Ανάμεσα στα πολλά που κληθήκαμε να αναθεωρήσουμε την τελευταία χρονιά ήταν και οι ανθρώπινες σχέσεις γύρω μας. Όχι ότι χρειάζονταν απαραίτητα αυτή την αναθεώρηση, αλλά βλέπεις περάσαμε πολύ χρόνο μέσα στο κεφάλι μας και είχαμε χρόνο να το κάνουμε. Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπεράσματα μετά από όλο αυτό είναι ότι με πολλούς φίλους δεν μπορούσαμε -ή και δε θέλαμε- να κρατήσουμε ιδιαίτερη επαφή. Και αυτό με κάποιο τρόπο μας έκανε ευτυχισμένους.

Αυτό το συναίσθημα αποτελεί την τέλεια αφορμή για να συνειδητοποιήσεις ποιοι φίλοι είναι πραγματικά δίπλα σου

Το να προσπαθείς να τα έχεις με όλους καλά και να μιλάτε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, μέσω zoom και messenger, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αυτό ίσως να μη σου έκανε τόση εντύπωση όλους αυτούς τους μήνες, τώρα όμως που καλείσαι να επιστρέψεις στην “κανονικότητα”, καταλαβαίνεις τη διαφορά. Τώρα υπάρχει πλέον στη ζωή σου μία ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων. Είναι εκείνοι οι φίλοι που σχεδόν βλεπόσασταν κάθε μέρα υπό φυσιολογικές συνθήκες, αλλά πλέον χαθήκατε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε χρειάζεται να νιώθεις τύψεις γι’αυτό. Ούτε να αισθάνεσαι υποχρεωμένη να επανορθώσεις για τον χαμένο χρόνο.

Όταν δύο φίλοι απομακρύνονται, είναι γιατί δεν προσπάθησαν αρκετά να κρατήσουν επαφή

Κι ακόμη κι αν ο ένας από τους δύο προσπάθησε αρκετά, όταν ο άλλος δεν ανταποκρίθηκε, σταμάτησε. Μέσα από όλο αυτό που περάσαμε γίναμε όλοι λίγο περισσότερο εσωστρεφείς. Τώρα που το social anxiety ξαφνικά κάνει πάρτι, είναι λογικό να αισθανόμαστε λίγο χαμένοι. Μπορεί τώρα μάλιστα να αισθάνεσαι και μία ανακούφιση που δεν μιλάς τόσο πολύ με όλους αυτούς τους φίλους. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να ακούς τα συναισθήματα σου. Το ότι αισθάνεσαι καλύτερα χωρίς αυτούς, κάτι σημαίνει. Ό,τι σου δίνει χαρά, έχει κάποιο λόγο ύπαρξης. Γι’αυτό από εδώ και πέρα δώσε μία υπόσχεση στον εαυτό σου. Αρχικά, όχι άλλες τύψεις. Κυρίως, όμως, μείνε κοντά σε ανθρώπους που ακόμη και εν μέσω πανδημίας θες να ακούς καθημερινά. Θες να ακούς τις γκρίνιες, τα προβλήματα και τις αγωνίες τους χωρίς αυτό να σε κουράζει. Και το κυριότερο; Μείνε σε ανθρώπους που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλύτερα όπως και να’χει, ακόμη κι αν πλέον εξακολουθείς να θες να κάθεσαι σπίτι με τις πιτζάμες την Παρασκευή το βράδυ. featured image: ELEVATEPexels