Το χρώμα επηρεάζει τη διάθεση. Για παράδειγμα το μπλε μπορεί να σε χαλαρώσει μετά από μια αγχωτική μέρα, ενώ το πράσινο ξεκουράζει. Κάθε χώρος χρειάζεται μια μικρή ή μεγαλύτερη δόση χρώματος. Αν, όμως, αποφασίσεις να βάλεις χρώμα, η διαδικασία μπορεί να σε δυσκολέψει περισσότερο από όσο πίστευες. Τι ταιριάζει στον χώρο σου, αλλά και στην προσωπικότητά σου;

Πριν πάρεις το πινέλο και το ρολό, διάβασε παρακάτω τους κανόνες στη διακόσμηση με χρώμα.

Διάλεξε σε ποιο δωμάτιο θα πειραματιστείς

Αν είναι η πρώτη φορά που το τολμάς, μην ξεκινήσεις από το καθιστικό. Προτίμησε το δωμάτιο που έχεις το γραφείο σου για να τεστάρεις αποχρώσεις, σχέδια. Κάνε ένα πλάνο πριν ξεκινήσεις. Κάθε δωμάτιο, δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν μονάδα, αλλά σαν κομμάτι ενός συνόλου.

liljencrantzdesign.com

Το ψυχρό λευκό μεγαλώνει τον χώρο

Το λευκό είναι το ιδανικό χρώμα για έναν τοίχο μιας και αποτελεί κενό καμβά για να προσθέτεις πράγματα. Ποιος τόνος του λευκού είναι κατάλληλος για το σπίτι σου; Οι ψυχροί τόνοι, όπως ανοιχτές αποχρώσεις του γκρι ή του μπλε, θα μεγαλώσουν τον χώρο σου. Οι θερμοί τόνοι, όπως το κίτρινο, θα κάνουν το σπίτι σου πιο ζεστό, αλλά θα το «μικρύνουν».

Χρησιμοποίησε συμπληρωματικά χρώματα

Ποια είναι αυτά τα χρώματα που συμπληρώνουν το ένα το άλλο; Σε αυτό θα σε βοηθήσει ο τροχός των χρωμάτων. Συμπληρωματικά είναι τα χρώματα που στον τροχό των χρωμάτων βρίσκονται απέναντι. Η επιλογή αυτή δίνει ένταση στον χώρο. Επιπλέον, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και συνδυασμούς κοντινών χρωμάτων όπως μπλε-πράσινο ή πορτοκαλί-κίτρινο, που θα δημιουργήσουν μια πιο χαλαρωτική διακόσμηση.

liljencrantzdesign.com

Κάθε χρώμα έχει χαρακτήρα

Το κόκκινο, για παράδειγμα, είναι έντονο και προσδίδει ζωντάνια στον χώρο. Από την άλλη, το μπλε είναι πιο χαλαρωτικό. Δεν ταιριάζουν όλα τα χρώματα σε όλους τους χώρους ή όλους τους ανθρώπους. Το χρώμα που θα σε κάνει να νιώθεις όμορφα γύρω του είναι αυτό που ταιριάζει και στο χώρο σου.

Η ταπετσαρία και τα έντονα χρώματα κάνουν τη διαφορά σε ένα μπάνιο

Αν θέλεις να το παρακάνεις και να τολμήσεις με το χρώμα, κάνε το στο μπάνιο. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις. Ζητήματα όπως η επιλογή ταπετσαρίας και χρώματος που θα τη συνοδεύει, αλλά και τη θέση που θα την τοποθετήσεις. Για παράδειγμα, όχι κοντά στο ντους, μιας και η υγρασία θα την καταστρέψει πολύ γρήγορα.

liljencrantzdesign.com

Τα σκούρα χρώματα στους τοίχους μικραίνουν τον χώρο

Γι’ αυτό, παρόλο που είναι μεγάλη τάση τα τελευταία χρόνια, καλό είναι να χρησιμοποιούνται σε μεγάλους χώρους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι απαγορευτικά για μικρότερα δωμάτια, αν δεν σε απασχολεί το μέγεθος. Κάνουν τον χώρο πιο cosy και ζεστό, οπότε θεωρούνται μια καλή επιλογή αν αυτό θέλεις να πετύχεις.

Το χρώμα που θα επιλέξεις πρέπει να διαρκεί στον χρόνο

Κάνε τις ακόλουθες ερωτήσεις στον εαυτό σου:

*Ποιο δωμάτιο θέλω να βάψω;

*Πόσες και ποιες ώρες δέχεται φυσικό φως;

*Ποιο το αρχιτεκτονικό στυλ του σπιτιού;

*Ποιο χρώμα είναι διαχρονικό;

Επίσης, λάβε υπόψη σου και τη χρωματική παλέτα των εξωτερικών χώρων, ώστε να επιτευχθεί αρμονία.

Δες ακόμα: Τρόποι να εφαρμόσεις το feng shui σε ένα μικρό δωμάτιο


featured image: onekingslane.com