Οι ασκήσεις αναπνοής φαίνεται να είναι μία πολύ βοηθητική πρακτική για όσους ταλαιπωρούνται από αλλεργίες. Μπορεί να ακούγεται περίεργο όμως είναι πολύ λογικό αν σκεφτούμε πως η πηγή των αλλεργιών σχετίζεται άμεσα με το αναπνευστικό σύστημα. Πολλά προβλήματα υγείας προκαλούνται επειδή δεν αναπνέουμε σωστά. Αυτό κυρίως συμβαίνει διότι το οξυγόνο που προσλαμβάνουμε είναι πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της καλής μας υγείας. Αν λοιπόν μειωθεί η ποσότητά του ο οργανισμός αρχίζει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.

Πολλοί από εμάς εμφανίζουν αλλεργίες και χρησιμοποιούν  αντισταμινικά ώστε να αντιμετωπίσουν τα δακρυσμένα μάτια, τη ρινική συμφόρηση και όλα τα υπόλοιπα συμπτώματα. Ωστόσο ένας χώρος χαλάρωσης με αναμμένα κεριά και μερικές τεχνικές αναπνοής μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Μπορεί να ακούγεται μη ρεαλιστικό αφού κάποιος θα σκεφτεί “πως γίνεται να αναπνεύσεις αν το ρινικό σου σύστημα δυσλειτουργεί;”. Παρότι είναι λογική σκέψη, η αλήθεια είναι πως οι σωστές αναπνοές κάνουν τεράστια διαφορά.

Η αιτία των αλλεργιών

Υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι θεωρούν πως οι αλλεργίες προκαλούνται από λανθασμένο τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναπνέουν. Για παράδειγμα μπορεί να αναπνέουν από το στόμα, που μπορεί να είναι αποτελεσματικό αλλά το σώμα μας είναι φτιαγμένο για να αναπνέουμε απ’ τη μύτη.

Έρευνες έχουν δείξει πως όλοι όσοι έχουν αλλεργίες έχουνε ένα κοινό: το σύνδρομο του υπεραερισμού. Με πιο απλά λόγια αυτό σημαίνει πως αναπνέουν περισσότερο απ’ όσο θα έπρεπε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό. Κατ’ επέκταση προκαλούνται σοβαρά προβλήματα στον μεταβολισμό και εξασθενεί το αμυντικό σύστημα δημιουργώντας έτσι δυσλειτουργικές αντιδράσεις στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Ωστόσο αν ο υπεραερισμός διορθωθεί ο οργανισμός μπορεί να επανέλθει στην υγιή του κατάσταση και ο μεταβολισμός μαζί με το αμυντικό σύστημα να δυναμώσουν. Έτσι οι αλλεργίες θα εξαλειφθούν.

Σωστές τεχνικές αναπνοής

Σύμφωνα με την Ashley Neese, συγγραφέα του βιβλίου How to breathe, και όσα είπε στο Mindbodygreen.com, πρέπει να αποφεύγονται αναπνοές που ενεργοποιούν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια της αλλεργίας καλό είναι να μένουμε μακριά από γρήγορες ανάσες και έντονες πρακτικές. Αντίστοιχα πρέπει να αποφεύγονται και πρακτικές που προκαλούν τέτοιες αναπνοές όπως είναι η έντονη γυμναστική.

Οι αργές βαθιές αναπνοές μπορεί να ακούγονται ουτοπία υπό αλλεργικές συνθήκες, ωστόσο η ίδια υποστηρίζει πως με τον καιρό θα γίνει μία εύκολη ρουτίνα. Η ηρεμία που προκαλεί αυτή η πρακτική βοηθάει το νευρικό σύστημα να παραμείνει σε μία ρυθμιζόμενη κατάσταση. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως η αναπνοή πρέπει να γίνεται από το ένα ρουθούνι και η εκπνοή από το άλλο. Η διαδικασία αυτή βοηθάει την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού συστήματος και κατ’ επέκταση την καταπολέμηση της αλλεργίας.

Featured photo: Vision Direct