Οι πιθανότητες είναι ότι ξέρεις ακριβώς για τι πράγμα μιλάμε: Εκείνο το αρνητικό συναίσθημα που σε πιάνει κάθε φορά που πας να δαγκώσεις μια μπουκιά από το αγαπημένο σου, «αμαρτωλό» fast food ή εκείνο το γλυκό που κοιτάς με λαχτάρα και τύψεις παράλληλα.

Οι σύγχρονες, δυτικές απαιτήσεις ομορφιάς απαιτούν από σένα να είσαι διαρκώς σε φόρμα, κανονικά ή ακόμη και λίγα κιλά, χωρίς ίχνος περιττού λίπους πάνω σου. Όσο απάνθρωπο και μη ρεαλιστικό κι αν είναι αυτό, η δίνη του είναι τόσο έντονη, που δε μπορεί παρά να σε συμπαρασύρει.

Πέρα, όμως, από τις επιταγές της ομορφιάς, υπάρχει και το ζήτημα της υγείας. Φυσικά και δε μπορείς να τρέφεσαι διαρκώς με σάκχαρα, λίπη και υδατάνθρακες, γιατί αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά από προβλήματα υγείας που θα υπονομεύσουν την ποιότητα ζωής σου.

Η αλήθεια, επομένως, βρίσκεται κάπου στη μέση:

Οφείλουμε στον εαυτό μας να τον φροντίζουμε, μεταξύ άλλων και μέσω μιας σωστής διατροφής. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι πρέπει να μας πιάνει υστερία κάθε φορά που αποκλίνουμε από τον κανόνα.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το να φας κάτι και μετά να νιώσεις άσχημα γι’ αυτό δεν εξυπηρετεί σε τίποτα. Στην πραγματικότητα, το μόνο που καταφέρνεις είναι να καλλιεργείς μια κακή σχέση μεταξύ του εαυτού σου και του φαγητού, η οποία θα μπορούσε, μακροπρόθεσμα, να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα τόσο στη σωματική, όσο και στην ψυχική σου υγεία.

Οφείλεις, λοιπόν, στον εαυτό σου να αντιμετωπίσεις τις ενοχές που νιώθεις γι’ αυτά που τρως. Σίγουρα, δεν είναι καθόλου απλό. Χρειάζεται προσπάθεια και υπομονή για να καταφέρεις να επαναπροσδιορίσεις τη σχέση σου με το φαγητό και να καταπνίξεις τα αρνητικά συναισθήματα που σε συνδέουν με αυτό.

Αν αναζητάς τους τρόπους που θα σε βοηθήσουν να φτάσεις σε αυτό το στόχο, το aconsciouscollection.com συγκέντρωσε 4 βασικά βήματα που μπορείς να κάνεις, για να ξεπεράσεις τα ενοχικά συναισθήματα που σου προκαλεί το φαγητό:

Παρατήρησε πότε και γιατί νιώθεις τύψεις

Αυτό απαιτεί σοβαρό και προσεκτικό αυτοστοχασμό. Προσπάθησε να αποκωδικοποιήσεις τις στιγμές που αισθάνεσαι τύψεις γι’ αυτά που έφαγες. Τι έφαγες; Υπό ποια συνθήκη και σε ποια ώρα της ημέρας; Ποιος είναι ο λόγος που αισθάνεσαι τύψεις; Δίνοντας στον εαυτό σου τη δυνατότητα να «χαρτογραφήσει» τις συνθήκες που δημιουργούν αυτά τα συναισθήματα, θα μπορέσεις να εντοπίσεις ευκολότερα τον τρόπο να τις ξεπεράσεις.

Αντιμετώπισε την εσωτερική σου «αστυνομία» φαγητού

Όλοι έχουμε την εσωτερική «αστυνομία φαγητού», δηλαδή εκείνη τη φωνούλα μέσα μας που κρίνει τόσο αυστηρά τις διατροφικές μας επιλογές. Θα πρέπει να καταλάβεις ότι αυτή η φωνούλα λειτουργεί σαν αόρατος εχθρός. Καλείσαι, λοιπόν, να αναπτύξεις μια άμυνα εναντίον του ίδιου σου του εαυτού, όπως θα έκανες με ένα άλλο άτομο, που θα σου συμπεριφερόταν άσχημα. Αυτή η φωνούλα δεν σε βοηθάει και πρέπει να την αντιμετωπίσεις.

Αντιμετώπισε την «κακή» διατροφική σου νοοτροπία

Οι τύψεις που σχετίζονται με το φαγητό προκαλούνται συνήθως εξαιτίας της νοοτροπίας ότι υπάρχει «καλό» και «κακό» φαγητό. Συνήθως, δε, καλές θεωρούνται ελάχιστες τροφές, σε αντίθεση με τις ένοχες τροφές, που είναι πολλές. Έτσι, είναι σαν να ακροβατείς ανάμεσα σε ένα διατροφικό ναρκοπέδιο, μέσα στο οποίο κινείσαι με τη διαρκή υποχρέωση να αποφεύγεις κινδύνους. Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις κάθε τροφή απλώς ως φαγητό, χωρίς να της προσδίδεις θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

Άλλωστε, καθετί που κερδίζει τον τίτλο του «αμαρτωλού», αυτομάτως αποκτά μεγαλύτερη δύναμη πάνω μας. Σταμάτα, λοιπόν, να αντιμετωπίζεις το φαγητό ως ποθητή αμαρτία και θα δεις ότι οι ανθυγιεινές τροφές θα χάσουν έτσι μέρος της γοητείας τους.

Να θυμάσαι ότι το «συναισθηματικό φαγητό» δεν είναι αμαρτία

Είναι ανθρώπινο να στρέφεσαι στο φαγητό ως μέθοδο ανακούφισης, όταν αντιμετωπίζεις έντονο άγχος ή στενοχώρια. Σίγουρα, είναι σημαντικό να αναπτύξεις κι άλλα εργαλεία αυτοφροντίδας όταν αντιμετωπίζεις αρνητικά συναισθήματα, ωστόσο δε χρειάζεται να νιώθεις διαρκώς άσχημα όταν προσφεύγεις στο φαγητό για παρηγοριά.

Αντιμετώπισε τον εαυτό σου με επιείκεια και συμπόνια και προσπάθησε παράλληλα να κατανοήσεις τους παράγοντες που σου προκάλεσαν το έντονο στρες, οδηγώντας σε στο συναισθηματικό φαγητό.

Αν εντοπίσεις αυτά που σε αγχώνουν και τα αντιμετωπίσεις, θα εξαφανίσεις την αιτία που πυροδοτεί τη στροφή σου προς το συναισθηματικό φαγητό και να απαλλαγείς από αυτή την ενοχική συνήθεια.