές που ”μετράς” τη σχέση σου. Κάνεις το ταμείο σου και βγάζεις ένα μεγάλο πόρισμα: Που βρίσκεσαι σ αυτή τη σχέση.

Η δέσμευση

photo-1468430780671-24ceef3b824d-custom

Τώρα πλέον θα πρέπει να είσαι έτοιμος να απαντήσεις. Η ερώτηση είναι εάν είσαι έτοιμος και δεν πάει μόνη της. Έχει και συνέχεια: Θέλεις; Και αυτή ίσως να είναι η πιο καθοριστική στιγμή της σχέσης σας αφού θα έχει φτάσει η στιγμή να ορίσετε την γραμμή της συνέχειας. Ακριβώς όπως τη θέλατε μέχρι σήμερα αλλά με έναν παράγοντα παραπάνω, αυτόν της τυπικής συμφωνίας μεταξύ σας που αφορά το για πάντα. Ή για όσο μπορείτε, μαζί.