Γιατί οι φιλίες εξ αποστάσεως διαρκούν περισσότερο

Γιατί οι φιλίες εξ αποστάσεως διαρκούν περισσότερο

Πιθανόν να έχεις έστω και ένα/μία φίλο/η που ζει μακριά από εσένα και διατηρείτε τη φιλία σας εξ αποστάσεως. Μπορεί να είναι ο παιδικός σου φίλος που μετανάστευσε, μπορεί να είναι η συμφοιτήτρια που έφυγε στο εξωτερικό. Η συνάδελφος που κολλήσατε από την πρώτη στιγμή αλλά πήρε μετάθεση. Πάντως το σίγουρο είναι ότι μιλάς ακόμη μαζί του/της και έχετε τις καλύτερες σχέσεις, παρά το γεγονός ότι μπορεί να βρίσκεται μίλια μακριά σου.

Πώς γίνεται αυτό όμως; Συνήθως η απόσταση δεν φθείρει τις σχέσεις;

Λένε πως η καθημερινή σχέση και επικοινωνία φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν οι φιλίες εξ αποστάσεως όχι μόνο να διαρκούν αλλά να είναι και καλύτερες ποιοτικά σε σχέση με άλλες; Ο φίλος εκείνος μπορεί να μην ήταν ο πρώτος σου συγκάτοικος ή ο πρώτος άνθρωπος που εκμυστηρεύτηκες κάτι. Μπορεί ακόμα να μην τον συμπαθούσες καν στην αρχή. Είναι όμως αυτός που έμεινε μαζί σου μέχρι εκείνο το βράδυ που έκλαιγες για κάποιο χωρισμό, εκείνος που ήρθε να σε δει όταν κανένας άλλος δεν μπορούσε. Εκείνος που σε έκανε να γελάσεις όταν πίστευες ότι δεν θα το ξανακάνεις. Ακόμα και από απόσταση.

Ποιο είναι το μυστικό πίσω από την επιτυχία αυτής της φιλίας;

Μιλάτε ακόμα και όταν μοιάζει άβολο

Λέω για εκείνες τις φορές που μπορεί λόγω διαφοράς ώρας ή υποχρεώσεων, να απαντάτε η μία στα μηνύματα της άλλης, κάπως καθυστερημένα- ακόμα και μετά από μία ημέρα. Όχι δεν είναι άβολο, δεν κρατάτε μούτρα, δεν βάζετε εκνευρισμένα emoji. Απλά συνεχίζετε κανονικά τη συζήτηση σας για μέρες, σαν να μην συνέβη τίποτα. Έστω και με χρονοκαθυστέρηση.

Πάντα υπάρχει ανυπομονησία

Πάντα υπάρχει κάτι διασκεδαστικό να κάνετε μαζί, κάτι διαφορετικό από ότι κάνεις τις υπόλοιπες ημέρες. Γιατί όταν επιτέλους βρίσκεσαι με αυτό το φίλο, θέλεις να τον «εντυπωσιάσεις», να εκμεταλλευτείτε το λίγο χρόνο που έχετε μαζί. Είτε είναι καφές, κρασί, σινεμά, sleep-over, πικ-νικ, εκδρομή στα χιόνια ή απλά staying in, είμαι σίγουρη ότι κάθε φορά, σας μένει αξέχαστο.

Είναι πάντα εκεί

Είναι σπάνιο να βλέπεις ανθρώπους να μένουν για πολύ καιρό στη ζωή σου, εκτός από την οικογένεια σου. Όταν όμως μένουν, τότε ξέρεις ότι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν. Σε αλλαγές, σε εύκολα και σε δύσκολα.

Οι αναμνήσεις είναι ακόμα δυνατές

Δεν ξεχνάτε αυτά που σας κρατούν δεμένες. Τα γέλια μέχρι τα ξημερώματα, οι βόλτες με το αυτοκίνητο με τέρμα τη μουσική, τα ευτράπελα και τα άσχημα γεγονότα, που ακόμα και σήμερα τα θυμάστε και τα αντιμετωπίζετε με χαμόγελο.

Δεν τσακώνεστε

Υπάρχει μία αμοιβαία κατανόηση μεταξύ σας, δεν προσβάλετε o ένας τον άλλο και επομένως, δεν καβγαδίζετε με το παραμικρό. Δεν χρειάζεται. Αν σκεφτείς ότι κάνεις μισή μέρα να απαντήσει στο μήνυμα όπως παραπάνω, πότε να προλάβεις να τσακωθείς άλλωστε; Υπάρχει μία πολύ ωραία «αλληλεγγύη» και κατανόηση σε αυτή τη φιλία που ίσως να λείπει από τις καθημερινές, «κολλητές» φιλίες μας.

Δεν κατακρίνετε ο ένας τον άλλο

Παρά τους χαρακτήρες ή τις έντονες προσωπικότητες σας, εξακολουθείτε να μην κρίνετε η μία την άλλη ή να περιφρονείτε το ό,τι κάνει η καθεμία. Υπάρχει ένας πηγαίος σεβασμός, που δεν ξεθωριάζει, αλλά και προθυμία να σε ακούσει, να σε καταλάβει, να σε συμβουλεύσει. Ακόμα και όταν η ερώτηση είναι «τι να βάλω σήμερα το βράδυ».

Γελάτε ακόμα μαζί

Το χιούμορ είναι ένα σημαντικό συστατικό στη συνταγή της επιτυχίας μίας φιλίας. Αν εξακολουθείς να γελάς μαζί της/του, αν έχετε ακόμα inside jokes, αν υπάρχει χημεία, τότε μην αφήσεις ποτέ αυτό το φίλο να φύγει από τη ζωή σου.

Η φιλία είναι σπάνια, όχι μόνο στις μέρες μας. Ανέκαθεν οι φίλοι ήταν κάτι πολύτιμο και επομένως σπάνιο, τόσο να βρεθεί αλλά πολύ περισσότερο να διατηρηθεί στη ζωή του καθενός. Αν έχεις τέτοια άτομα στη ζωή σου, αν έχεις ακόμα αυτό τον φίλο που κρατάει τη σχέση σας ζωντανή παρά την όποια απόσταση σας, πες του ένα ευχαριστώ. Θύμισε του πως ακόμα μετράει στη ζωή σου.

Δες ακόμα:

Τι δεν είναι ΟΚ να πεις σε έναν φίλο


featured image: unsplash.com
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.