Αν είσαι από τους ανθρώπους που τρομάζουν στο άκουσμα του μινιμαλισμού επειδή σκέφτονται ανθρώπους σε άδεια σπίτια ή ανθρώπους που απαρνήθηκαν τα πάντα κι έζησαν μόνοι, ξανασκέψου το. Όπως σε όλα πράγματα, έτσι κι εδώ αυτό είναι μόνο το ένα άκρο. Ο μινιμαλισμός δε θα σε κάνει να ζήσεις σαν μοναχός για το υπόλοιπο της ζωής σου αν δε το θες. Μπορεί, όμως, να σε κάνει να συνειδητοποιήσεις αρκετά πράγματα για σένα και τους γύρω σου. Και δε χρειάζεται απαραίτητα να ξεφορτωθείς όλα σου τα υπάρχοντα. Ξεκίνα με ένα ξεσκαρτάρισμα σε εκείνο το αποθηκάκι που μαζεύεις πράγματα από το δημοτικό. Τα οφέλη θα είναι πολλά και κάποια ίσως να μη τα είχες σκεφτεί προηγουμένως.

Έχεις περισσότερο χρόνο

Ο χρόνος που ξοδεύεις για να σκέφτεσαι όλα όσα θες μία μέρα να αποκτήσεις, είναι πολύτιμος. Όπως επίσης και ο χρόνος που περνάς με τη σκέψη του πώς θα καταφέρεις να πληρώσεις για όλα όσα ήδη έχεις. Από την άλλη σκέψου και το καθάρισμα. Πόση ώρα θα σου πάρει το ξεσκόνισμα σε ένα σπίτι γεμάτο μικροαντικείμενα; Ασ’το καλύτερα. Αν αφαιρέσεις τα περιττά, κερδίζεις περισσότερο χρόνο σε κάθε πτυχή της ζωής σου.

Εξοικονομείς χρήματα

Ένα από τα πιο προφανή πλεονεκτήματα του μινιμαλισμού, είναι οι οικονομία που μπορείς να κάνεις. Δε χρειάζεται να αγοράσεις μία μπλούζα σε 3 χρώματα για να ταιριάζουν με όλα. Επίλεξε ένα χρώμα που ταιριάζει με όσα έχεις ήδη στην ντουλάπα σου. Πούλησε το αυτοκίνητό σου και θα σταματήσεις να ξοδεύεις κάθε πρωί σε βενζίνη. Και κυριώς μην αγοράζεις διαρκώς πράγματα τα οποία βάζεις σε δόσεις και ίσως τελικά να μη χρειάζεσαι. Όλα αυτά μπορούν να σου σώσουν αρκετά χρήματα, έτσι δεν είναι;

Έχεις λιγότερο άγχος

Από που νομίζεις προέκυψε το στρες; Από την μανία του ανθρώπου να αποκτά ολοένα και περισσότερα πράγματα στην κατοχή του. Αν τελικά τα αποκτήσει τότε κερδίζει στη σύγκριση με τους άλλους. Αν όχι, τότε ξεκινά η κατηφόρα. Κι αυτό μπορεί να γίνεται καθημερινά, μιας και η εμπορευματοποιημένη καθημερινότητα μάς το επιβάλλει. Φαντάσου απλά να ξυπνήσεις μία μέρα και να μη σκέφτεσαι για ώρες όλα όσα δεν έχεις και θες διακαώς να αποκτήσεις. Το στρες που σου προκαλούν αυτές οι σκέψεις μπορεί να μη το αντιλαμβάνεσαι εξ αρχής, όταν όμως φύγει, θα ανακουφιστείς.

Αλλάζει ο ορισμός που έχεις δώσεις στην επιτυχία

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα το αφήσαμε για το τέλος. Αν τελικά καταφέρεις να αποχωριστείς όλα τα περιττά αντικείμενα από τη ζωή σου και συνειδητοποιήσεις ότι τελικά δε χρειάζεσαι πολλά, τότε θα αλλάξει και ο τρόπος που βλέπεις τη ζωή. Ο μινιμαλισμός σε βοηθά να καταλάβεις ότι τελικά ο δείκτης της επιτυχίας σου δεν κρίνεται από το μισθό σου και από τις αγορές σου. Αυτή η άνιση σύγκριση του εαυτού σου με τους άλλους μπορεί επιτέλους να σταματήσεις κι εσύ να θεωρήσεις επιτυχία κάθε μικρό βήμα που σε οδηγεί στην επίτευξη των στόχων σου. Αρκεί αυτοί να μην στρέφονται γύρω από νέες αγορές.