Έχει γίνει μια παρεξήγηση: Τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι γυναίκες ερωτευόμαστε με τόσο πάθος και εύκολα, που πέφτουμε με τα μούτρα. Ότι είμαστε τόσο κτητικές στις σχέσεις μας που καταλήγουμε πιεστικές. Και οι άντρες; Εντελώς κενοί.

Κάθε γυναίκα που έχει κάνει σχέση, όμως, καταλαβαίνει πολύ καλά πως όλη αυτή η εικόνα είναι εντελώς λανθασμένη.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Marissa Harrison από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania, οι γυναίκες είναι πολύ πιο επιφυλακτικές σε ό,τι έχει να κάνει με τον έρωτα. Οι άντρες, από την άλλη, έχουν την τάση να ερωτεύονται έντονα και γρήγορα.

Σε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Social Psychology, η Harrison ρώτησε 172 φοιτητές αν έχουν ερωτευτεί ποτέ. Τους συμμετέχοντες που απαντούσαν θετικά, τους ρωτούσε πόσο καιρό τους πήρε μέχρι να πουν “σ’αγαπώ”. Αποδείχτηκε, έτσι, πως οι άντρες δήλωναν την αγάπη τους μετά από λίγες μόλις εβδομάδες. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που καθυστερούσαν κάποιους μήνες.

Το ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι ένα: Γιατί οι άντρες ερωτεύονται πιο γρήγορα από τις γυναίκες; Γιατί όλο αυτό το matcho στυλ και το “δεν με νοιάζει και πολύ να ερωτευτώ” εναλλάσσεται τόσο γρήγορα σε “είμαι ο Νόα και χτίζω το σπίτι που ονειρεύτηκες”;

Έχουν περάσει τη ζωή τους καταπιέζοντας τα συναισθήματά τους

Σκέψου το λίγο. Έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους προσπαθώντας να μπουν στο καλούπι των αντρών που η κοινωνία έχει φτιάξει για εκείνους. Προσπαθούν να μην κλαίνε, να μη λυγίζουν και να πηγαίνουν κόντρα σε όλες της νουθετήσεις της μαμάς τους. Φαίνεται λοιπόν πως όταν ερωτευτούν πραγματικά, δεν μπορούν παρά να αφήσουν όλο αυτό τον χείμαρρο να βγει. Εκφράζουν τα πάντα, νιώθουν έντονα το κάθε συναίσθημα και δεν τους ενδιαφέρει να το κρύψουν πια.

Οι άντρες είναι περισσότερο κτητικοί από τις γυναίκες

Οι γυναίκες μπορεί να γίνονται κτητικές και ζηλιάρες όσο γίνεται το game, αλλά μετά δίνουν αυτόν τον ρόλο στους άντρες. Μπορεί τα αγόρια να μπαίνουν πιο δύσκολα σε σχέσεις, ωστόσο όταν το κάνουν ακόμα πιο δύσκολα τις διαλύουν.

Οι άντρες γίνονται κτητικοί με τις συντρόφους τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που προστάτευαν και θεωρούσαν δική τους την ανεξαρτησία τους και τους κολλητούς τους πριν.

Δεν αμφισβητούν τα συναισθήματά τους

Δεν επιστρέπουν και στους άλλους να το κάνουν.

Σε αντίθεση με τις γυναίκες που έχουμε μάθει να αμφισβητούμε κάθε σκέψη και συναίσθημά μας, τα αγόρια εμπιστεύονται το ένστικτό τους. Δεν γαλουχήθηκαν με τον φόβο μήπως γίνονται “υπερβολικά συναισθηματικοί” ή αν συμπεριφέρονται σαν “τρελοί”.

Δεν χρειάζεται να εξηγούν όσα νιώθουν ή να απολογούνται για αυτά. Δεν κάνουν δεύτερες σκέψεις και αυτό ισχύει και για το πώς διαχειρίζονται την αγάπη. Δεν την αμφισβητούν, απλώς την ακολουθούν. Δεν αναρωτιούνται αν πρόκειται για απλό πάθος ή για κάτι που μπορεί να εξελιχθεί σε μακροχρόνια σχέση.

Δεν έχουν ξαναβιώσει τέτοιου είδους δέσιμο

Οι γυναίκες έχουμε στενές, συναισθηματικές σχέσεις με τους άλλους. Η γυναικεία φιλία είναι βαθιά και παθιασμένη. Οι άντρες από την άλλη δεν έχουν τέτοιο δέσιμο μεταξύ τους. Οι φιλίες τους είναι πιο “ψυχρές”. Δεν συζητούν βαθιά θέματα, ή συναισθήματα μεταξύ τους. Δεν μοιράζονται μυστικά και δεν δίνουν συναισθηματικές συμβουλές.

Όταν, λοιπόν, μια γυναίκα τους δώσει αυτά τα πράγματα, αυτά τα “χαμένα κομμάτια”, συστήνονται με κάτι πρωτόγνωρο. Και δύσκολα το εγκαταλείπουν.

Θέλουν να γίνουν σαν τον μπαμπά τους, αλλά στην πραγματικότητα χρειάζονται τη μαμά τους

Δεν χρειάζεται να είσαι ο Φρόιντ για να καταλάβεις ότι οι άντρες υπεραγαπούν τις μαμάδες τους. Έχουν την τάση να θέλουν να φαίνονται δυνατοί και να κάνουν τους μπαμπάδες τους περήφανους. Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζονται είναι φροντίδα.

Είναι και σεξουαλικά κτητικοί

Τα αγόρια διεκδικούν και γίνονται κτητικά με τις συντρόφους τους και ψυχικά, αλλά και σεξουαλικά. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που ίσως κάποιες φορές χρησιμοποιούν το σεξ για να “κερδίσουν” τον παρτενέρ τους.


featured image: giphy.com