Είναι ΟΚ να στραφείς σε ένα δύο ποτά για να χαλαρώσεις όταν είσαι έξω με φίλους, ή μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά. Μπορεί να αισθάνεσαι χαλαρή εκείνη τη στιγμή. Σε μερικούς ανθρώπους όμως η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άγχος την επόμενη μέρα.

«Οι άνθρωποι αισθάνονται άγχος μετά το ποτό, επειδή το οινόπνευμα επηρεάζει άμεσα τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου προκαλώντας αρχικά ηρεμία και ευφορία». Αυτό υποστηρίζει ο Mark Jaffe, ψυχίατρος στο The Beach House Treatment Centre μιλώντας στο Byrdie. «Αφού καταναλώσεις αλκοόλ, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες, βιώνεις το αντίθετο συναίσθημα. Αισθάνεσαι ανήσυχη, αδιάθετη, κουρασμένη και θλιμμένη».

Κύριος λόγος που προκαλεί το άγχος είναι η στέρηση. Οι χαλαρωτικές και ευχάριστες επιδράσεις του αλκοόλ συνήθως διαρκούν μόνο λίγες ώρες. Και συχνά ακολουθούνται από τα τυπικά συμπτώματα hangover και της στέρησης, όπως πονοκέφαλος, άγχος και αυξημένος καρδιακός ρυθμός.

«Μερικοί άνθρωποι που είναι πολύ ευαίσθητοι στο να έχουν κρίσεις πανικού και κρίσεις άγχους θα αυτοθεραπευτούν με αλκοόλ», σύμφωνα με τον George Koob. «Αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καλή ιδέα. Αυτό γιατί όταν η επίδραση του αλκοόλ περάσει, τότε τα αισθήματα άγχους που έχουν αρχικά, επιστρέφουν σε χειρότερη μορφή».

Υπάρχουν πολλές έρευνες πίσω από τους τρόπους με τους οποίους αναπτύσσεται το άγχος μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Για παράδειγμα, το αλκοόλ καταστέλλει το γλουταμινικό οξύ, το οποίο είναι ένας διεγερτικός νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλο. Μέχρι να τελειώσει η επίδραση του αλκοόλ, το σώμα συχνά έχει προσαρμοστεί στην καταστολή του γλουταμινικού οξέος. Έτσι, παράγοντας περισσότερο γλουταμινικό οξύ, προκαλείται άγχος, λόγω της περίσσειας στην ποσότητά του.

Επιπλέον, υπάρχει μια χημική ουσία στον εγκέφαλό σου που ονομάζεται κορτικοεκλυτίνη, η οποία δρα ως νευροδιαβιβαστής του στρες. Όταν πίνεις αλκοόλ, το σώμα σου καταστέλλει την κορτικοεκλυτίνη. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της στέρησης, η ποσότητα της κορτικοεκλυτίνης αυξάνεται. Αυτό συχνά οδηγεί σε αυξημένη ανταπόκριση στρες και άγχους.

Είναι συνηθισμένο το να αισθάνεσαι άγχος μετά το ποτό;

Δεν βιώνουν όλοι το τρομακτικό αίσθημα του άγχους μετά από λίγα ποτά. Το αν θα αισθανθείς άγχος μετά από την κατανάλωση αλκοόλ, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: Πόσα ποτά ήπιες, πόσο φαγητό και νερό κατανάλωσες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας και αν έχεις κάποια διαταραχή άγχους.

«Όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα ενός ατόμου, τόσο πιο πιθανό είναι ότι θα αντιμετωπίσει κάποια συμπτώματα στέρησης και, συνεπώς, θα αισθανθεί άγχος», λέει ο David Yusko, ψυχολόγος και συνιδρυτής του Κέντρου για το Άγχος και τη Θεραπεία Συμπεριφοράς. «Το hangover είναι σύμπτωμα στέρησης από το αλκοόλ».

8 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν πίνεις αλκοόλ
Byrdie

Πώς είναι η αίσθηση του να νιώθεις άγχος μετά την κατανάλωση αλκοόλ;

Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο Byrdie, τα σημάδια και τα συμπτώματα του άγχους που μπορούν να βιώσουν οι άνθρωποι μετά από κατανάλωση οινοπνεύματος μπορεί να περιλαμβάνουν: Εφίδρωση, ανησυχία, γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Υψηλή αρτηριακή πίεση, τρέμουλο, νευρικότητα, συναισθηματική φόρτιση και επιθυμία αποφυγής ανθρώπων και ευθυνών. Μπορεί να αισθάνεσαι ευερέθιστη και να ανησυχείς για πράγματα χωρίς λόγο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν πιθανότητες ακόμα και να βιώσεις μια κρίση πανικού.

Υπάρχει τρόπος να αποφύγεις το άγχος μετά από μερικά ποτά;

Για μερικούς ανθρώπους, ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουν το άγχος είναι να αποφύγουν εντελώς το αλκοόλ ή τουλάχιστον σε μεγάλες ποσότητες. Ειδικά εάν γενικότερα έχουν πολύ άγχος όταν δεν πίνουν ή έχουν ιστορικό αγχώδους διαταραχής ή κρίσεων πανικού. Αλλά ταυτόχρονα, η ιδιότητα του αλκοόλ να μειώνει το άγχος μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, «το αλκοόλ δεν είναι η λύση για την αιτία που προκαλεί άγχος», λέει η κλινική ψυχολόγος Carla Marie Manly.

Με την πάροδο του χρόνου, «η χρήση αλκοόλ μπορεί να γίνει ένα δεύτερο πρόβλημα ή να λειτουργήσει ως μια συμπεριφορά αποφυγής που στην πραγματικότητα συντηρεί μια διαταραχή άγχους μακροπρόθεσμα». Επίσης, ο Yusko δεν πιστεύει ότι όλοι οι αγχώδεις άνθρωποι πρέπει να παραμείνουν μακριά από το αλκοόλ εντελώς. Συνιστά όμως την  προσοχή στη χρήση του αλκοόλ ως τρόπο αντιμετώπισης του άγχους.

Πώς να ακολουθήσεις μια υπεύθυνη προσέγγιση απέναντι στο αλκοόλ;

Υπάρχουν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να ελαχιστοποιήσεις τις επιπτώσεις του άγχους αν αποφασίσεις να πιεις μερικά ποτά. Οι ειδικοί συστήνουν να πίνεις πιο αργά, να εναλλάσσεις το αλκοόλ με νερό και άλλα ενυδατικά ποτά και να φροντίζεις να μην πίνεις με άδειο στομάχι. Ο Jaffe συνιστά ένα ποτό για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Featured image: Byrdie