“Το θέμα, όταν κινείσαι διαρκώς σαν χαμαιλέοντας στη ζωή σου, είναι ότι έρχεται μια στιγμή που τίποτα δεν είναι πραγματικό.”

Το τελευταίο μυθιστόρημα του συγγραφέα των μεγάλων επιτυχιών John Green, που μεταφράστηκε πρόσφατα από τον Χρήστο Καψάλη και κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οίκο Α.Α. Λιβάνη έχει τον πρωτότυπο τίτλο “Οι Κατερίνες” και είναι τόσο ιδιαίτερο σε σύλληψη που σίγουρα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο!

Οι Κατερίνες του John Green Savoir Ville

Πρωταγωνιστής αυτής της ιδιόρρυθμης και άκρως διασκεδαστικής ιστορίας είναι ο Κόλιν Σίνγκλετον. Έχει μόλις αποφοιτήσει από το λύκειο και προσπαθεί να συνέλθη επουλώνοντας τις πληγές που του άφησε η 19η και πιο πρόσφατη ερωτική απογοήτευση που έχει δεχτεί στη ζωή του. Δεν είναι ένας συνηθισμένος νεαρός αλλά ένα παιδί-θαύμα. Διαθέτει κοφτερό και υπεραναλυτικό μυαλό, είναι ένας συλλέκτης γνώσεων που τρέφει μεγάλη αδυναμία στους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και η κλίση του στα μαθηματικά είναι παροιμιώδης. Αυτή η χαρισματική και τόσο ιδιαίτερη προσωπικότητα καλείται να διαχειριστεί για πολλοστή φορά την τραυματική εμπειρία του να μην είναι το αγόρι μιας …Κατερίνας!

Ο Κόλιν, πιστεύει ακράδαντα ότι ο κόσμος χωρίζεται σε αυτούς που ρίχνουν άκυρο και σε αυτούς που τρώνε άκυρο ενώ Αχίλλειος πτέρνα του είναι τα κορίτσια με το όνομα Κατερίνα. Ο εκκεντρικός μας ήρωας έχει χαριτωμένες εμμονές που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που ζει, σκέφτεται και φέρεται αλλά και ασυνήθιστες δεξιότητες όπως είναι οι αναγραμματισμοί, τις οποίες και εφαρμόζει σε υπερθετικό βαθμό και με εντυπωσιακή επιτυχία. Σε μια προσπάθεια εκλογίκευσης όλων των ανατροπών που βιώνει στα συναισθηματικά του, θα προσπαθήσει με την βοήθεια των φίλων του να αποδείξει το Θεώρημα της Υποβόσκουσας Προβλεψιμότητας των Κατερινών. Με αυτό το θεώρημα ελπίζει ότι σε πανανθρώπινο επίπεδο οι πάντες θα μπορούν να προβλέπουν το μέλλον κάθε σχέσης και έτσι να εξουδετερώνονται οι οδυνηρές εκπλήξεις που εμπεριέχονται σε αυτές.

Ο John Green, είναι ένας από τους αγαπημένους συγγραφείς της νεολαίας και όχι μόνο. Έχοντας πιάσει για τα καλά τον ρυθμό της εποχής, κάθε νέο του μυθιστόρημα γίνεται ανάρπαστο και αυτό δεν είναι μια τυχαία διαδικασία. Οι Κατερίνες, είναι ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό κείμενο με καταιγιστικούς ρυθμούς και έξυπνο χιούμορ που κινείται ανάμεσα στις κοινωνικές νόρμες και την αναθεώρησή τους, αγγίζει την φιλοσοφία της επιστήμης ενώ παράλληλα καταφέρνει πατώντας με το ένα πόδι γερά στη γη να ακροβατεί με το άλλο στα όρια του σουρεαλισμού. Ο συγγραφέας, μέσα από την αφήγησή του καλλιεργεί ένα γόνιμο έδαφος μέσα στο οποίο αφήνει σπόρους που μπορεί να μετατραπούν σε τροφή για σκέψη πάνω σε σύγχρονες προβληματικές όπως θέματα σχέσεων, θρησκείας, συντροφικότητας, φιλίας, ψυχικής ισορροπίας και μόρφωσης. Είναι ένα μυθιστόρημα που μέσα από τις τραγελαφικές του καταστάσεις μεταφέρει συγκίνηση στον αναγνώστη αλλά και αρκετές δόσεις αισιοδοξίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από πολυβραβευμένος συγγραφέας, ο Green, είναι και ένας από τους “άρχοντες” του Youtube. Μαζί με τον αδερφό του παρουσιάζουν ένα από τα πιο δημοφιλή διαδικτυακά προγράμματα που μετρά περισσότερα από εκατό εκατομμύρια views σε όλο τον κόσμο. Από τις Εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Αναζητώντας την Αλάσκα για το οπoίο το 2006 του απονέμειναν το βραβείο Printz, Το λάθος αστέρι με το οποίο τον Ιανουάριο του 2012 σκαρφάλωσε στη κορυφή της λίστας των New York Times και το Χάρτινες πόλεις το οποίο έχει ήδη μεταφερθεί στον κινηματογράφο.