Το golden milk ή γάλα με κουρκουμά είναι από καιρό μια δημοφιλής επιλογή για πολλούς από εμάς, είτε ζεστό είτε κρύο

Με το έντονο χρώμα του και την κρεμώδη υφή του φημίζεται για τις αγιουρβεδικές φαρμακευτικές του ιδιότητες την ίδια ώρα που ο κουρκουμάς έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στα πολυάριθμα οφέλη, που οφείλονται στο συστατικό κουρκουμίνη.

Είναι αντιφλεγμονώδες

Η ισχυρή τριάδα μπαχαρικών με γνωστές αντιοξειδωτικές ιδιότητες—τζίντζερ, κανέλα και κουρκουμάς—είναι μεταξύ των βασικών συστατικών του ροφήματος.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο Foods έδειξε ότι η κουρκουμίνη, το ενεργό συστατικό του κουρκουμά, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρόληψη και τη διαχείριση ενός ευρέος φάσματος οξειδωτικών και φλεγμονωδών καταστάσεων. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η μελέτη του 1999 που διαπίστωσε ότι η αντιφλεγμονώδης δράση της κουρκουμίνης ανταγωνίζεται εκείνη των φαρμακευτικών σκευασμάτων που συνιστώνται για τον ίδιο σκοπό.

Αν και το τζίντζερ και η κανέλα δεν εντυπωσιάζουν τόσο την επιστημονική και ιατρική κοινότητα, επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι έχουν επίσης ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και θεραπευτικά αποτελέσματα.

Βελτιώνει τη διάθεση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Phytotherapy Research φαίνεται ότι ο κουρκουμάς βοηθά στην κατάθλιψη. Δεν μπορεί να πεις κανείς ότι πρόκειται για μια μαγική θεραπεία ωστόσο η χαλαρωτική αίσθηση του ζεστού γάλακτος και τα κατευναστικά αρώματα των μπαχαρικών μπορεί να φέρουν μερικές στιγμές ηρεμίας και ευεξίας στη μέρα μας.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychiatry διαπίστωσε ότι η κουρκουμίνη δρα στα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο βελτιώνοντας τον ύπνο και μειώνοντας το άγχος.

Μπορεί να βοηθήσει στην πέψη

Είναι η σειρά του τζίντζερ να λάμψει. Το τζίντζερ έχει από καιρό συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα πεπτικών προβλημάτων. Μπορεί να βοηθήσει στη ναυτία και βάσει μελέτης του 2011 που δημοσιεύτηκε στο World Journal of Gastroenterology διαπιστώθηκε ότι το τζίντζερ ανακουφίζει από άλλα συμπτώματα δυσπεψίας επιταχύνοντας την γαστρική κένωση.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Το golden milk έχει επίσης χρησιμοποιηθεί στην ιατρική της Αγιουρβέδα ως θεραπεία κατά του κρυολογήματος. Πράγματι, μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη έχει αντιικές, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο συστατικό σε ένα κρυολόγημα.

Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου

Οι υπάρχουσες μελέτες δείχνουν τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχουν ο κουρκουμάς, το τζίντζερ και η κανέλα στα επίπεδα γλυκόζης όταν καταναλώνονται καθημερινά.

Μπορεί να προστατεύσει από καρδιακές παθήσεις

Η προαναφερθείσα τριάδα μπαχαρικών (τζίντζερ, κανέλα και κουρκουμάς) έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Annals of Family Medicine κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η κατανάλωση κανέλας σχετίζεται με στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα γλυκόζης, ολικής χοληστερόλης, LDL και τριγλυκεριδίων και αύξηση των επιπέδων HDL».

Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των οστών

Ενώ τα πιο εντυπωσιακά οφέλη αποδίδονται κυρίως στο μείγμα μπαχαρικών που περιέχει, αξίζει να σημειωθεί και η αξία του γάλακτος. Πράγματι, το γάλα παρέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D – δύο βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι ευρέως γνωστό ότι υποστηρίζουν την υγεία των οστών και μειώνουν τον κίνδυνο ασθενειών, όπως η οστεοπόρωση.

Πώς να το φτιάξεις:

2 φλιτζάνια γάλα

1 ½ κουταλάκι του γλυκού κουρκουμάς

¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα

¼ κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ (ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις τριμμένο φρέσκο ​​τζίντζερ)

πρέζα μαύρο πιπέρι

πρέζα κάρδαμο

¼ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά για 2 με 3 λεπτά. Αποσύρουμε και σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.