Μια ενδιαφέρουσα κινηματογραφική επιστροφή θα έχουν οι θεατές την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, από την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου και για μία ολόκληρη εβδομάδα. Ο κύριος Όβε που είδαμε στις ελληνικές αίθουσες το καλοκαίρι, έχοντας ήδη σπάσει τα ταμεία στη Σουηδία, δεν έχει κερδίσει με τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα του μόνο μια θέση στην καρδιά του κοινού αλλά και μια πολύ σοβαρή υποψηφιότητα στα φετινά Oscar, στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ο κύριος Όβε (En man som heter Ove): Ο γείτονας που λατρεύεις… να μισείς!

ove_poster

Ο Όβε είναι ένας 59χρονος γκρινιάρης, εριστικός, καταθλιπτικός τύπος. Έχει αυστηρές αρχές, σιδερένια πειθαρχία και ελάχιστη κατανόηση, πιστεύει ότι περιβάλλεται από ηλίθιους και δεν διστάζει να τους το πει κατάμουτρα. Παλιότερα ήταν ο διαχειριστής ενός οικισμού με όμορφα σπιτάκια και λιθόστρωτα μονοπάτια, αλλά όχι πια: οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες τον καθαίρεσαν – εκείνος όμως δεν το παίρνει απόφαση και φυσικά το θεωρεί ύψιστη προδοσία εκ μέρους τους. Όταν δεν προσπαθεί ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει, ο Όβε περνάει τη μέρα του παρακολουθώντας τους γείτονές του, μαλώνοντας και κάνοντάς τους συνεχώς υποδείξεις. Κανείς δεν τον αντέχει και τον αποκαλούν «ο γείτονας από την κόλαση». Όταν στο διπλανό σπίτι μετακομίζει μια καινούργια και φασαριόζικη οικογένεια με παιδιά, που κατά λάθος χαλάνε το γραμματοκιβώτιο του Όβε, τα πράγματα θα αλλάξουν…

ove_2

Το σενάριο της ταινίας είναι βασισμένο στο best seller του νεαρού Σουηδού συγγραφέα Fredrik Backman που εκδόθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες. ‘Όπως ακριβώς και στο μυθιστόρημα, ο Όβε διαθέτει μια πολύ ιδιαίτερη και αναγνωρίσιμη προσωπικότητα, που έχει μια δική της, ξεχωριστή ιστορία να αφηγηθεί.

Σκηνοθέτης της ταινίας είναι ο Hannes Holms και τον κεντρικό ρόλο έχει ο πρωταγωνιστεί ο Rolf Lassgård που είναι δημοφιλής στην Σουηδία τόσο για την κινηματογραφική σειρά 9 ταινιών όπου υποδύεται τον Επιθεωρητή Βαλάντερ (1994 – 2008), όσο και για τη θεατρική του σταδιοδρομία (το 2009 έκανε αίσθηση παίζοντας την μητέρα, Edna Turnblad, στο μιούζικαλ «Hairspray»). Ο Lassgård, τιμήθηκε στη Σουηδία για την ευαίσθητη ερμηνεία του στην ταινία αυτή με το κρατικό βραβείο. Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη παραγωγή έχει αποσπάσει ήδη σε διάφορα φεστιβάλ που συμμετείχε βραβεία κοινού, καλύτερης ταινίας και σεναρίου.

Σκηνοθεσία: Hannes Holm, Γλώσσα: Σουηδικά, Διάρκεια: 116′, Διανομή: Weird Wave

Πρωταγωνιστούν: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=1hrF5sR0q08

Σταδίου 28 – εντός στοάς Κοραή, Μετρό Πανεπιστήμιο

Ώρες προβολής: 17.30 και 19.45