Τι είναι αυτό που ξεκινάει σαν ένα όνειρο που θες να εκπληρώσεις κάθε χρόνο και καταλήγει εφιάλτης; Η not –new resolution list. H λίστα που ΔΕΝ θα κάνεις για τους φετινούς στόχους σου.

Από τη μία πλευρά, σε βοηθά να παραμείνεις οργανωμένος και η ικανοποίηση της διαγραφής ενός task από τη λίστα είναι πάντα μεγάλη. Από την άλλη, φαίνεται πολλές φορές ακατόρθωτη, προκαλώντας σου ενοχές για οποιαδήποτε στιγμή που δεν είναι «παραγωγική».

Θα μπορούσε μια not –new resolution list να είναι καλύτερη επιλογή; Ο Jill Bausch, υπεύθυνος ηγεσίας και πρώην διευθύνων σύμβουλος του Futures Group Europe, το συνιστά.

«Οι άνθρωποι πιέζονται τόσο πολύ από τις λίστες υποχρεώσεών τους που συχνά δεν λαμβάνουν σωστά τις προτεραιότητες και όταν οι προτεραιότητές σου είναι αδιάφορες, κινδυνεύεις να γίνεις επαγγελματικά ανασφαλείς ή να πάθεις burn out », λέει ο Bausch στο Stylist. «Χωρίς να βάζεις αδυσώπητα προτεραιότητες, συχνά μειώνεις την ποιότητα της παραγωγής σου στο χώρο εργασίας και στο σπίτι.»

Τι είναι η not –new resolution list;

Είναι απλό: μια not –new resolution list είναι μια λίστα με πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνεις.

Αυτό δεν σημαίνει απλώς να επιμείνεις σε κάθε πιθανή εργασία στον κόσμο (αλεξίπτωτο, ραντεβού με τον Brad Pit, κ.λπ.), αλλά αντίθετα να έχεις επίγνωση των αιτημάτων που σου έρχονται και να καταλάβεις εάν πραγματικά χρειάζεται να μπουν στη λίστα υποχρεώσεων σου… ή αν ανήκουν στη λίστα που δεν πρέπει να κάνεις.

«Απαλλάξου από τη λίστα υποχρεώσεων και μετακίνησε ορισμένα στοιχεία σε μια λίστα που δεν πρέπει να κάνεις», συνιστά ο Bausch. «Σκέψου κάθε στοιχείο: πρέπει να γίνει τώρα ή σήμερα; Αν όχι, βάλε το στη σημερινή λίστα που δεν πρέπει να κάνεις. Πες όχι σε αντικείμενα που δεν είναι ζωτικής σημασίας να κάνεις σήμερα.

«Σκέψου: θα έχει σημασία αυτό το ένα πράγμα σε μια εβδομάδα, σε ένα μήνα; Εάν η απάντηση είναι αρνητική, βάλε το στη λίστα με τα not –new resolution list».

Ουσιαστικά, μια λίστα που δεν πρέπει να κάνεις είναι μια πρακτική στο να λες «όχι» και να είσαι πιο στρατηγικός για αυτό που αναλαμβάνεις. Είναι για όλα εκείνα τα αιτήματα που έρχονται στη δουλειά που πραγματικά δεν είναι η δουλειά σου, για εργασίες που δεν χρειάζεται να γίνουν σήμερα, για πράγματα που δεν είναι τόσο σημαντικά και για πράγματα που απλά δεν μπορείς να αναλάβεις σε αυτήν τη δεδομένη στιγμή.

Πώς μπορεί να σε βοηθήσει μια not –new resolution list;

Το να έχεις μια λίστα που δεν πρέπει να κάνεις είναι σαν να έχεις έναν τεράστιο κάδο στον εγκέφαλό σου. Αντί να αφήσεις το μυαλό σου να γεμίσει με πράγματα που ανήκουν στα σκουπίδια, μπορείς να ταξινομήσεις γρήγορα τα σκουπίδια σε ένα δοχείο και να τα βγάλεις μακριά από τα μάτια σου.

Αυτό σε βοηθά να μειώσεις το διανοητικό φορτίο της σκέψης για όλες τις εργασίες που κολυμπούν στο «βυθό» του μυαλού σου – θα ξέρεις ότι αν είναι στη λίστα που δεν πρέπει να κάνεις, δεν χρειάζεται να το σκεφτες σήμερα.

Μια not –new resolution list μπορεί επίσης να είναι ένας τρόπος ανάθεσης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων. Καθώς μπαίνουν οι εργασίες, αναρωτησου: ανήκει στη λίστα με τις υποχρεώσεις μου, στη λίστα κάποιου άλλου ή δεν αξίζει κανείς να το κάνει προς το παρόν;

«Μερικές φορές αναρωτιέμαι: «Σε τι δεν χρειάζεται να αφιερώνω τον χρόνο μου;» και παίρνω αποφάσεις. Ρωτώ: «Είναι αυτή η εργασία πιο κατάλληλη για ένα άλλο μέλος της ομάδας;» και «Μπορώ να το αναθέσω σε οποιονδήποτε άλλον ώστε να μπορώ να επικεντρωθώ σε πράγματα που πρέπει να κάνω μόνος μου;»

«Μερικές φορές, ωστόσο, το καθήκον είναι δικό μου και μόνο δικό μου. Γνωρίζοντας τη διαφορά μεταξύ αυτού που μπορείς να αναθέσεις και του τι πρέπει να κάνεις μόνοι σου, κάνει τη διαχείριση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής πολύ πιο απλή και πιο ευτυχισμένη».

Η ανάθεση όπου είναι δυνατόν, το να λες όχι σε πράγματα που δεν χρειάζεται να κάνεις και ο εξορθολογισμός της λίστας υποχρεώσεών σου, έχοντας ένα ειδικό μέρος για ό,τι δεν κάνεις, μπορεί να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τον χρόνο σου και να νιώσεις καλύτερα.

Ο Bausch προσθέτει: «Η δημιουργία μιας τέτοιας λίστας είναι μια προληπτική πρακτική λήψης αποφάσεων που σε βοηθά να μοιράσεις τις ευθύνες μεταξύ της ομάδας σου, να αποφύγεις να κάνεις δουλειά που πρέπει να κάνουν άλλοι, να εστιάσεις στα στοιχεία που πρέπει να κάνεις και να διαχειρίζεσαι τις δραστηριότητες των μελών της ομάδας έτσι ώστε κάθε άτομο να συνεισφέρει, να μην καταπονείται υπερβολικά και να καταβάλλει τις καλύτερες προσπάθειές του.

Η not –new resolution list είναι ένα εργαλείο αυτοδιαχείρισης και ομαδικής διαχείρισης που μπορεί να είναι πολύ πολύτιμο για την ανακούφιση από το άγχος και την εξουθένωση