Η ελλιπής επικοινωνία είναι ίσως το βασικότερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια σχέση. Ιδίως, αν είναι μακροχρόνια. Πολλά ζευγάρια καταφεύγουν σε σύμβουλους σχέσεων για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Αλλά, είναι αυτό σωστό; Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείς να επαναφέρεις την εμπιστοσύνη και το πάθος μιλώντας απλώς γι’ αυτά. Οι συμπεριφορές είναι αυτές που πρέπει να αλλάξουν. Όχι οι λέξεις.

Παρακάτω θα βρεις 7 στρατηγικές από το βιβλίο της Jeff Forte, The 90-Minute Marriage Miracle. Οι στρατηγικές αυτές θα σε βοηθήσουν να ξαναχτίσεις την επικοινωνία και να μπεις στην καρδιά κάθε πρόκλησης στη σχέση σου.

1. Πες στον εαυτό σου την αλήθεια

Τι είναι αυτό που κάνεις και τραυματίζει τη σχέση; Σταμάτησε οποιαδήποτε συμπεριφορά σου υποστηρίζει το χτίσιμο της επικοινωνίας. Η ειλικρίνεια πετυχαίνει εδώ. Όλοι μας έχουμε πράγματα κατά καιρούς που δεν βοηθούν στη συντήρηση της αγάπης και του πάθους.

2. Να έχεις ένα όραμα

Πώς θέλεις τελικά να είναι η σχέση σου; Πώς θες να νιώθεις με τον σύντροφό σου; Είναι σημαντικό να ξέρεις τι θέλεις, γιατί θα σε κρατήσει προσηλωμένη σε αυτό αντί να παρασυρθείς από το άγχος της στιγμής. Ποιο είναι το μέλλον που “κυνηγάτε” παρέα;

3. Διόρθωσε τη χημεία

Η σωστή ισορροπία αρσενικού- θηλυκού δημιούργησε σπίθες έλξης από νωρίς στη σχέση σας. Η αλλαγή συμπεριφοράς των ανθρώπων με τον καιρό λόγω του άγχους, επηρεάζει τη σχέση. Γίνε ξανά η γυναίκα που προσέλκυσε τον σύντροφό σου.

4. Δώσε προσοχή και εκτίμηση

Μερικά πράγματα είναι εύκολο να τα κάνεις και κάποια άλλα καθόλου εύκολα. Εκτίμησε περισσότερο τον σύντροφό σου. Δώσε του προσοχή όταν την χρειάζεται. Επιβεβαίωσέ του τη δέσμευσή σου αντί να δείχνεις -διακριτικά ή μη- σημάδια δυστυχίας και φυγής. Όλοι θέλουν και αξίζουν εκτίμηση.

5. Μη φτάνεις τον άλλο στα όριά του

Όταν στο ζευγάρι ο ένας «βάζει τον άλλο στην πρίζα» οι συγκρούσεις κλιμακώνονται. Ίσως να είπες κάτι κι ο άλλος να απάντησε με υψηλό τόνο στη φωνή του κι εσύ να αμύνθηκες ανταποδίδοντας. Πριν καλά καλά το καταλάβεις, μπήκες σε μια δυσάρεστη κατάσταση με άσχημα συναισθήματα. Όταν θυμάσαι το όραμά σου, είσαι πιο ανοιχτή στη διασκέδαση, στο κέφι και στην ελαφρότητα σε κάθε αλληλεπίδραση.

6. Άσε ελεύθερα τα συναισθήματά σου

Τα καταπιεσμένα συναισθήματα θα βγουν στην επιφάνεια, ειδικά αν μένουν κρυφά για μεγάλη χρονική περίοδο. Οι άντρες και οι γυναίκες έχουν διαφορετικές συναισθηματικές εμπειρίες, οι οποίες επηρεάζουν τη σχέση. Να έχεις εγκάρδια κατανόηση για ό,τι περνάει ο σύντροφός σου. Συντονίσου με το τι πραγματικά συμβαίνει, χωρίς να το λαμβάνεις σαν προσωπική επίθεση. Τα περισσότερα που βγαίνουν σε αυτές τις συναισθηματικές εκρήξεις δεν έχουν να κάνουν με σένα, αλλά και με τους δύο.

7. Κάνε εσύ η ίδια την αλλαγή

Ποιος θα αρχίσει τη βελτίωση της σχέσης σας; Περιμένεις από τον άλλο να το κάνει επειδή… Σου χρωστάει; Αν κάποιος δεν προθυμοποιείται πρώτος να κάνει κίνηση και να καταλάβει τις ανάγκες του συντρόφου του, τότε τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ. Πολλοί άνθρωποι περιμένουν από τον σύντροφό τους να κάνει κάτι για να διορθώσει το γάμο. Τίποτα, όμως, δεν πρόκειται να

Μετάφραση: Αργυρώ Ευθυμιοπούλου


featured image: Unsplash|Dimitri de Vries