Από τον Irving Penn και τον Melvin Sokolsky μέχρι τον Helmut Newton και τον Richard Avedon, η φωτογραφία μόδας έχει εξελιχθεί και έχει γίνει αυτό που είναι σήμερα. Οι παρακάτω φωτογραφίες έγιναν ορόσημα για τη μόδα για την πρωτοτυπία τους, την δυσκολία της εκτέλεσής τους, το άρτιο αποτέλεσμα. Έγιναν εξώφυλλα στα πιο μεγάλα περιοδικά μόδας, επανακτελέστηκαν και ενέπνευσαν ξανά και ξανά και συνεχίσουν να πρωτοστατούν στα πράγματα της μόδας μέχρι και σήμερα.

The Bubble Girl, Paris by Melvin Sokolsky

Image from American Photo
Image from American Photo

Φωτογραφία του 1963 για το ανοιξιάτικο editorial του Harper’s Bazaar. Την τράβηξε ο Melvin Sokolsky με έμπνευση από το έργο του Ολλανδού καλλιτέχνη Hieronymus Bosch με τίτλο The Garden of Earthly Delights. Μοντέλο είναι η Simone d’Aillencourt και επιπλέει στον γαλλικό ποταμό Seine. Η μπάλα είναι φτιαγμένη από πλεξιγκλάς και όλες οι μαρτυρίες λένε ότι η φωτογραφία δεν έχει πειραχτεί καθόλου.

Kate Moss, London by Mario Testino

Image from Artsy
Image from Artsy

Ο περουβιανός φωτογράφος Mario Testino έχει δουλέψει με πολλά μοντέλα στη καριέρα του αλλά αυτή η φωτογραφία της Kate Moss να βάζει κραγιόν δεν ήταν καθόλου στημένη.

Twiggy by Barry Lategan

Image from Paddle 8
Image from Paddle 8

Κλασικό πορτρέτο του 1966 όπου η Twiggy παίρνει τον τίτλο ‘The Face of 1966.’ Το ιστορικό πλέον pixie cut, οι τεράστιες βλεφαρίδες, τα τοξωτά φρύδια και το αθώο βλέμμα της έχουν μείνει στην ιστορία της φωτογραφίας και της μόδας. Μια φωτογραφία που περιγράφει όλες τις τάσεις της εποχής και γίνεται οδηγός, για τις επιρροές του τότε, μέχρι σήμερα.

Alice in Wonderland by Annie Leibovitz

vogue1-600x423

Σ αυτή τη φωτογραφία συνέβαλλε και η creative director της αμερικάνικης Vogue, Grace Coddington. Στο ρόλο της Alice η Natalia Vodianova και όλα αυτά το 2003.

Dovima with Elephants by Richard Avedon

Image from Pinterest
Image from Pinterest

Με τη πρώτη ματιά καταλαβαίνεις ότι έχεις να κάνεις μια παλιά φωτογραφία. Στη πραγματικότητα η φωτογραφία ανήκει στο μακρινό 1955, στην αμεριανίδα μοντέλο Dovima, σε τρεις εκπαιδευμένους ελέφαντες και στον φωτογράφο Avedon. Τραβήχτηκε στο Παρίσι για λογαριασμό της συλλογής του Christian Dior. Eίναι η πρώτη φωτογραφία μόδας εκτός στούντιο, νίκη που ανήκει αποκλειστικά στον Avedon.

Le Smoking by Helmut Newton

Image from The Culture Trip
Image from The Culture Trip

Η φωτογραφία ορόσημο του Helmut Newton με τίτλο Le Smoking τραβήχτηκε για τη γαλλική Vogue το 1975. Ένα μοντέλο στέκεται σε ένα παρισινό σοκάκι φορώντας ένα tuxedo από τη συλλογή του Yves Saint Laurent ‘Pop Art’. Αυτή η φωτογραφία έγινε ο λόγος που ο YSL έκανε το επόμενο βήμα του αφήνοντας πίσω του τα μαύρα φορέματα και πιάνοντας το tuxedo.

The Power of the White Shirt by Peter Lindbergh

Image from Vogue
Image from Vogue

Ο γερμανός φωτογράφος Lindbergh και η Grace Mirabella, τότε editor-in-chief της Vogue, ένωσαν τις δυνάμεις τους το 1988, την εποχή που τα supermodels Linda Evangelista, Christy Turlington και οι υπόλοιπες ήταν σταρς. Μερικούς μήνες μετά το τιμόνι του περιοδικού ανέλαβε η Anna Wintour δίνοντας στον Lindbergh το εξώφυλλο και 20 σελίδες του περιοδικού για να φιλοξενηθεί αυτή η φωτογράφιση.

Bee by Irving Penn

Image from The Guardian
Image from The Guardian

Ο Penn τράβηξε αυτή τη φωτογραφία στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν η αισθητικές επεμβάσεις στα χείλη άρχισαν να γίνονται δημοφιλείς.  Η πιο διάσημη και πρόσφατη επανεκτέλεση της φωτογραφίας του είναι το 2012 για το εξώφυλλο του Interview με την Lana Del Ray.

Photo credits: American Photo, Artsy, Paddle 8, The Culture Trip, Vogue, Pinterest, The Guardian.