Με ένα πρόσφατο άρθρο της στο Harper’s Bazaar, η Elise Allen, μέλος του βρετανικού παραρτήματος της οργάνωσης PETA (People for the Ethical Treatment of Animals: Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων) θέλησε να διευκρινίσει ότι ο βιγκανισμός δεν είναι απλώς μία διατροφική επιλογή, και σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούμε να ακολουθήσουμε μόνο για το μήνα Ιανουάριο.

Αφορμή για τη δήλωσή της αυτή, αποτέλεσε η μη κερδοσκοπική καμπάνια «Veganuary» που τρέχει διεθνώς κάθε Ιανουάριο από το 2014 μέχρι και σήμερα, και μας καλεί να δοκιμάσουμε να γίνουμε vegan για 31 ημέρες.

Το Veganuary επικεντρώνεται στην αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών και στάσεων, ενώ παρέχει όλες τις πληροφορίες και την πρακτική υποστήριξη που απαιτούνται για να γίνει η μετάβαση στον βιγκανισμό όσο το δυνατόν πιο εύκολη και ευχάριστη κατά τη διάρκεια του μήνα. Με βάση τη Vegan Society, από την έναρξη της καμπάνιας, έχουν συμμετάσχει σε αυτή συνολικά 1,5 εκατομμύρια άτομα. Μάλιστα, η αύξηση που σημειώνεται κάθε χρόνο στις συμμετοχές είναι θεαματική, αφού τον Ιανουάριο του 2021 μόνο, έλαβαν επίσημα μέρος στο Veganuary 580.000 άτομα από 209 χώρες.

Είναι αλήθεια ότι όλο και περισσότερα άτομα στρέφονται στη φυτική διατροφή κάθε χρόνο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

Ένας βασικός λόγος είναι η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, αφού, με βάση την American Dietetic Association «η χορτοφαγική διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμική καρδιοπάθεια. Οι χορτοφάγοι φαίνεται επίσης να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και χαμηλότερα ποσοστά υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2 από τους μη χορτοφάγους. Επιπλέον, οι χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και χαμηλότερα συνολικά ποσοστά καρκίνου.»

Ένας ακόμη λόγος που χιλιάδες άνθρωποι στρέφονται στη φυτική διατροφή σχετίζεται με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, η κτηνοτροφία επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας αμέτρητους φυσικούς πόρους και παράγοντας τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ενός εξαιρετικά ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου. Σε σχετική έκθεση του ΟΗΕ το 2019, αναφέρεται ότι: «η στροφή προς μία φυτική διατροφή είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου».

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η υιοθέτηση ενός vegan τρόπου ζωής δεν αφορά μόνο στην κατανάλωση τροφίμων φυτικής προέλευσης. Για την ακρίβεια, και με βάση τον ορισμό που μας δίνει η Vegan Society, ο φορέας που δημιούργησε τον όρο «vegan», ο βιγκανισμός είναι ένας τρόπος ζωής που στοχεύει στον αποκλεισμό, στο μέτρο του δυνατού και εφικτού, κάθε μορφής εκμετάλλευσης αλλά και βίας απέναντι στα ζώα, για την παραγωγή τροφίμων, ειδών ένδυσης αλλά και για κάθε άλλο σκοπό.

Με βάση τον ορισμό αυτό, καταλαβαίνουμε ότι, αν θέλουμε να γίνουμε vegan, δεν αρκεί να βγάλουμε τα ζώα και τα ζωικά παράγωγα από το πιάτο μας.

Η χρήση και εκμετάλλευση των ζώων βρίσκεται σε κάθε σχεδόν τομέα της καθημερινότητάς μας, όπως είναι η παραγωγή ρούχων και αξεσουάρ (από δέρμα, γούνα, μαλλί, μετάξι, οστά, πούπουλα, φτερά ή μαργαριτάρια), η παραγωγή καλλυντικών, καθαριστικών και επεξεργασμένων τροφίμων (που εμπεριέχει συχνά, πέρα από ζωικά συστατικά και τη διεξαγωγή πειραμάτων σε ζώα), καθώς και η χρήση ζώων για διασκέδαση (τσίρκο, ζωολογικοί κήποι, δελφινάρια, ενυδρεία, ιππόδρομος, ιππασία κ.ά.).

Ο βιγκανισμός, λοιπόν, δεν είναι μόνο μία διατροφική επιλογή, και σίγουρα δεν είναι μόνο μία νέα συνήθεια για τον Ιανουάριο. Παρόλα αυτά, το Veganuary είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να δοκιμάσει κανείς να τραφεί με αποκλειστικά φυτικά τρόφιμα για 31 ημέρες, αλλά και να ενημερωθεί συνολικά για τις επιπτώσεις που έχει η κτηνοτροφία στα ζώα, το περιβάλλον και την ανθρώπινη κοινωνία.

Ακόμα, αν το σκέφτεσαι να γίνεις vegan το 2022 και δεν ξέρεις από πού να ξεκινήσεις, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι. Στη χώρα μας υπάρχει και το Vegan22Greece, που έχει στόχο να σου παρέχει συνεχή υποστήριξη επί 22 ημέρες μέσα από ενημέρωση και δικτύωση αλλά και εξατομικευμένη καθοδήγηση, ώστε να γίνεις vegan μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα. Εδώ μπορείς να μάθεις περισσότερα.