Θυμάσαι που στο σχολείο λέγαμε ότι στο αρχαίο ελληνικό θέατρο οι ηθοποιοί ήταν μόνο άντρες και αναγκαστικά έπαιζαν και τους γυναικείους ρόλους; Τώρα, ο κινηματογράφος έρχεται να αμφισβητήσει κάποιες καίριες πρακτικές και γι’ αυτό συχνά βλέπουμε γυναίκες να παίζουν κατεξοχήν αντρικούς ρόλους. Στη λίστα έρχεται να προστεθεί και η Noomi Rapace με την επικείμενη ερμηνεία της ως Άμλετ.

Mετά από ηθοποιούς όπως η Cush Jumbo και η Ruth Negga, η Noomi Rapace είναι η επόμενη γυναίκα Άμλετ της μεγάλης οθόνης

Ο Ιρανικής-Δανικής καταγωγής σκηνοθέτης Ali Abbasi ετοιμάζει για φέτος μία νέα μεταφορά του έργου στον κινηματογράφο. Το σενάριο θα υπογράφει ο Ισλανδός συγγραφέας Sjon. Ωστόσο, η επιλογή του Abbasi για τη συγκεκριμένη ιστορία δεν είναι τυχαία. Όπως λέγεται, ο Shakespeare βάσισε την ιστορία του στον ήρωα Amleth του Saxo Grammaticus, o oποίος ήταν Δανικής καταγωγής.

Όπως ανέφερε ο Abbasi στο Deadline:

O Shakespeare έκλεψε τον Άμλετ από εμάς, από τη Δανία. Τώρα είναι η σειρά μας να ανακτήσουμε την ιστορία και να δημιουργήσουμε μία τόσο τρελή εκδοχή της που θα κάνει τον Shakespeare να στριφογυρίζει στον τάφο του.

Μέχρι στιγμής, οι δουλειές του σκηνοθέτη έχουν ξεχωρίσει. Το 2016 κυκλοφόρησε το Shelley, ένα σκανδιναβικό θρίλερ σε μία χρονιά που ακόμα δεν ήμασταν εξοικειωμένοι με το είδος. Το 2018, η ταινία του Borders κατάφερε να είναι η επίσημη συμμετοχή της Σουηδίας στα Όσκαρ, αλλά τελικά δεν έλαβε κάποια υποψηφιότητα.

Όσο για τη Noomi Rapace, το να παίξει τη θηλυκή εκδοχή του Άμλετ είναι όνειρο.

Ήλπιζα, ονειρευόμουν κι ευχόμουν γι’ αυτό για όσο καιρό είμαι ηθοποιός. Βασίζω αυτές μου τις σκέψεις τόσο στο υλικό που υπάρχει όσο και στη δημιουργική ελευθερία που το περιβάλλει. Το να πάρεις μία Δανέζικη ιστορία με μία Σκανδιναβική ματιά και να τη φέρεις στον κόσμο με αυτούς τους συναδέλφους είναι πραγματικό ένα όνειρο.
Featured Image: deadline.com