Μήπως προτιμάς να περνάς χρόνο μόνη σου παρά με παρέα; Ο προσωπικός σου χώρος και χρόνος είναι πράγματα σημαντικά και μη διαπραγματεύσιμα για εσένα; Οργανώνεις το πρόγραμμά σου θέτοντας σε προτεραιότητα το να έχεις χρόνο για να μείνεις μόνη; Τότε μάλλον είσαι μοναχικός τύπος ανθρώπου και όσο και αν αυτό ακούγεται αρνητικό, στην πραγματικότητα σε βοηθάει να αναπτύξεις περισσότερο κάποια χαρακτηριστικά, όπως τα παρακάτω.

Αποκτάς υψηλό επίπεδο αυτογνωσίας

Ο χρόνος που περνάς μόνη σου σου επιτρέπει να παρατηρείς τον εαυτό σου στις διαφορετικές καθημερινές καταστάσεις. Έτσι μπορείς συνειδητά να διακρίνεις πως και γιατί συμπεριφέρθηκες με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκες και ενδεχομένως να αντιληφθείς κάτι στη συμπεριφορά σου το οποίο θέλεις να αλλάξεις. Έτσι αντιλαμβάνεσαι τα δυνατά και αδύναμα σημεία του χαρακτήρα σου, διαδικασία που σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αυτογνωσία και την εξέλιξη του εαυτού σου.

Βάζεις τις σχέσεις σου ψηλά

Δεν κάνεις ανούσιες σχέσεις ούτε σπαταλάς την ενέργειά σου σε small talk και ανθρώπους που δεν είναι σημαντικοί για εσένα. Θέτεις πάντοτε ξεκάθαρα όρια στις σχέσεις σου και σου αρέσει η ουσιαστική επικοινωνία ανάμεσα σε εσένα και τους άλλους. Ωστόσο, αυτή τη βρίσκεις δύσκολα αλλά όταν τη βρεις φροντίζεις αυτούς τους ανθρώπους να τους κρατάς κοντά σου.

Αποδέχεσαι το ποια είσαι

Οι άνθρωποι που αγαπούν να μένουν μόνοι δεν χρειάζονται την αποδοχή των άλλων για να είναι καλά με τον εαυτό τους. Αν ανήκεις σε αυτούς τότε το πιθανότερο είναι πως αξιολογείς το ποια είσαι και τι αξίζεις βάση των προσωπικών σου κριτηρίων και όχι βάση αυτών που η κοινωνία έχει θέσει. Ακόμα, θεωρείς πως η εσωτερική ομορφιά είναι πιο σημαντική από την εξωτερική εμφάνιση, ειδικά σε μία εποχή που η ομορφιά μετριέται στον αριθμό των likes που παίρνει μία φωτογραφία στο Instagram.

Αναγνωρίζεις την αξία που έχει ο χρόνος σου

Από τη στιγμή που μπαίνεις σε διαδικασίες ενδοσκόπησης και αυτό-αξιολόγησης, σίγουρα ξέρεις και τη σημασία του χρόνου. Σαν αποτέλεσμα, έχεις καλή διαχείριση του χρόνου σου και δεν τον σπαταλάς κρατώντας κακίες ή δίνοντας ενέργεια σε ανούσιες συζητήσεις.

featured photo: www.unsplash.com/ @averieclaire