(c) All rights reserved
(c) All rights reserved

Δοκίμασε αυτή τη συνταγή για σπιτικό μπανόφι, πίτα δηλαδή με μπανάνα, καραμέλα και κρέμα.

Αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα μπανόφι, μόλις ανακάλυψες το τέλειο γλυκό.  Αυτή είναι η πιο υγιεινή εκδοχή του, χωρίς  γλουτένη, ζάχαρη και γάλα. Είναι πιο ελαφριά και πλούσια σε θρεπτική αξία και σίγουρα δεν θα σε βαρύνει μετά το πλούσιο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Η τραγανή βάση είναι από βρώμη και σπόρους κολοκύθας ενώ η καραμέλα από χουρμάδες και βούτυρο αμυγδάλου, τόσο νόστιμη που δε χορταίνεις να την τρως όσο την ετοιμάζεις. Η κρέμα είναι από γάλα καρύδας που κάνει τη συνταγή αυτή πολύ πιο ελαφριά από την κανονική, αν και μπορείς αν θέλεις να αντικαταστήσεις με κανονική κρέμα. Θέλει λίγο προγραμματισμό για να μουλιάσεις τους χουρμάδες και να παγώσεις το γάλα καρύδας αλλά η συνταγή είναι πανεύκολη, φτιάχνεται μέσα σε 30 λεπτά και το καλύτερο είναι ότι τρώγεται κατευθείαν!

Υλικά

Για τη βάση:

1/2 κούπα σπόρους κολοκύθας

2 κούπες βρώμη

1/4 κτλ γλυκού αλάτι

1/4 κούπας λάδι καρύδας (που έχεις παγώσει στο ψυγείο για 2 ώρες)

2 κτλ σούπας σιρόπι σφενδάμου

2 κτλ σούπας νερό ψυγείου

Για την καραμέλα:

-1 ½ κούπα χουρμάδες μετζούλ (220γρ) που έχεις μουλιάσει σε νερό για τουλάχιστον 4 ώρες

-3 κουταλιές βούτυρο αμυγδάλου (ή φυστικοβούτυρο ή ταχίνι)

-3 κτλ γλυκού χυμό λεμόνι

-1/4 κτλ γλυκού αλάτι

-σπόρους από ½ βανίλια μαγαδασκάρης ή μισό κουτάκι βανίλια

Για την κρέμα:

-2 κουτιά γάλα καρύδας τα οποία έχεις παγώσει στο ψυγείο από το προηγούμενο βράδυ

-2 μεγάλες μπανάνες

-1 σοκολάτα υγείας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 190 βαθμούς.  Σε ένα μικρό τηγάνι καβουρδίζεις τους σπόρους κολοκύθας για 3-5 λεπτά και τους βάζεις στην άκρη να κρυώσουν. Βάζεις τους σπόρους κολοκύθας και τη βρώμη σε επεξεργαστή τροφίμων και αλέθεις μέχρι να πάρουν υφή αλευριού. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά της βάσης και αλέθεις μέχρι  το μείγμα να δέσει και να γίνει συμπαγές. Απλώνεις το μείγμα σε ταψάκι για τάρτες/ κις λορέν και πατάς με τα δάχτυλα μέχρι να απλωθεί καλά. Βάζεις στον φούρνο και ψήνεις για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδίσει.  Αφήνεις στην άκρη να κρυώσει όσο φτιάχνεις την καραμέλα.

Βάζεις τα υλικά για την καραμέλα στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάς σε υψηλή ταχύτητα. Παράλληλα προσθέτεις σιγά σιγά με ένα κουτάλι της σούπας το νερό όπου έχεις μουλιάσει τους χουρμάδες μέχρι η καραμέλα να φτάσει στη σωστή πυκνότητα: πρέπει να είναι αρκετά παχύρρευστη αλλά να απλώνεται εύκολα (το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα χρειαστείς όλο το νερό).  Μόλις κρυώσει τελείως η βάση, απλώνεις την καραμέλα.

Κόβεις τη μια μπανάνα και απλώνεις κυκλικά πάνω από την καραμέλα.

Χωρίς να ταρακουνήσεις πολύ το γάλα καρύδας, ανοίγεις τις κονσέρβες και προσπαθείς με ένα μεγάλο κουτάλι να βγάλεις την κρέμα που έχει αποχωριστεί από το νερό και βρίσκεται στο πάνω μέρας του κουτιού.  Απλώνεις πάνω στη στρώση με τις μπανάνες.

Κόβεις και τη δεύτερη μπανάνα σε ροδέλες και απλώνεις πάνω από την κρέμα καρύδας.  Τρίβεις λίγη σοκολάτα υγείας πάνω στις μπανάνες και απολαμβάνεις κατευθείαν!

Θα βρεις κι άλλες συνταγές και tips υγιεινής διατροφής στο blog  www.thesauchalife.com και στη σελίδα μου στο facebook www.facebook.com/thesauchalife.

Κορίνα Καραδήμου, Σπουδάστρια  Διατροφικής Θεραπείας στο  College of Naturopathic Medicine, London.