Ο μεθυσμένος σου εαυτός είναι και ο πραγματικός σου εαυτός

Ο μεθυσμένος σου εαυτός είναι και ο πραγματικός σου εαυτός

Σύμφωνα με την επιστήμη

Το αλκοόλ δεν μας βγάζει πάντα τον καλύτερό μας εαυτό, αλλά τι μπορεί να αποκαλύπτει για το ποιοι είμαστε πραγματικά; Λέμε ότι οι συναισθηματικές μας αγκαλιές ή το επιθετικό φλερτ είναι αποτέλεσμα των τεσσάρων gin & tonics που ήπιαμε και όχι η κρυμμένη μας προσωπικότητα που έρχεται στο φως. Ωστόσο, σύμφωνα με την επιστήμη, ο μεθυσμένος μας εαυτός είναι πιο κοντά στον πραγματικό μας εαυτό από όσο θα θέλαμε να παραδεχτούμε.

Το ποτό δεν σε αλλάζει

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Clinical Psychological Science, το αλκοόλ δεν έχει πραγματικά τη δύναμη να αλλάξει την προσωπικότητά σου. Συγκεκριμένα, είσαι σχεδόν ο ίδιος με εκείνον που ήσουν νηφάλιος. Όσο δύσκολο και αν είναι να το πιστέψεις.

Τα πορίσματα της μελέτης βασίστηκαν στην παρατήρηση

Οι ερευνητές στα University of Missouri και Purdue University μελέτησαν τις προσωπικότητες 156 ανθρώπων. Για όσο έπιναν, αλλά και για όσο ήταν νηφάλιοι. Στόχος ήταν να καταλήξουν στο αν οι "μεθυσμένες προσωπικότητες" υπάρχουν πραγματικά. Έδωσαν στους μισούς συμμετέχοντες αλκοόλ και στη συνέχεια έφεραν μέσα φίλους τους για να παίξουν παιχνίδια μαζί. Μετά, ο drinker και οι οι φίλοι του συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για αλλαγές προσωπικότητας. Οι συμμετέχοντες που ήπιαν πίστευαν ότι φέρονταν εντελώς διαφορετικά από το κανονικό. Ωστόσο, οι νηφάλιοι φίλοι τους δεν συμφώνησαν καθόλου.

Υπάρχει μόνο μια μεγάλη αλλαγή στην προσωπικότητα σου όταν είσαι μεθυσμένος

Το αλκοόλ έχει τη δύναμη να μας αλλάζει με έναν συγκεκριμένο τρόπο: μας κάνει πιο εξωστρεφείς. Όπως είπε και ο κοινωνικός ψυχολόγος του University of Missouri: "Μείναμε έκπληκτοι όταν βρήκαμε τόση ασυμφωνία μεταξύ των ανθρώπων που έπιναν. Δηλαδή, στην ιδέα που είχαν για την προσωπικότητά τους όταν πίνουν αλλά και το πώς οι παρατηρητές την εκλαμβάνουν. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι βίωσαν αλλαγές σε όλους τους παράγοντες του Μοντέλου των Πέντε Παραγόντων Προσωπικότητας. Αλλά η εξωστρέφεια ήταν ο μόνος παράγοντας στον οποίο είδαν διαφορές όλοι συμμετέχοντες".

Γιατί νιώθεις ότι το να πίνεις σε κάνει διαφορετικό από αυτό που πραγματικά είσαι;

Εύκολο: είναι placebo. Έχουμε οδηγηθεί στο να πιστεύουμε ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει πολύ την προσωπικότητά μας. Μάλλον γι'αυτό είμαστε τόσο σίγουροι ότι μας αλλάζει. Πρέπει να καταλάβεις ότι είσαι ακόμα εσύ, ακόμα και μετά από αρκετά σφηνάκια τεκίλας. Απλά νομίζεις ότι δεν είσαι εσύ. Να θυμάσαι απλά ότι γίνεσαι λίγο πιο... αδέξιος από ό,τι συνήθως.


featured image: Elite Daily
0 replies

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.