Εάν ακούς την φράση “γλώσσες της αγάπης” για πρώτη φορά, δεν είσαι η μόνη/ο μόνος! Προ ολίγον ημερών θα δήλωνα το ίδιο και θα πρόσθετα πως το διαδίκτυο κάποιες φορές κρύβει τεράστια διαμαντάκια πληροφόρησης.

Δεν μου πήρε πολύ χρόνο για να διαπιστώσω πως τελικά η αγάπη δεν είναι μια πράξη μαθηματική. Με μαθηματική ακρίβεια όμως είναι πιθανό να βγεις χαμένος στο one in a lifetime παιχνίδι της. Πώς; Εάν δεν αποφασίσεις να ακολουθήσεις πιστά κάποια από τα βήματά της. Σε ό,τι λοιπόν έχει να κάνει με την αγάπη, εμπλούτισε στο εξής το «λεξιλόγιο» σου με τις παρακάτω 5 γλώσσες που θα σου παραθέσω ευθύς αμέσως.

Οι 5 γλώσσες της αγάπης

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή ζευγαριών, Gary Chapman, ένα είναι το μόνο σίγουρο περί αγάπης: Έχει γλώσσες και μάλιστα 5! Αναφορικά με αυτό, οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να εκφράζουν την αγάπη στον άνθρωπό τους με τρόπο που μόνο εκείνος/εκείνη που αγαπούν μπορεί να κατανοήσει πραγματικά. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται 5 απλοί και ουσιαστικοί τρόποι!

Η δύναμη του αγγίγματος

Θυμάσαι πότε υπήρξε η τελευταία φορά που κρατήθηκες χέρι-χέρι με τον/την σύντροφό σου; Αν είσαι single ανακάλεσε για λίγο την μνήμη σου και βεβαιώσου εάν η δύναμη εκείνου του ξεχωριστού αγγίγματος ήταν από εκείνες που σε προσωπικό επίπεδο σε «άγγιξαν» για τα καλά. Ασφαλώς η σωματική επαφή περιλαμβάνει και το σεξ. Δεν παύει όμως να αφορά και τα χάδια αλλά και τις τρυφερές αγκαλιές. Όποια και αν είναι στη πράξη η δική σου προτίμηση ακόμη και αν επιθυμείς έναν συνδυασμό που θα μπορεί να εμπεριέχει όλα τα παραπάνω, φρόντισε να γνωρίζεις πως η σωματική επαφή χρήζει τεράστιας σημασίας για την ομαλή διατήρηση μιας σχέσης.

Ποιοτικός χρόνος

Focus on me! Στη 2η γλώσσα της αγάπης δεν γίνεται αναφορά απλά στο να βρίσκεσαι μαζί με το ταίρι σου, έχοντας την ψευδαίσθηση πως αυτό από μόνο του είναι αρκετό. Ποιοτικός χρόνος θα πει να καταφέρετε να βρίσκεστε και οι δύο στο παρόν απολαμβάνοντας το «εδώ» και το «τώρα». Κάνοντας εν συνεχεία οτιδήποτε ευχαριστεί και τους δύο και εστιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής σας ο ένας στον άλλο. Νιώθεις πως αυτή η γλώσσα σου ταιριάζει περισσότερο; Τότε άφησε στην άκρη για λίγο τους εξωτερικούς παράγοντες που απορροφούν τον ποιοτικό σας χρόνο. Επικεντρώσου στο πρόσωπο που έχεις επιλέξει για σύντροφό σου.

Δώρα

Τα δώρα είναι ένα ακόμη παγκόσμιο χαρακτηριστικό στον ανθρώπινο πολιτισμό για να εκδηλώσει κανείς την αγάπη του. Ασφαλώς εδώ δεν μιλάμε απαραιτήτως για ακριβά και εντυπωσιακά δώρα αλλά για δώρα «ακριβά» από συναίσθημα που στόχο έχουν να χαρίσουν ένα δυνατό μήνυμα αγάπης. Εάν σε βρίσκει παγερά αδιάφορο το να εκδηλώνεις την αγάπη σου έτσι, τότε έχε υπόψιν σου πως ορισμένες φορές είναι όμορφο να εκφράζεσαι και με αυτόν τον τρόπο. Αν πάλι είσαι λάτρης των δώρων, keep going! Η γενναιοδωρία είναι χαρακτηριστικό των λίγων. Αν είσαι από αυτούς τους «λίγους» με το «πολύ» συναίσθημα, τότε μάλλον γνωρίζεις ήδη πως το να δίνεις αυτομάτως σε καθιστά πιο ευτυχισμένο/η. Σε σχέση με εκείνους που συνήθως εγωκεντρικά επιλέγουν να λαμβάνουν περισσότερα.

Πράξεις βοήθειας και φροντίδας

Για ορισμένους, ένα από τα μεγαλύτερα «δώρα» αγάπης είναι η φροντίδα που δέχονται ή προσφέρουν στον άνθρωπό τους. Η καθημερινότητα πολλές φορές αποκαλύπτει μεγάλα εμπόδια. Όταν λοιπόν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο σύντροφοι επιλέγουν να ανακαλύψουν τρόπους έτσι ώστε να ανακουφίσουν τον άλλον από το φορτίο του είναι σαν να λένε «σ’αγαπώ» σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Εάν δεν ταυτίζεσαι με την παραπάνω αντίληψη, τότε καλό θα ήταν να αναθεωρήσεις τα κίνητρα που σε οδηγούν στην επιλογή αυτού του συντρόφου. Αποτελείται αυτή η σχέση από συναισθήματα αγάπης ή μήπως τελικά όχι;

Λέξεις επιβεβαίωσης – δηλώσεις αναγνώρισης

Σε ευχαριστώ. Είσαι το στήριγμά μου. Χάρις εσένα πιστεύω στην αγάπη! Εάν όλες αυτές οι φράσεις σου ακούγονται υπερβολικά ρομαντικές, τότε η 5η και τελευταία γλώσσα αγάπης που αφορά την επιβεβαίωση της αξίας και της εκτίμησης που τρέφεις για τον άνθρωπό σου μάλλον δεν αντικατοπτρίζει τον δικό σου τρόπο έκφρασης. Ωστόσο έχε κατά νου πως θα ήταν καλό να εκφράζεσαι ανοιχτά όποιο και αν είναι το συναίσθημα που βιώνεις. Μπορεί τα λόγια τις περισσότερες φορές να μοιάζουν περιττά, κάποιες άλλες φορές όμως είναι απαραίτητα για να δομήσουν την αγάπη δύο ανθρώπων.

Καθορίζοντας την δική σου γλώσσα αγάπης

Εάν δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις τη δική σου γλώσσα αγάπης τότε δεν έχεις παρά να κάνεις στον εαυτό σου τις εξής ερωτήσεις:

*Πως εκφράζω αγάπη στους άλλους;

*Tι ζητάω από τους άλλους;

*Tι δύναμαι να προσφέρω και να λάβω σε αντάλλαγμα;

*Tι με ενοχλεί περισσότερο όταν η «αγάπη» δεν είναι με το μέρος μου;

*Tι σκοπεύω να κάνω στο «τώρα» για την αγάπη;

Το ταξίδι της αγάπης

Το πιο σημαντικό είναι να συγκρατήσεις πως και οι 5 τρόποι είναι απαραίτητοι έτσι ώστε να καταφέρεις να αποκτήσεις μια ζεστή και συγχρόνως ειλικρινή σχέση με τον/την σύντροφό σου. Χρειάζεται να αναγνωρίσεις τη «γλώσσα» που εκφράζει τα δικά σου θέλω και τις δικές σου προτιμήσεις στην αγάπη, δίνοντας αντίστοιχα τον απαιτούμενο χώρο και χρόνο στον σύντροφό σου για να κάνει το ίδιο και με τον εαυτό του. Και να θυμάσαι: Όταν δύο άνθρωποι κοιτάζουν προς την ίδια κατεύθυνση, τότε η αγάπη θα οδηγηθεί προς τον ίδιο προορισμό.

>> Ακολούθησε μας στο Instagram <<


Featured image: Bustle