Μήπως αισθάνεσαι κι εσύ ότι δεν ήξερες ποιος είναι ο αληθινός χαρακτήρας του συντρόφου σου μέχρι να δεις την αντίδρασή του στο χωρισμό;

Η 40χρονη Ρεβέκκα ήταν παντρεμένη με το αγόρι που τα είχε από το Λύκειο. Παρόλα αυτά εξομολογήθηκε ότι “Πάντα λέω στους ανθρώπους ότι δεν ξέρεις ποιος πραγματικά είναι κάποιος μέχρι να τον χωρίσεις”. Ο πρώην σύζυγός της λοιπόν, για πάνω από 20 χρόνια ήταν ειλικρινής, ευγενικός και αφοσιωμένος στην οικογένειά τους. Έτσι, όταν της ανακοίνωσε ψυχρά και ξαφνικά ότι θέλει να χωρίσουν φωνάζοντας, εκείνη σάστισε. “Έμεινα άναυδη” λέει. “Μια από τις αγαπημένες μου αρετές του ήταν ότι η συμπόνοια και η ηρεμία, ο τρόπος όμως με τον οποίο τερμάτισε το γάμο μας με έκανε να καταλάβω πόσο έξω είχα πέσει για εκείνον και για τον χαρακτήρα του. Δεν είχα ιδέα τι του συνέβη.”

Σε ένα άλλο παράδειγμα, η 21χρονη Maya λέει ότι είχε μια σχέση τριών χρόνων με κάποιον που ήταν πολύ ώριμος και είχαν καλή επικοινωνία, μέχρι το χωρισμό τους. Του ζήτησε όταν χώρισαν να μην την μπλοκάρει από τα social media επειδή τον αγαπούσε ακόμα πολύ και ήθελε να βλέπει έστω μέσω των κοινωνικών δικτύων τι κάνει από απόσταση. Εκείνος όμως  τη μπλόκαρε από παντού οριστικά κάτι που την έκανε να καταρρεύσει.

Η Εlisabeth Shaw, CEO του relationships Australia NSW εξηγεί ότι είναι πάρα πολλά τα ζευγάρια που δεν ξέρουν στ’ αλήθεια ο ένας τον άλλον μέχρι να τσακωθούν.

“Έχω δουλέψει με πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν είχαν δει, ούτε μπορούσαν να προβλέψουν την άσχημη συμπεριφορά του συντρόφου τους ίσως επειδή δεν είχαν ξαναμαλώσει τόσο πολύ μαζί του στο παρελθόν.” Ωστόσο, μεγάλο ρόλο παίζει και ο πόνος που βιώνουν τα άτομα σε ένα χωρισμό που τα κάνει να συμπεριφερθούν απρόβλεπτα ακόμα και για τους εαυτούς τους. “Αν η σχέση μας δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί σε έναν καυγά ή σε έναν χωρισμό τότε, όταν αυτός έρθει, μπορεί η αντίδραση του συντρόφου μας να μας σοκάρει” συμπληρώνει η Elisabeth Shaw.

H κλινική ψυχολόγος, σεξολόγος και θεραπεύτρια σχέσεων Naomi Hutchings τονίζει ότι ακόμα και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να εκπλήξουμε τους εαυτούς μας σε περίπτωση έκρηξης θυμού σε ένα επεισόδιο χωρισμού. “Οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν ακραίες αποφάσεις όταν δρουν παρορμητικά. Αποφάσεις τις οποίες δεν θα έπαιρναν αν σκέφτονταν καθαρά” λέει. Μάλιστα συμπληρώνει ότι αργότερα μετανιώνουν για πολλές από τις αποφάσεις που παίρνουν εν βρασμώ και αισθάνονται αυτοταπείνωση.

Το να χωρίσεις με κάποιον ο οποίος έχει κλονισμένη ψυχική υγεία είναι ακόμα πιο πολύπλοκο και μπορεί να έχει μεγαλύτερο κόστος

Το πως αντιμετωπίζει ο καθένας από εμάς την διαμάχη και το χωρισμό είναι και αυτό μέρος του χαρακτήρα μας τονίζει η Elisabeth Shaw, ενώ μπορεί να μείνει καλά κρυμμένο κατά τη διάρκεια της σχέσης. ”Μερικά ζευγάρια δεν τσακώνονται και τόσο πολύ, επειδή υποσυνείδητα ξέρουν ότι αν τσακωθούν αυτό δεν θα τους βγει σε καλό” συμπληρώνει. Το πόσο σε πληγώνει ένας χωρισμός αρκετές φορές έχει σχέση και με το πόσο είχες επενδύσει σε αυτή τη σχέση.

Κι όταν λέμε επένδυση εννοούμε αγάπη, χρόνο, αφοσίωση και ενέργεια. Αυτό λοιπόν που πονάει περισσότερο από όλα είναι ότι αυτός ο χωρισμός κατέστρεψε ένα όραμα στο οποίο είχαμε επενδύσει συναισθηματικά. Παρόλα αυτά, το πως συμπεριφερόμαστε στον χωρισμό αντικατοπτρίζει το ποιοι πραγματικά είμαστε- αν και στην ακραία εκδοχή μας επειδή ο πόνος έχει θολώσει την κρίση μας.

featured photo: Pexels: Cottonbro