Έχοντας αφήσει πίσω σου ένα διαζύγιο, έχεις αφήσει σίγουρα πίσω και ένα σημαντικό κομμάτι του εαυτού σου. Η καθημερινότητά έχει αλλάξει κι από εκεί που είχες συνηθίσει να βασίζεσαι σε ένα άτομο για κάποια πράγματα ή να περνάς τα πρωινά του σαββατοκύριακού σου μαζί του, τώρα έχεις βρεθεί ξαφνικά μόνη. Στην προσπάθειά να προσαρμοστείς στα νέα δεδομένα της νέας σου ζωής, θα βρεις τον εαυτό σου να νιώθει θλίψη, μοναξιά αλλά και αγωνία για το μέλλον.

Σκέψεις όπως «Θα ξαναερωτευτώ ποτέ;» ή «Πώς θα τα καταφέρω μόνη μου;» περνούν από το μυαλό σου και είναι απολύτως λογικό. Όμως κάθε τέλος είναι παράλληλα και μια νέα αρχή και η μοναξιά που ίσως νιώθεις τώρα μπορεί να μετατραπεί με λίγη θέληση και πίστη σε παραγωγική μοναχικότητα.

Επαναπροσδιόρισε τη σχέση σου με τον εαυτό σου

Με άλλα λόγια, αναρωτήσου ποια είσαι και τι αξίζεις. Κάνε μια λίστα με τα χαρακτηριστικά που σου αρέσουν πάνω σου και για τα οποία είσαι περήφανη. Και αν δεν μπορείς να την κάνεις μόνη σου, βάλε έναν δικό σου άνθρωπο να απαριθμήσει όλους τους λόγους για τους οποίους αξίζεις τα καλύτερα και μπορείς όχι μόνο να τα βγάλεις πέρα μόνη σου, αλλά και να το απολαμβάνεις.

Πες την αλήθεια στον εαυτό σου

Η τάση να αναπολούμε το παρελθόν και όλα τα καλά του είναι εξαιρετικά συνήθης μετά από έναν χωρισμό. Το να δώσεις χρόνο να θρηνήσεις το τέλος του γάμου σου είναι υγιές. Στην προσπάθειά σου όμως να επανέλθεις, προσπάθησε να μην ανακυκλώνεις συνεχώς παλιές κοινές σας αναμνήσεις. Ο αποχωρισμός και η θλίψη συχνά παραπλανούν. Δοκίμασε να είσαι ειλικρινής και να αναγνωρίσεις όλους τους λόγους που σας έφτασαν στο διαζύγιο.

Μάθε πώς να είσαι μόνη σου

Σκέψου πώς μπορείς εσύ να περάσεις καλά μόνη σου. Τι ήθελες να κάνεις εδώ και καιρό αλλά δεν το έκανες γιατί δεν ήθελε ο πρώην σου; Πού ήθελες πάντοτε να ταξιδέψεις ή σε ποιο εστιατόριο ήθελες να πας; Όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές και μπορείς να επιλέξεις όσες θέλεις. Αξιοποίησε αυτήν την ευκαιρία να γνωρίσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να περάσεις καλά κάνοντας αυτά που εσύ θέλεις.

Μη συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους

Είναι πιθανό, όταν έχεις βγει από ένα διαζύγιο, να το θεωρήσεις ως μια προσωπική αποτυχία. Και όταν αποτυγχάνεις, μπαίνεις πολλές φορές στη διαδικασία να συγκρίνεσαι με φίλους, γνωστούς και αγνώστους. Αυτό είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρο και μόνο κακό μπορεί να σου κάνει. Πορεύσου όσο καλύτερα μπορείς στη ζωή σου γνωρίζοντας τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά σου και μην είσαι πολύ αυστηρή με τον εαυτό σου.

featured photo: Twenty20.com/kawamura