Υπάρχει ο σωστός τελικά τρόπος να κάνεις τα πράγματα; Μήπως είναι καιρός να υιοθετήσεις τον δικό σου τρόπο να αποφασίζεις και να κάνεις  ζωή σου καλύτερη;

Με αφορμή την τελευταία χρονιά, δύο lockdowns, πολύ στρες και DIY εναλλακτικές για να εκμεταλλευτείς το χρόνο σου, αναγκάζεσαι να συνειδητοποιήσεις πολλά. Ο χρόνος περνά γρήγορα. Η ζωή έχει ευκαιρίες που αν δεν τις εκμεταλλευτείς σύντομα, μπορεί να αύριο να είναι αργά. Και μερικές φορές το αύριο δεν έρχεται όπως το περιμένεις. Η φράση υγεία πάνω απ’ όλα, δεν είναι κλισέ. Η αγκαλιά και το φιλί δεν είναι τόσο δεδομένο πια. Η μάσκα που ίσως φορούσες για να καλύψεις τις bad days, τελικά εφαρμόστηκε για όλες τις ημέρες.

Και τώρα;

Όλη αυτή η νέα καθημερινότητα και εκδοχή της ζωής σου, μπορεί μόνο να σου διδάξει πράγματα. Ο κόσμος πάντα θα καταρρέει, το θέμα είναι να βρεις τη δύναμη να επιβιώσεις και να ξεχωρίσεις μέσα σε αυτόν. Πώς λοιπόν μπορείς να κάνεις τα πράγματα γύρω σου μοναδικά με τον δικό σου τρόπο;

Βοήθησε κάποιον που έχει ανάγκη – ακόμη και εσένα

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάς να βοηθάς κάποιον που έχει ανάγκη. Είναι σημαντικό όμως να μην ξεχνάς και εσένα. Μπορεί κι εσύ να έχεις την ανάγκη να μιλήσεις, να περπατήσεις, να κλάψεις, να φωνάξεις. Από την άλλη, να είσαι δίπλα σε αυτούς που σε χρειάζονται, είτε στο λένε είτε όχι.

Δείξε συχνότερα τα συναισθήματα σου

Σταμάτα να ενοχοποιείς τα συναισθήματα σου και κάνε embrace σε αυτά. Αποδέξου τα και δείξε τη χαρά σου, τη λύπη σου, το θυμό σου, την απόγνωση σου. Όταν εξωτερικεύεις όσα νιώθεις, φεύγει ένα βάρος από μέσα σου. Εκτός από αυτό όμως,, μαθαίνεις να επεξεργάζεσαι τα όσα βιώνεις και να έρχεσαι αντιμέτωπη με όσα αισθάνεσαι. Το τελικό στάδιο, είναι να προχωρήσεις και να μάθεις μέσα από αυτά.

Να είσαι πιο ειλικρινής από εδώ και πέρα

Είναι καιρός να μην κρύβεσαι πίσω από μία ταμπέλα. Την ταμπέλα του καλού παιδιού, του ευγενικού, εκείνου που ανέχεται, εκείνου που δεν θέλει να πληγώσει κανέναν, του people-pleaser. Ο τρόπος να ξεπεράσεις αυτή τη “ρετσινιά” είναι να αντιδράσεις διαφορετικά. Μπορείς να πεις τη γνώμη σου ακόμη κι αν δεν συμφωνείς πάντα και με όλους. Ξεκίνα να εκφράζεσαι, να λες αυτό που πιστεύεις και κυρίως, να υπερασπίζεσαι το δικαίωμα σου να το κάνεις.

Να φροντίζεις για την υγεία σου-όχι μόνο τη σωματική

Όσο κι αν τα online workouts είναι το φόρτε σου ή έγιναν μετά το πρώτο lockdown, σημασία έχει και η άσκηση της ψυχής σου. Μην αμελείς να φροντίζεις το μέσα σου. Πάρε καλές αναπνοές και βγες για ένα τρέξιμο αλλά συζήτησε και περισσότερο για ό,τι σε απασχολεί. Δοκίμασε νέα πράγματα. Δώσε ευκαιρίες. Πες στον εαυτό σου πως αξίζει την ευτυχία.

Να πιστεύεις πως στο τέλος της ημέρας, κάτι καλό θα συμβεί

Όσο μακρύ κι αν φαίνεται το οποιοδήποτε τούνελ, πάντα στο τέλος, υπάρχει το φως. Μπορεί να μην πιστεύεις ότι υπάρχει, εφόσον δεν το βλέπεις. Όσο όμως διασχίζεις τη διαδρομή με τις προσπάθειες σου, τόσο πιο κοντά θα πλησιάζεις σε αυτό. Το μυστικό είναι να μη σταματάς. Μην μένει στάσιμος, όσο απαισιόδοξο και κυνικό κι αν είναι το υποσυνείδητο σου. Μόνο όταν προχωράς, συνειδητοποιείς πόσο μακριά σου αφήνεις το παρελθόν.

feautered photo: @dashapats