Το καθημερινό πλύσιμο του προσώπου σου είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διατηρείς την επιδερμίδα σου καθαρή, λαμπερή και υγιή. Πολλές φορές, ωστόσο, ο τρόπος που επιλέγουμε να το κάνουμε δεν είναι ο ιδανικός για τον τύπο της επιδερμίδας μας.

Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες επιδερμίδας: η κανονική, η λιπαρή, η ξηρή και η μεικτή, δηλαδή ένας συνδυασμός των προηγούμενων. Αν ανήκεις στις λίγες και τυχερές που έχουν έναν κανονικό τύπο επιδερμίδας, τότε πραγματικά σε ζηλεύουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαθέτουν έναν από τους υπόλοιπους τρεις και αν εσύ δεν το έχεις ανακαλύψει ακόμη σου συνιστώ να συμβουλευτείς τον δερματολόγο σου.

Εμείς σου παρουσιάζουμε τον σωστό τρόπο που πρέπει να πλένεις το πρόσωπο σου ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας σου:

Κανονική επιδερμίδα

Αν διαθέτεις μία κανονική επιδερμίδα, αυτό συνεπάγεται ότι δεν έχεις ταλαιπωρηθεί ποτέ από σημεία ξηρότητας ή και από υπερβολική λιπαρότητα. Αυτό που σε ενδιαφέρει, λοιπόν, είναι να διατηρείς καθαρό αλλά και ενυδατωμένο το πρόσωπό σου. H πιο σωστή ρουτίνα καθαρισμού για εσένα είναι αναγκαίο να αποτελείται από ένα ήπιο σαπούνι καθαρισμού, μία ελαφριά ενυδατική κρέμα, ένα gel απολέπισης που θα το χρησιμοποιείς μερικές φορές την εβδομάδα και φυσικά μία αντηλιακή κρέμα.

5 βήματα για τέλειο skincare πριν τον ύπνο

Ξηρή επιδερμίδα

Για εσένα που διαθέτεις μία ξηρή επιδερμίδα, την οποία συχνά αισθάνεσαι να σε “τραβάει” ή ταλαιπωρημένη, ο καθαρισμός του προσώπου σου πρέπει να γίνεται προσεχτικά και οργανωμένα. Χρειάζεται να χρησιμοποιείς ένα ήπιο σαπούνι καθαρισμού το οποίο δε θα απομακρύνει τη λιγοστή υγρασία που υπάρχει στο πρόσωπό σου. Συμπερίλαβε ,οπωσδήποτε, στη ρουτίνα σου κάποιο ενυδατικό serum, μία πιο ισχυρή ενυδατική κρέμα πλούσια σε έλαια ή από βούτυρο shea και φυσικά, μία αντηλιακή κρέμα.

Λιπαρή επιδερμίδα

Σε περίπτωση που έχεις μία λιπαρή επιδερμίδα, ξέρεις πολύ καλά πως ορισμένες φορές νιώθεις το πρόσωπο σου να κολλάει αλλά και τη ζώνη «Τ» αυτού, δηλαδή το μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι να «γυαλίζουν», εκκρίνοντας υπερβολική λιπαρότητα. Στη δική σου ρουτίνα καθαρισμού, πρέπει να συμπεριλαμβάνεται ένα ήπιο gel, μία ελαφριά ενυδατική κρέμα, μία κρέμα απολέπισης για χρήση 1 με 2 φορές την εβδομάδα και φυσικά η αντηλιακή σου. Πολλοί θεωρούν λανθασμένα, βέβαια, πως το λιπαρό δέρμα δε χρειάζεται ενυδάτωση. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Γιατί είναι καλύτερο να καθαρίζεις το πρόσωπό σου με λάδι αντί νερό

Μεικτή επιδερμίδα

Η μεικτή επιδερμίδα συνδυάζει μερικά χαρακτηριστικά των τριών, υπόλοιπων τύπων δέρματος. Συνήθως, η λιπαρότητα εντοπίζεται στη ζώνη «Τ» του προσώπου ενώ διακρίνονται και κάποια ιδιαιτέρως ξηρά σημεία. Μην ξεχνάς, λοιπόν, να συμπεριλαμβάνεις στη ρουτίνα καθαρισμού σου, ένα σαπούνι το οποίο θα διατηρεί την ισορροπία στο πρόσωπο σου, ένα ενυδατικό serum για τις ξηρές περιοχές, ένα πιο ματ serum για τη ζώνη «Τ», μία ελαφριά ενυδατική κρέμα για όλο το πρόσωπο και ένα ελαφρύ αντηλιακό.

Είναι πολύ πιθανό να έχεις πολύ ευαίσθητο δέρμα. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει συγκεκριμένη ρουτίνα που πρέπει να ακολουθήσεις καθώς μπορεί να εμφανίσεις εξανθήματα, κηλίδες ή κοκκινίλες. Σε αυτή την περίπτωση είναι αναγκαίο να συμβουλευτείς έναν δερματολόγο.

Τα 7 λάθη που κάνεις με τις μάσκες προσώπου

featured image: popsugar.com.au