Ζεις στην εποχή της κοινωνικής δικτύωσης. Και κάθε απόπειρα να απέχεις από αυτή, κατά πάσα πιθανότητα θα ερμηνεύεται ως οπισθοδρομική, παράξενη και καχύποπτη, αναγκάζοντάς σε, έστω και ακούσια να συμμετέχεις στη νέα πραγματικότητα.

Το άσχημο με αυτό είναι, πως ενώ μπορείς να ορίσεις (περίπου) τι θα βλέπεις, ποιον θα ακολουθείς, τι θα διαβάζεις με έναν τρόπο τα social media τείνουν να σου δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα. Κι αυτό γιατί η υποτιθέμενη τελειότητα που διαφημίζουν, μπορεί να είναι ψεύτικη.

Δυστυχώς, οι αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πραγματικές για πολλούς από εμάς, ακόμα κι αν μπορούμε να επιλέξουμε τι θα δούμε και πότε.

Πώς τα social media κάνουν κακό στην ψυχολογία σου και τι σου δείχνει το συναισθηματικό σου ραντάρ

Οι αρνητικές επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι τόσο σωματικές όσο και ψυχικές. Μπορούν να αλλάξουν την αντίληψή σου για τον κόσμο και τον εαυτό σου.

Κι ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν σίγουρα και θετικά αποτελέσματα για κάποιο λόγο φαίνεται να εστιάζουμε κυρίως στα αρνητικά τους. Ίσως γιατί μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο έντονα τις συνέπειές τους. Όπως το άγχος.

Φυσικά, διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικά ερεθίσματα και όρια. Αλλά αν, πιάνεις συχνά τον εαυτό σου να αισθάνεται άγχος ή θλίψη χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν τρόποι για να περιορίσεις τις αρνητικές επιπτώσεις τους.

Δες μερικούς χρήσιμους τρόπους με τους οποίους μπορείς να χρησιμοποιήσεις το συναισθηματικό σου ραντάρ για να έχεις μια υγιή σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο πώς νιώθεις μετά τη χρήση των social media

Αν μετά τη χρήση των social media, αισθάνεσαι ευερέθιστη, στεναχωρημένη ή ακόμα και ψυχικά κουρασμένη, είναι σημάδι πως χρειάζεσαι ένα διάλειμμα.  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εθιστικά και μπορεί να μην το αναγνωρίζεις συνειδητά, αλλά μία καλή ένδειξη είναι ο τρόπος που αισθάνεσαι αφού συνδεθείς.

Εάν αισθάνεσαι συνεχώς απογοητευμένη με τις αναρτήσεις, τα σχόλια ή τις σκέψεις των ανθρώπων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήρθε η ώρα για ένα διάλειμμα. Έχουμε όλοι αρκετές δυσκολίες και άγχη στη ζωή μας- τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν πρέπει να προσθέτουν στην απογοήτευσή μας.

Αποσυνδέσου

Το πρώτο πράγμα που κάνουμε όλοι! –και μην νιώθεις περίεργα με αυτό- ακόμα πριν καλά καλά ανοίξουμε τα μάτια μας είναι να ανοίξουμε κάποιο κοινωνικό δίκτυο. Και ενώ ξέρουμε πως είναι συναισθηματικά εξαντλητικό καθώς είναι σχέση εξάρτησης, δεν μπορούμε να το σταματήσουμε εύκολα.

Πώς λοιπόν να αποσυνδεθείς; Όταν λέω να αποσυνδεθείς εννοώ να δημιουργήσεις έστω μερικές ώρες την ημέρα, μία απόσταση από το κινητό σου. Να το ‘’ξεχάσεις’’ στο κομοδίνο σου και να καταπιαστείς με κάτι άλλο.

Social detox και ψυχική υγεία

Το διάλειμμα από τα social media είναι εφικτό και πολλές φορές απαραίτητο.

Οι πρώτες φορές είναι όλες δύσκολες. Το ίδιο ισχύει και για το πρώτο διάλειμμα από τα social media. Είναι όμως μέχρι να το κάνεις μία δύο φορές. Ξέρω πως ίσως φαντάζει αδύνατο. Αλλά δεν είναι.

Μπορείς πάντα να το δοκιμάσεις σαν πείραμα. Και μόλις δεις την τεράστια διαφορά στην ψυχοσύνθεση σου, το διάλειμμα από τα κοινωνικά δίκτυα θα γίνει συνήθεια και το social detox θα σου γίνει –επίσης- συνήθεια.