Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS One, οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο ποιοι είναι οι πραγματικοί τους φίλοι. Συγκεκριμένα μόνο το 50% των φιλικών σχέσεων είναι αμοιβαίες, πράγμα που σημαίνει ότι οι μισοί από τους φίλους σου δεν νιώθουν για εσένα όπως εσύ νομίζεις ότι νιώθουν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 84 φοιτητές ηλικίας 23 έως 38 ετών, από τους οποίους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν από το 0 («δεν τον ξέρω») έως το 5 («ένας από τους καλύτερούς μου φίλους») τους συμφοιτητές τους αλλά και να μαντέψουν τη βαθμολογία που θα λάμβαναν οι ίδιοι από αυτούς. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι περισσότεροι συμμετέχοντες (94%) θεώρησαν ότι οι φίλοι τους θα ένιωθαν όπως και οι ίδιοι για εκείνους. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν οι μισές από τις φιλίες δεν χαρακτηρίζονταν από αυτού του είδους την αμοιβαιότητα.

“Οι άνθρωποι δεν αρέσκονται στο να ακούνε ότι τα άτομα που θεωρούν φίλους, δεν τους θεωρούν αντίστοιχα δικούς τους φίλους”, δήλωσε ο Alex Pentland (ένας εκ των ερευνητών) στους The New York Times. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αδυναμία να καταλάβεις ποιοι είναι οι πραγματικοί σου φίλοι μπορεί να σχετίζεται με το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έχουν πρόβλημα να αξιολογήσουν γενικότερα τις σχέσεις στη ζωή τους.

Τώρα, εάν αυτή η μελέτη σε ανησύχησε και σκέφτεσαι ποιοι είναι πραγματικοί σου φίλοι, μην τρομάζεις. Υπάρχουν διαφορετικά είδη φιλίας (εργασιακές, κοινωνικές, συγγενικές) όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν όλες εξίσου. Με έναν (μέγιστο) αριθμό 5 φίλων μπορείς να νιώθεις ασφάλεια. Για τους υπόλοιπους είναι υγιές να έχεις κάποιες επιφυλάξεις. Άλλωστε στο ζήτημα της φιλίας σημασία έχει η ποιότητα και όχι η ποσότητα. Επομένως, κράτησε στη ζωή σου ανθρώπους για τους οποίους νοιάζεσαι πραγματικά και σε κάνουν να νιώθεις τη σιγουριά ότι μοιράζεστε τα ίδια συναισθήματα.

Διάβασε επίσης: Τα 10 πράγματα που δείχνουν πως έχεις τη σωστή φίλη

featured image: readunwritten.com