Όσο και αν φροντίζεις την υγιεινή των δοντιών σου, με το πέρασμα των χρόνων δεν αποκλείεται να προσέξεις ότι αυτά έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν περισσότερο. Σύμφωνα με κείμενο του Prevention, υπάρχουν συνήθειες που κάνεις καθημερινά και σου στοιχίζουν ένα λιγότερο λαμπερό χαμόγελο.

Μπορεί το κάπνισμα και ο καφές να είναι από τις προφανείς αιτίες που προκαλούν το κιτρίνισμα στα δόντια, ωστόσο υπάρχουν κι άλλα μικρά πράγματα που κάνεις καθημερινά και το επηρεάζουν.

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα σ’αυτές τις συνήθειες συμπεριλαμβάνεται η υπερβολική χρήση του στοματικού διαλύματος, η υπερβολική κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και το γεγονός ότι βουρτσίζεις πολύ έντονα τα δόντια σου.

Και οι τρεις αυτές συνήθειες επηρεάζουν πραγματικά το σμάλτο των δοντιών, σύμφωνα με τον Harold Katz, DDS, ιδρυτή της κλινικής Breathing California. Ο ίδιος αναφέρει ότι: «Αυτό που είναι απογοητευτικό, είναι ότι πολλά στοματικά διαλύματα του εμπορίου είναι πολύ όξινα και, όταν χρησιμοποιούνται με μεγάλη συχνότητα μπορεί να καταστρέψουν τον σμάλτο των δοντιών».

Το ίδιο ισχύει και για τα όξινα φρούτα και ροφήματα όπως τα πορτοκάλια, λεμόνια, ντομάτες, ανανά, ξίδι, ανθρακούχα αναψυκτικά, αλλά και μερικές σάλτσες σαλάτας με βάση το ξύδι. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να βγάλεις όλα αυτά τα φρούτα και αναψυκτικά από τη ζωή σου, αλλά σου συνιστάμε να πίνεις λίγο νερό μετά τη κατανάλωση τους», συμβουλεύει ο Katz.

Τέλος, το έντονο βούρτσισμα των δοντιών μπορεί επίσης να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σου και αυτομάτως να τα κάνει πιο κίτρινα. Μπορεί να νιώθεις ότι όταν τα βουρτσίζεις περισσότερο, τα δόντια σου είναι πιο καθαρά, αλλά  αυτό δεν επηρεάζει καθόλου την υγιεινή τους.